IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкови офиси в Гърция отварят за пенсионерите

Много възрастни хора в Гърция не използват банкови карти и получават пенсиите си в брой

11:23 | 30.06.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Опашки се извиха пред банките в Гърция, която въведе мерки за контрол на капиталите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашки се извиха пред банките в Гърция, която въведе мерки за контрол на капиталите. Снимка: Ройтерс

От утре 1 000 банкови клона в Гърция ще бъдат отворени заради пенсионерите, които нямат банкови карти, съобщава БНР, като се позовава на информация на гръцкото Министерство на финансите.

Много възрастни хора в Гърция не използват банкови карти и получават пенсиите си в брой в банките. Въведената от правителството банкова ваканция до 6-ти юли съвпадна с момента на изплащане на песниите.

Според гръцкото финансово министерство всеки пенсионер ще може да изтегли до 120 евро през настоящата седмица. Хората ще получат и карти, с които ще могат през следващите дни да теглят по до 60 евро на ден.

Списък с банковите клонове, които ще отворят утре, ще бъде оповестен по-късно днес. Те ще обслужват пенсионерите в продължение на три дни, съобщава БТА.

Междувременно на фона на затворените банки и контрола на капиталовия трансфер един от големите гръцки пенсионни фондове IKA обяви, че няма да може да плати във вторник пенсии. Според гръцкото трудово министерство засегнати са около 57 хил. души, които ще бъдат информирани допълнително за датата на плащането. 

Сред засегнатите са пенсионери, работили в телекомуникационната компания ОТЕ, 40 на сто от която е на Deutsche Telekom. Междувременно германският концерн обяви, че продължава да държи на OTE въпреки изострянето на кризата в страната. "OTE има стабилен бизнес фундамент", твърди говорител на Deutsche Telekom, цитиран от DPA.

Още новини за Гърция можете да четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 4
Mito Karamitov
преди 8 години
Мутант, те ще си получат целите виртуални както ги наричаш пенсии не по-малки от 600 Еврака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
MZ/X
преди 8 години
Виртуалните пенсии на гърците може да са високи, но това което те могат да получат към момента са едни 120 евро или около 235 лева, което не се различава много от пенсиите на българските пенсионери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още