IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия отново е най-големият износител на петрол за Китай

Кралството беше изместено от Русия от водещата позиция два пъти тази година - през май и през септември

13:35 | 23.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Саудитска Арабия си върна обратно от Русия позицията на най-голям доставчик на суров петрол на Китай, след като страните членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) засилиха глобалната си борба за пазарен дял, съобщава Bloomberg.

Най-големият износител на петрол в света е продал 3,99 млн. метр. тона от суровината на Китай през октомври, с 0,8% повече спрямо септември, сочат данни на пекинските митници от понеделник. Ангола, друга страна членка на ОПЕК, също е задминала Русия в доставките на суров петрол към азиатската страна.

Китай се превърна в бойно поле за петролните производители, които търсят начини да защитят продажбите си на фона на световното пренасищане. Цените се сринаха с около 40%, откакто ОПЕК предприе стратегия през миналия ноември за запазване на добива и изхвърляне от пазара на производителите с високи разходи като американските шистови компании например.

През следващата седмица предстои среща на 12-членната организация, като междуврменно Венецуела предупреди, че цената на суровия петрол може да спадне до между 20 и 30 долара за барел, ако не бъдат предприети мерки за стабилизирането на пазара.

„Саудитска Арабия никога не спря да се бори за пазарен дял в Китай и Азия като цяло“, казва Гао Джиан, анализатор в SCI International, базиран в Шандун енергиен консултант.

През тази година Саудитска Арабия отстъпи два пъти водещата си позиция на Русия по отношение на продажбите на суров петрол към Китай – през май и през септември. Кралството допринася с около 15% за вноса на Китай през първите 10 месеца на тази година спрямо 12% за Русия, сочат митническите данни.

Русия е осигурила 3,41 млн. тона петрол на съседа си през октомври, с 16% по-малко от рекордните нива през септември. Доставките на Ангола са нараснали с 27% спрямо предишния месец до 3,64 млн. тона, показват още данните.

Всичко за последните развитие в цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още