IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витор Констанцио: От референдума зависи решението на ЕЦБ за ELA

Ако не дойдат самолети с банкноти евро, е невъзможно банките или банкоматите да работят следващата седмица, твърдят банкери в Атина

13:52 | 03.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Витор Констанцио: От референдума зависи решението на ЕЦБ за ELA

Изходът от гръцкия референдум в неделя очевидно е важен и за Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Ние трябва да направим оценка на перспективите за споразумение с Гърция и нейните кредитори", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио в петък във Вилнюс. Едно отхвърляне от избирателите на предишните предложения на кредиторите ще направи споразумението много по-трудно, смята той, цитиран от Bloomberg.

При отговор „не" перспективите за гръцките банки ще се влошат, заяви Констанцио. ЕЦБ подкрепя в момента гръцката банкова система със спешни заеми. Максималния обем централната банка е определила на малко под 90 млрд. евро. Въпреки това централната банка реши в неделя засега да не повишава обема на кредитирането, докато няма споразумение.

Затова парите в гръцките банки стават все по-малко, а Гърция бе принудена да въведе контрол върху капитала. 

Въпреки това Констанцио не дава прогноза за това какво би се случило, в случай че гърците гласуват с „не“. Принципно различна би била ситуацията при положителен вот. „Тогава да се постигне споразумение ще е по-лесно. Това е единственият аспект, който има значение за нас“. 

Междувременно въпреки изказаните от гръцки държавни представители очаквания банките да отворят скоро след споразумение с  кредиторите, банкери в Атина гледат скептично на тази вероятност, освен ако в страната не пристигнат "самолети с банкноти", пишат гръцките медии.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви пред телевизионния канал Антена, че банките в страната ще отворят след споразумение с кредиторите, като по думите му такова ще има в рамките на 48 часа след референдума в неделя.

„Банките ще отворят скоро, ще отворят след споразумение с кредиторите, хората не бива да се тревожат, споразумение ще има до 48 часа след общонародното допитване“, каза Ципрас. На въпрос дали са гарантирани депозитите в банките, гръцкият министър-председател отговори, че "няма никакво опасение, защото банките са капиталово осигурени и защото ще има споразумение в скоро време", предаде БТА.

Ще направим всичко възможно, за да не се стигне до това някой да натисне спусъка, посочи Ципрас. 

Държавният министър Никос Папас от своя страна също заяви, че банките ще отворят след споразумение с кредиторите. В същия дух е и изказването на финансовия министър Янис Варуфакис, който каза, че "банките ще отворят във вторник при споразумение, което е сигурно". 

Анализатори и рейтингови компании, като Fitch, смятат, че рекапитализацията на гръцките банки е изключително трудно да стане, без да бъдат орязани активи, пише Kathemerini. Брюксел даде да се разбере, че споразумение със сегашната преговорна група на Гърция е невъзможно заради липсата на доверие.

От тази гледна точка малцина са тези, които вярват, че банките в Гърция ще отворят следващата седмица, освен ако  няма политически развой, който да доведе до бързо сключване на споразумение с кредиторите. Едно такова споразумение би позволило на Европейската централна банка да захрани отново с ликвидни средства гръцките банки.

Банкери в Атина, цитирани от гръцките медии, казват, че ако не дойдат самолети с банкноти евро, е невъзможно банките или банкоматите да работят следващата седмица. Те алармират, че ситуацията в реалната икономика и банките в Гърция се влошава бързо и че ако банките останат затворени, проблемите в икономиката ще се разраснат. 

След срещата си при президента Прокопис Павлопулос и Лука Катцели, директор на National Bank of Greece и председател на Банковата асоциация в страната, е заявила с тревога, че парите в банката ще стигнат само до вторник, пише всекидневникът To Vima. В частен разговор държавният глава е изказал загриженост за състоянието на банковата система. National Bank of Greece е една от големите банки в страната, припомня медията.

Ликвидността ежедневно пада и ограничението при теглене на пари от банкоматите вече е намаляло до 50 евро в  повечето банки, тъй като се смята, че има недостиг на банкноти  от 20 и 10 евро. В същото време необслужваните кредити ежедневно растат заради съществуващата несигурност и заради очаквания резултат от референдума. Като сериозни се оценяват и последиците върху пазара, тъй като заради тази несигурност гърците са ограничили разходите си до възможния минимум, а повечето разплащания стават единствено в брой, посочват наблюдателите.  

Новините около гръцката криза можете да следите тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 8 години
Какво общо има фалита на правителството с банковата система? Хората са си внесли парите в банките на сигурно място. Ко правят парите им в ЕЦБ, че сега не иска да им ги върне? Аде де, в понеделник отивам в банката, да питам де съхраняват моите спестявания и ако са ги пратели на това ЕЦБ, ;е си ги искам да ги сложа в БУРКАНБАНК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Хайде направиха промяна.....,първо Ципрас обеща на гърците,че банките ще отворят в понеделник.....,веднага след референдума.....,а сега казват след преговорите във вторник.....Според мен те до вторник включително няма да са преброили още всичките гласове и тепърва ще започнат да преговарят.....,а както знаем,той (Ципрас) колко бързо преговаря.....,май ще свърши есента и ще започне зима.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Lucifer
преди 8 години
...на времето Садам не чакаше самолети с $, просто сам си ги печаташе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Patilan
преди 8 години
брех!? прекарват парите със самолети ?някак си ми се прииска 2-3 такива самолета да се разбият в Б-я :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Ще стане страшно поради неукост и простащина Гърция живееше над възможностите си и трябва да ореже разходите си но това е 49% от истината тоест трябва да се каже цялата истина (коментар 1 и 2) - http://darikfinance.bg/***/116163#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още