IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският франк - перспективите година след шока на централната банка

Или как една малка банка прехвърли отрицателните лихви върху клиентите си и какво могат да очакват трейдърите

08:17 | 28.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Отрицателните лихвени проценти разтърсват банките по света, но една малка швейцарска банка е намерила начин да не се тревожи за това. В края на миналата година Alternative Bank Schweiz AG (ABS) стана първата банка, която изцяло прехвърли бремето от отрицателните лихви върху клиентите си. ABS информира клиентите си, че трябва да плащат най-малко 0,125%, за да поддържат депозитите си от 2016 г.

Два месеца след обявяването на решението през октомври 1 797 души вече не са клиенти на банката, но 1 830 нови са започнали да ползват услугите й, което е нетен ръст от 33 клиенти. „Имахме отлична година“, заяви изпълнителният директор Марин Ронер по време на Световния икономически форум в Давос през януари.

Актуални данни от януари и февруари показват, че клиентите на банката се увеличават с 59 души, пише Wall Streеt Journal

Пиетро Майно, клиент на ABS, казва, че никога не е обмислял да напуска банката, след като тя е започнала да го таксува за депозита му. Майно, който е професор по хирургия в университетските болници в Женева, пояснява, че банката е по-прозрачна и надеждна в сравнение с други. „Максималната печалба не е моята цел“, казва той. 

Решението на ABS дава отговор на въпроса, който тормози редица икономисти, а именно – какво се случва, когато негативните лихви се прехвърлят към потребителите? На теория това трябва да ги накара да харчат парите си или да ги трупат под дюшека, вместо да ги държат в банка. Но няма достатъчно доказателства как биха реагирали потребителите.

В ABS общият баланс на сметките се понижава с 4%, или 54 милиона швейцарски франка (56,5 милиона долара), между октомври и февруари, тъй като клиентите прехвърлят пари от депозити в банката към инвестиции. Като цяло обаче управляваните активи остават стабилни.

Какви са перспективите пред франка за трейдърите? 

И така - ефектите от политиката на Швейцарската централна банка, но и другите централни банки, през последните години не са еднозначни. Както винаги обаче, когато една централна банка интервенира, за да промени изкуствено стойността на парите, има както печелещи, така и губещи. В периода на изкуствено потискане на стойността на франка губещи бяха самите швейцарци, чиито спестявания бяха обезценени, а потенциалната им покупателна способност и стандарт на живот – потисната. Но след премахването на твърдия курс към еврото преди над година потърпевши са най-вече швейцарските износители, чиято продукция само за по-малко от няколко месеца се оказа с 12-13% по-скъпа за европейските потребители. Но губещи са и хората, изтеглили ипотечни кредити, деноминирани в швейцарски франкове – спекулация, която може да им излезе скъпо.

Швейцарският франк е фундаментално слаб - подложен е на натиск от страна на отрицателните лихви и потенциалната намеса на централната банка. Редовно се набляга върху тезата, че швейцарските пари са сериозно надценени. Паричната политика, която се води, е отрицателна за франка, но въпреки това много инвеститори го използват за убежище, на което се дължи поскъпването му, смята Стефан Продев, анализатор в БенчМарк Финанс.

Според него от техническа гледна точка швейцарският франк е изключително надценен. Индексът на валутата се намира в близост до исторически най-високите си нива. Фундаменталната ситуация съвпада с циклите на движение. Това е причината, поради която в БенчМарк смятат, че в дългосрочен план ще станем свидетели на необходимото оттегляне на CHF.

USD/CHF

Двойката не е особено подходяща за вход в дълги позиции. Ситуацията с колебливата инфлация в САЩ и прекомерно поскъпналия щатски долар не дават добри перспективи към момента, тъй като имаме две валути в идентична пазарна фаза и различна фундаментална ситуация. Това са предпоставки за хоризонтални и неутрални трендове. Единственият шанс двойката да тръгне във възходяща посока и да пробие структурната съпротива, е франкът да поевтинее в пъти по-рязко от долара.

На графиката, изготвена от Стефан Продев, се вижда, че низходящият тренд не е нарушен дори след сериозното поскъпване на щатския долар от 2012 г. насам. Ще бъде невероятно зелените пари да направят още едно подобно рали през 2016 г., смята анализаторът.  

От друга страна, ако предположим, че франкът стартира дългоочакваното понижение спрямо кошницата от валути, едва ли ще бъде достатъчно за преодоляването на съпротивата около 1.2500. Условия за покупки при двойката ще имаме след адекватна оздравителна корекция на долара спрямо кошница от основни валути, последвана от спад на франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 7 години
Проблема и тук е подобен на останлите банки - ЛИПСА НА КРЕДИТИРАНЕ!Каква икономика да КРЕДИТИРАТ, когато КИТАЙСКИТЕ СТОКИ са удавили с дънпинговите си цени пазарите и са убили МЕСТНОТО ПРОИЗВОДСТВО !!При тази ситуация на липсващо кредитиране и натрупване на огромни депозити се стига до ДИСБАЛАНС при който единствения изход е ОТРИЦАТЕЛНИ ЛИХВИ и то не само по депозитите , но вече и по КРЕДИТИТЕ!!Ще трябва да мине още малко време за да се промени банкерското мислене и се осъзнае, че ИСЛЯМСКАТА КРЕДИТНА СИСТЕМА в която банката е ПАРТНЬОР и поема солидарно риска с УПРАВЛЯВАЩИЯТ ПАРИТЕ Й е единствения разумен ход за да се излезе от тази ситуация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Махайте банковата тайната на "шоколада Милка", нека всички знаят какви шоколади им в склада, и гледайте какво става след 1 час.Ама не го правите , щото в склада има много скъпи шоколади, древно-египетско-ватикански на черно-бели квадратчета... а стопят ли са те, земното кълбо се разплита...и става страшно...за някои! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
balkando
преди 7 години
Да взема да проверя как се движи монголския тугрик - 1143 за лев, има потенциал за повишение ;) Интересна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 7 години
интересно, ама не разбрах да купувам ли франкове или да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още