IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: При всички случаи преговорите с Атина ще са трудни

"Не" от гърците ще отслаби позициите на Атина драматично, а "да" ще доведе до трудни преговори, смята председателят на ЕК

14:23 | 03.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гласуване с "не" на референдума в Гърция в неделя ще отслаби позициите на Атина драматично, а ако се гласува с "да", това ще доведе до трудни преговори. Това заяви на  пресконференция в Люксембург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БТА.

Той ограничи коментара си по темата до това единствено изречение. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел бе по-словоохотлив, като добави, че гласуване с "да" ще доведе до  "трудни преговори", а гласуване с "не" - "до още по-трудни преговори" с Атина.

"Разговарях с гръцкия премиер Алексис Ципрас и му казах, че искам люксембургското председателство на Съвета на ЕС до края на годината да се основава на доверие", заяви Бетел.

"Ципрас не беше изрекъл и дума за референдум, а внезапно го насрочи. Нямам опит с референдумите, но мисля, че хората трябва да бъдат напълно наясно за какво или срещу какво гласуват. Референдумът е за бъдещето на ЕС, еврозаната и Европа. Референдумът ще донесе последици, защото трябва да уважим резултатите от него. Това не  е референдум за оставането на Ципрас на власт. Условията за референдума не са най-добрите, трябваше повече подготовка, липсваше кампания. Всичко беше прибързано", коментира Бетел.

Юнкер изрази очакването люксембургското председателство да бъде много тежко заради сегашните проблеми. Председателството ще бъде по-трудно от обичайно, добави той.

Люксембургското председателство иска Гърция да остане в  еврозоната, а Великобритания - в ЕС, поясни Бетел. Солидарността по повод имигрантите трябва да намери израз и в документите на  ЕС, добави той. 

По-рано днес коментар по темата за вота имаше и от страна на ЕЦБ. „Ние трябва да направим оценка на перспективите за споразумение с Гърция и нейните кредитори", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио в петък във Вилнюс. Едно отхвърляне от избирателите на предишните предложения на кредиторите ще направи споразумението много по-трудно, смята той, цитиран от Bloomberg.

Новините около гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 5
Стефчо
преди 8 години
Ако беше Кунева на мястото на Ципрас щяха да са много леки - тая подписва всичко каквото и дадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Rumen_
преди 8 години
Отложете малко преговорите във времето и ще са по-лесни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Временно правителство може да подпише всичко , но кой ще го изпълнява и в каква среда - някой дава ли си сметка ,че това е невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Защо Великобритания не е в Еврозоната? Хахахах :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още