IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия намеква за промяна на стратегията преди срещата на ОПЕК

Представители на петролното кралство все по-често споделят, че цените са се задържали ниски твърде дълго

17:38 | 26.11.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролният министър на Саудитска Арабия заяви ясно в края на миналата година, че кралството вече няма да подкрепя пазара на петрол, редуцирайки производството, за да гарантира цена от 100 долара за барел за конкурентите си с по-високи разходи, припомня Financial Times.

Али ал-Наими добави, че дори ако „петролът спадне до 20 долара“, най-големият производител от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) няма да промени стратегията си.

Година по-късно, докато енергийните министри на страните от ОПЕК се подготвят за среща през следващата седмица при цена на петрола от около 45 долара за барел, високопоставени саудитски представители отправят различно послание. През последните седмици по време на публични събития и частни брифинги те подчертават опасностите от бъдещ недостиг на доставки, след като петролната индустрия намали инвестициите в нови проекти.

Цените се понижиха повече от очакваното, казват те - коментари, които за много участници на пазара на петрол означават, че лидерът на ОПЕК иска едногодишният срив на цените да приключи.

Саудитските представители казват, че няма да променят политиката си, която ги накара да приоритизират дългосрочния си износ пред краткосрочната финансова печалба. Но при затворени врати те споделят, че искат цените да се стабилизират между 60 и 80 долара за барел.

Това ниво, вярват те, ще подкрепи търсенето на петрол, но няма да насърчи твърде голям растеж на доставките от алтернативни източници – умерен тип сценарий. Наблюдателите на пазара казват, че фокусирайки се върху бъдещите перспективи, кралството може бавно да повиши цените, без да се отказва от стратегията си.

„Те отправиха послание, което не остана незабелязано от света“, казват Нат Керн от базирания във Вашингтон консултант Foreign Reports. “Цените са се понижили до много по-ниски нива, отколкото искаха, а намаляването на инвестициите е много по-стръмно от очакваното“.

Принц Абдулазиз бин Салман ал-Сауд, саудитският заместник-министър на петрола и син на краля, е един от хората, които най-ясно подчертават промяната в посланието. В реч в Доха през този месец той предупреди, че инвестициите, нужни за гарантирането на бъдещи петролни доставки, не трябва да бъде постигнати „на всяка цена“.

„Белезите от продължителен период на ниски цени на петрола не могат лесно да бъдат заличени“, каза той.

Очаква се търсенето на суров петрол на ОПЕК да се повиши през следващата година, докато производството извън картела се понижава – основен стълб от стратегията. Но саудитските представители имат желание да облекчат реакцията на индустрията спрямо срива на цените, след като енергийни инвестиции за над 200 млрд. долара бяха спрени.

Наими каза миналата седмица, че светът се нуждае от инвестиции за 700 млрд. долара през следващото десетилетие, за да задоволи нарастващото търсене на петрол, което според него ще се повиши поне с 1 млн. барела на ден всяка година.

В много отношения Саудитска Арабия в момента е принудена да представи обратния наратив на новата мантра на петролната индустрия за „по-ниски цени за по-дълго време“, което се случва в резултат на самата политика на Рияд и се налага от влиятелни банки като Goldman Sachs.

“Саудитците искат да предупредят пазара да не прекалява“, казва Амрит Сен от консултантската къща Energy Aspects в Лондон.

Кралството също показва признаци на отпускане. След като повиши добива до рекордните 10,6 млн. барела на ден през юни – почти с 1 млн. барела на ден над средното за 2014 г., производството бе намалено до 10,3 млн. барела на ден през октомври, показват последните данни на ОПЕК.

Макар че редуцирането отчасти се дължи на по-слабото вътрешно търсене, някои се питат защо кралството не повишава допълнително добива си, ако печеленето на клиенти е основният приоритет.

Кралството се конкурира с Русия за позицията на най-голям доставчик на петрол за Китай и се подготвя за завръщането на по-големия износ на петрол от Иран през следващата година, в случай че санкциите бъдат вдигнати. Саудитска Арабия вече е изправена пред по-голяма конкуренция в Индия и Европа от страна на рекордно високия износ на Ирак, докато в същото време САЩ може отново да се превърне в разрастващ се пазар, тъй като шистовото производство силно намалява. Износят на саудитски петрол към САЩ е спаднал с 29% през последните три години.

„Не ми е ясно защо те не се възползват от възможността за производство на всеки барел, който могат“, каза Боб МакНали, бивш съветник в Белия дом и консултант в Rapidan Group.

Едно от обясненията е, че саудитците се опасяват, че буферът от свободен производствен капацитет в света – който те до голяма степен поддържат, се е свил до около 2% от световното търсене. Те се питат и дали американското шистово производство може да реплицира т.нар. роля на „swing producer” (доставчик, който поддържа голям свободен производствен капацитет) на Саудитска Арабия.

Кралството може да има и друга добра причина да иска да вдигне цените. Цена на петрола, която е средно около половината от нивото от първите четири години на това десетилетие, оказва натиск върху местните финанси.

Кралството се възползва от валутните си резерви и планира да ограничи международните пазари на дългове, за да поддържа социалните разходи и да отговори на по-високите разходи за защита заради войната в Йемен.

Саудитска Арабия ще трябва да спечели благоразположението на колегите си от ОПЕК, особено от по-слабите членове като Венецуела и Еквадор, които изпитват трудности с балансирането на бюджетите си, дори когато петролът е на цени от над 100 долара.

„Те не искат цени на петрола от под 40 долара [на срещата на ОПЕК] на 4 декември“, казва Оле Хансен от Saxo Bank, добавяйки, че вярва, че кралството се опитва да направи „вербална интервенция“ на пазара, както е правила в миналото.

„Тук става въпрос за печелене на време“, добавя той. „Ръстът на търсенето в крайна сметка ще започне да се възползва от пренасищането, но няма смисъл междувременно да се стига до банкрут“.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Ми да вземат пример от съседите си Дубай. Там не са чак такива фанатици и който може да си позволи ходи с кеф там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Да мислят? За иновации?Много искаш от тях. Толкова много слънце вече им е изпържило мозъците. Останало им е там по половин полукълбо за балалахуто-йебал-акбар, колкото да могат да лапат и акат...или обратно, знам ли вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Че те нали и Иран от догодина щял да се вкл. по-смело на пазара, да не им излязат криви сметките. Хем със загубен пазарен дял (едва ли ще е голям % де), хем на същите цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
vankata89
преди 8 години
Чаршафите да спрат да се дупят и да почнат да мислят за иновации. Ако им спре тъговията с претвол стават Сомалия 2 :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Българофил
преди 8 години
Аз не знам при такава ниша какъв е смисъла да намалят производството като ако го намалят дупката веднага ще бъде запълнена и така само ще загубят пазарен дял.Кво, на Иран и американците ли ще го преотстъпят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още