IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващите трудности пред икономиката на Швейцария

Швейцарският франк е поскъпнал с почти 3% от 3 февруари насам

12:04 | 12.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) се бори да съживи икономиката на региона, Великобритания и Гърция се приближават все повече дo напускане на Европейския съюз (ЕС), а Швейцария междувременно изпитва трудности, коментира Ричард Джоунс за Bloomberg Gadfly.

Франкът отново поскъпва. Откакто удари дъно от 1,12 за долар на 3 февруари, валутата е поскъпнала с почти 3% и сега се търгува за под 1,09 за долар.

Купуването на франкове от мениджъри на хедж фондове и активи се покачва в края на март, твърди Bank of America, стимулирано основно от опасения, че Великобритания ще гласува за излизане от ЕС през юни.

Като се добави рискът Гърция да достигне до дефолт, в случай че наруши условията по спасителния заем, търсенето на убежища явно се засилва.

Изменението на риска, измерено чрез делта коефициента, за един месец е добър измерител за това колко много инвеститорите предпочитат една валута пред друга. Измерителят показва разликата между цената за покупка на опция за продажба на франка с цената на опцията за покупка на франка. По този показател инвеститорите са най-оптимистично настроени по отношение на франка от 14 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:28 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още