IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупателната сила на гърците може да спадне с 40% при Grexit

Новата драхма би ударила исторически дъна, смятат експерти

11:22 | 30.06.15 г. 8
Покупателната сила на гърците може да спадне с 40% при Grexit

Гражданите на Гърция ще бъдат засегнати от 40 на сто спад в покупателната им сила, ако страната замени еврото с предишната си валута – драхмата, смятат анализатори.

"Първоначално ще има масови разпродажби, което ще доведе до спад в диапазона 30 до 40 на сто спрямо долара", казва пред Bloomberg Нийл Джоунс, търговски директор в Mizuho Bank Ltd в Лондон. "Ще се стигне до нови исторически дъна" при драхмата, добави той.

Рискът Гърция да напусне 19-членната еврозона се разраства, след като премиерът Алексис Ципрас свика референдум във връзка с предложенията на кредиторите за реформи в замяна на финансова помощ. Въпреки че за Джоунс и анализаторите от ING Groep NV и Credit Agricole SA този най-лош сценарий не е базовият, те започнаха да мислят как драхмата ще търгува, ако Гърция излезе от валутния съюз.

По-слабата валута може да помогне на гръцката икономика да нарасне чрез увеличение на износа и повече инвестиции от чужбина. Тези потенциални ползи рискуват обаче да бъдат компенсирани от "структурно по-високите разходи за финансиране" за Гърция, счита Валентин Маринов, ръководител на изследователското звено на Credit Agricole SA в Лондон.

"Една от причините да се смята, че гърците искат да останат в еврозоната, и в крайна сметка ще го направят, е тежката икономическа цена, която тяхната икономика ще трябва да плати при Grexit", казва Маринов.

Експертът изчислява въз основа на предишни финансови и банкови кризи, че спадът на гръцките пари ще е равносилен на 40% спрямо долара в рамките на следващите 12 месеца.

Гърция прие еврото през 2001 г., попадайки в първата вълна от държави, които се присъединиха към валутния съюз след началото му през 1999 г. До момента нито една страна не е напуснала блока, като няма и официален механизъм как точно това да се случи.

"Това ще бъде донякъде безпрецедентно, тъй като се смята, че еврото е необратим проект", каза Нийл Джоунс. Връщането към драхмата ще бъде "много сложно, много тежко, ще отнеме много време", отбелязва той.

Ръководителят на звеното за валутни стратегии на ING в Лондон Крис Търнър споделя тезата на Джоунс и Маринов, че Grexit не е най-вероятният сценарий.

"В светлината на излизането на Гърция от еврозоната, мисля, че очакванията за 50% спад (на гръцката валута спрямо долара – бел. ред.) изглеждат подходящи", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 3
IMRO
преди 8 години
Както и за да си мислиш, че издутата топка отзад на гащите на гърчето е нещо друго освен индикация за това колко жестоко се е осрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 1
data
преди 8 години
Тия 40 % обезценка ще ги сънуват - централната им банка реално няма НИКАКВИ резерви в чуждестранна валута .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Ама разбира се. Трябва да си много голям *** за да си мислиш, че след като нямаш контрол над международните котировки ще бъдеш свободен със собствена валута.И още по-голям *** трябва да си, за да си мислиш, че след като си правил с години подобни престъпления и изнудвания като всички тези гръцки номера ще те оставят и няма да ти го върнат през рейтинга, валутния курс и всички котировки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 3
IMRO
преди 8 години
Тъкмо ще се изравним по покупателна способност:)))Greece, welcome to Bulgaria '97, we are waiting for you!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Защо еврото съсипа Гърция - Deutsche Welle(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116033#commentsГръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/news/comments/197409/91/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Дали ще се обезцени с 10, 20, 40 или 100% никой не знае. Но се знае че като тръгне надолу няма спиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още