IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутният пазар се подготвя за Grexit

Логично е да подготвяме системите за всякакви изненади, посочват от един от големите оператори на форекс пазара

16:27 | 23.06.15 г.
Валутният пазар се подготвя за Grexit

Един от големите оператори на ключова част от валутния сектор посочва, че вече подготвя своите системи за потенциален шок в търговията, породен от излизане на Гърция от еврозоната.

"Логично е да подготвяме системите за всякакви изненади", каза Дино Кос, ръководител по глобалните регулаторни въпроси в CLS Holdings Group AG. "Ние със сигурност правим това в CLS".

CLS урежда валутни сделки на стойност повече от 5 трлн. долара всеки ден. Организацията е създадена през 2002 г., за да се изключи рискът, че няма да има движение на съответния актив от една в друга сметка, след като транcакцията бъде изпълнена.

"Не виждам причина защо доставчиците на форекс инфраструктура, и то не просто те, а и платформите за търговия, не могат да бъдат в състояние да се справят с подобна волатилност", добави Кос.

Съдбата на Гърция ще бъде определена в рамките на дни, като се очаква правителството да постигне в крайна сметка споразумение с кредиторите си. Финансовите министри и лидери на еврозоната се срещнаха с гръцките си колеги вчера в опит да постигнат споразумение за необходимите реформи, които да доведат до отпускане на необходимите на страната средства.

''Ако Гърция напусне еврозоната и започне да използва старата си валута, драхмата, може да отнеме месеци, преди активът да стане широко търгуем'', смята Дмитрий Галинов, главен изпълнителен директор на FastMatch Inc, платформа за електронна търговия.

Секторът на валутната търговия вече претърпя един важен тест тази година. На 15 януари Швейцарската централна банка неочаквано премахна тавана на франка спрямо еврото. Новината изпрати франка с над 30% нагоре в рамките на часове, което доведе до редица загуби за валутните дилъри.

Някои брокери дори се опитаха да преотворят сделки, които вече бяха затворени.

Събитието разкри платформите за търговия на дребно като слабото звено на валутния пазар. FXCM Inc, най-големият американски брокер на дребно, почти фалира. Базираният в Лондон валутен брокер Alpari Ltd пък изпадна в несъстоятелност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още