IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с Deutsche Bank

Банката е подложена на двоен натиск - на пазара на акции, но и на този на облигации

16:43 | 09.02.16 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След рекордната загуба на Deutsche Bank от 6,8 млрд. евро за фискалната 2015 г. опасенията на фондовия пазар достигнаха пика си в понеделник. Премията за суапове за кредитно неизпълнение (т.нар. credit default swaps, или CDS), се повиши до 2,2 процентни пункта, най-високото ниво от три години и половина. Така хеджирането на дълг от 100 хил. евро ще струва годишна премия от 2200 евро. 

И при други банки рисковите премии отчитат повишение. За Commerzbank годишната премия възлиза на 1660 евро. Само преди седмица за Deutsche Bank сумата бе 1360 евро, а за Commerzbank - 1130 евро, изчислява Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Deutsche Bank е под натиск и на пазара на облигации, както и останалите банкови акции, които в момента изпадат в изолация от страна на инвеститорите. От март 2015 г. насам премията по CDS на най-голямата германска банка се увеличи почти четири пъти. Намиращите се в обращение CDS на Deutsche Bank в момента възлизат на почти 3,2 милиарда долара. В началото на 2010 г. те бяха два пъти повече.

За по-рисковите облигации на Deutsche Bank кредиторите трябва да плащат застрахователна премия от 4,4 процентни пункта. Инвеститорите очевидно се съмняват в трайната способност на Deutsche Bank да обслужва високодобивните хибридни облигации, които са признати от властите в Германия като допълнителен капитал. Хибридните инструменти имат както дългови характеристики, така и характеристики на акции, и нямат определена дата на матуритет. Инвеститорите в акции са първите губещи, в случай че съответната банка фалира.

Тези акции трябва да се превърнат в собствен капитал, ако банките не успеят да изпълнят определени регулаторни капиталови изисквания. Дали тези подчинени облигации трябва да се преобразуват, решават надзорните органи. В случая на Deutsche Bank това е Европейската централна банка (ЕЦБ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
Tobywolf
преди 8 години
Преди час Bloomberg обяви сериозни повишения по позицията след слухове за обратно изкупуване.. Явно сериозно са се стреснали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 3
mvr0306
преди 8 години
Май става ясно защо Меркел като ненормална говори за руската агресия в Сирия, и за клетите бежанци. Явно вниманието трябва за момента да се отклони там, пък ако СА и Турция вкарат войски в Сирия става идеално....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Германия бе и един от основните виновници за банковия хаос връхлетял европейските страни, в това число и Гърция. Спасяването на Гърция пък беше неизбежно действие, от гледна точка на банковите интереси, както от Германия, така и от Франция...банките базирани в еврозоната, към май 2010г. имаха 206 млрд. долара експозиции в Гърция, но цели 727 млрд. долара към Испания - http://brain-workshop.org/zashto-gyrciya-ne-falira/ Двамата водещи от Boom&Bust във Bulgaria ON AIR представят Красимир Петров станал професор в САЩ ,който обяснява всичко ,за свързаноста на дълговете от което се получава ефекта на доминото т.е. срив на финан.система и хаос - https://***.youtube.com/watch?v=cEoSpRapUdEпарадоксално но спасяването е по-малкото зло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Повечето финансови експерти са убедени, че американската JP Morgan е с най-голямо дериватно задължение (през четвъртото тримесечие на 2012 г. с 69,5 трилиона долара).Но през месец март 2013 г. се оказа, че банката с най-голям дериватен дълг не се намира в САЩ, а в сърцето на Европа, по-точно във Франкфурт, и се нарича Deutsche Bank. Става дума за 55,6 трилиона евро (преизчислено дава 72,8 трилиона долара), с 2 трилиона повече от JP Morgan.Това е и основната причина, заради която през последните четири години Германия и Европейската централна банка правят всичко възможно да не се стигне до ефекта на доминото от колапса на банките. Това ще е краят на Еврозоната, на еврото и на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
що смяташ, че не е комунист??? Просто не е чел Маркс да си разясни цялата теория:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Дериватите са хубаво нещо при реалните стоки - няма лошо да има договор за изкупуване на ориз например но при финансите е престъпление и във ''Вътрешна афера'' добре го обясняват и как застрахователите са замеси и т.н. Гледам дериватите в САЩ са ги смъкнали на около 450 трилиона а бяха почти 900 трилиона и за сивото банкиране взеха мерки ,че стана 80 трилиона Статията е хубава защото обясняват как Голдман и другите банки прескачат закона от 1936 г - Кой всъщност вдига цените - http://bezlogo.com/2011/06/кой-всъщност-вдига-цените.html Като сложим и отмяната на ''Глас-Стигъл'' от 1933год. картинката се вързва - умишлен грабеж с ''вратички'' в закона или отмяна на закони Около 1900год. един американец го каза ''ако искаш бизнес си прокарай закони'' и така си направиха частна монет.банка(ФЕД) през 1913год.КАКТО И ДА Е СЕГА ВЪПРОСА Е КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ и трябва да се оставят ''те'' да си правят нещата а останалото съм го обяснил - забрана на офшорки ''данък Тобин'' и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
Alee
преди 8 години
Да бе ще ги забранят! Знаеш ли как си печелят някои от тях?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 1
nide
преди 8 години
Според отчета на Deutsche Bank към 31.12.2013 кредитната им експозиция от деривати (фючърси, опции, форуърди, суапове, суапове за кредитно неизпълнение, FX, и т.н.) е 54.6 трилиона евро, което е около 20 БВП на Германия и 5 пъти на Еврозоната!Deutsche Bank не може да се събори от само себе си. Това би довело до пълна разбиване на Европейския валутен съюз! В днешния свят, когато една голяма банка умира, те се слива с друга голяма банка. Друга европейска банка, потенциално е Barclays.BTW днес акцията им направи дъно по ниско от това през 2008!Източник: https://annualreport.deutsche-bank.com/2013/ar/management-report/risk-report/credit-risk/exposure-from-derivatives.htmlПоздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
В филма ''Вътрешна афера'' давах как 3 рейтингови агенции казах пред федералният съд ,че те дават само мнение което няма правна стойност и т.н. мен детайлите не ме интересуват защото са откраднати десетки трилиони което донякъде е добре защото от по-малко хора ще трябва да се взимат и по-лесно ,и защото така останалите хора не са се разлигавили като Гърция Вече се преминава границата а не се взимат мерки и затова пиши ,и се радвам ,че нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система... Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
СА влиза в Сирия до дни. Някои хора много силно се нуждаят от война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още