IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бремето на капиталовия контрол в Гърция

Ограниченията за теглене на пари в брой вече се отразяват на продажбите на дребно

11:51 | 01.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бремето на капиталовия контрол в Гърция е жестоко и се увеличава с бързи темпове, пише Bloomberg.

Режейки парчета агнешко место и окачвайки свински наденички, месарите на централния пазар в Атина са едни от първите, които усещат силата на капиталовия контрол. С малко еврови банкноти в брой купувачите намаляват месото в менюто си.

Продавачите коментират, че продажбите им са наполовина в сравнение с обичайните нива. А те предвиждат и по-лоши времена, ако Гърция излезе от еврозоната.

Тъй като голяма част от продукцията им идва от Франция, разходите за закупуване на говеждо месо, деноминирано в евро, в замяна на драхми ще бъдат застрашителни.

„Моля ви, европейци“, казва един месар. „Помогнете на Гърция. Помогнете на гръцкия народ“.

По-надолу по търговската улица един фармацевт заявява, че хората бързат да се запасят с лекарства, притеснени, че ще свършат. Според друг обичайната държавна помощ, използвана за закупуване на лекарства, може да бъде намалена наполовина следващата седмица. Ако въобще дойде.

На 20 минути от центъра на града в жилищен квартал купувач носи четири торби, които се огъват заради собствената им тежест. Той е купил килограми ориз и паста. „За всеки случай“, коментира гръцкият гражданин.

На 1 юли около 1 000 банкови клона отвориха заради пенсионерите, които нямат банкови карти, а искат да си получат пенсиите. Капиталовият контрол обаче ще важи и за тях, тъй като се предвижда всеки един пенсионер да изтегли до 120 евро.

Същевременно на улиците кампанията за референдума, насрочен за 5 юли, се разгорещява, пише още Bloomberg. В понеделник на централния площад в Атина се събраха около 12 хил. души. Те носеха надписи с послания „нашият живот не пренадлежи на кредиторите“. По телевизия ERT пък премиерът Алексис Ципрас заяви, че „те няма да ни изритат от еврозоната“. 

Паниката сред населението се увеличава, като дори в понеделник вечерта Министерството на финансите трябваше да отрича слуховете, че скоро ограниченията за теглене на банкомат могат да бъдат намалени до 20 евро на ден от сегашния лимит от 60 евро.

Анализатори пък пресмятат, че гражданите на Гърция ще бъдат засегнати от 40 на сто спад в покупателната им сила, ако страната замени еврото с предишната си валута – драхмата. Положението може да се влоши още повече, след като във вторник вечерта Атина не успя да плати транша от над 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд.

Всичко по темата - тук!

Още видеоматериали от телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
iasen4o
преди 8 години
Ето това е ЕС - правят те икономически зависим (това става и с България) и след това те изнудват. На 5,07 хората ще гласуват за ЕС, защото си искат парите от банките и искат да продължат да работят ... доколкото могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
hose_rb
преди 8 години
14 лв. в брошурата на метро - змразено внос от .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
крас
преди 8 години
НЕ КОНСУМИРАМ МЕСО И НЕ ПОЗНАВАМ ПАЗАРА НА АГНЕШКОТО У НАС, НО ВИЖДАМ НА СНИМКАТА ЦЕНА ОТ 4,99 ? ЗА КИЛОГРАМ ПРЯСНО АГНЕШКО. АКО ИМАШ ПРЕДСТАВА ЗА ПАЗАРА НА ТАЗИ СТОКА КОМЕНТИРАЙ ТАЗИ ЦЕНА - съпоставима ли е с нашата или е много по висока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 11
крас
преди 8 години
Тази неопределеност в която са поставени гърците трябва да бъде заменена от конкретно решение. Ципрас и Варуфакис са поставили срока до 6 юли след което ще посочат решението. ВСЪШНОСТ ТО Е САМО ЕДНО - ЗАМЯНАТА НА ГРЪЦКОТО ЕВРО С ДРАХМАТА!Казвам "ГРЪЦКО ЕВРО" защото има и немско , италианско , испанско...Всяко една от евробанкнотите е ГАРАНТИРАНА ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ БАНКИ на съответната държава и се различанва от другите по буквичката пред номера на банкнотата. ГРЪЦКОТО ЕВРО е с буква пред номера "Y", НЕМСКОТО с "Х" , ИТАЛИАНСКОТО с "S" и т.н. !!Държателите на ГРЪЦКИ ЕВРА ще бъдат неприятно сюрпризирани когато обявят замяната им с ДРАХМАТА!РАЗПАДА НА ГЪРЦИЯ ЩЕ ПОВЛЕЧЕ СЛЕД СЕБЕ СИ РАЗПАДА НА ЕВРОЗОНАТА !!Всеки ще предпочита евра гарантирани от БУНДЕСБАНК , пред такива на НАЦИОНАЛНИТЕ БАНКИ НА ИСПАНИЯ , ГЪРЦИЯ, ИТАЛИЯ!Ще се окаже, че понятието "ЕДИННА ВАЛУТА" е фикция на която са повярвали милиони от ЕС!! НЯМА ЛИ ДА СЕ ВЪРНАТ ОТНОВО ЗАБРАВЕНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ВАЛУТИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 8 години
Май българите никога не са виждали такъв щанд за месо като на снимката - нито при соца, нито преди ЕС, нито сега в ЕС и НАТО, нито някога ще видят... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
tonino
преди 8 години
Сигурно след като е отпил солидна глътка от новата марка узо-"Grexit" ! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 години
"Моля ви, европейци, казва един месар. Помогнете на Гърция. Помогнете на гръцкия народ."Това докато мляска агнешко котлетче ли го е казал, или докато се облизва след свинската наденичка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
tonino
преди 8 години
"Режейки парчета агнешко место и окачвайки свински наденички, месарите на централния пазар в Атина са едни от първите, които усещат силата на капиталовия контрол. С малко еврови банкноти в брой купувачите намаляват месото в менюто си."Много се надявам,че ще им се наложи да свикнат с по-малкото количество "агнешко месо и свински наденички" в менюто си......:) Те за кои се помислиха ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
А така , иде апокалипсиса ...да би мирно стояло не би криза видяло !Поръчкови статии !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още