IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган Отмъстителят

Навремето списание Time го представи като "Личност на годината" на корицата си. Той беше носител на надежда, на промени. Какво се промени?

17:33 | 22.07.16 г. 39
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ердоган &quot;се къпе&quot; в народната любов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ердоган "се къпе" в народната любов. Снимка: Ройтерс

“Любими мой народе, не се отказвай от геройската съпротива, която оказваш за страната си, за родината и за знамето“. Така започва SMS, който турският президент изпраща на всички мобилни номера в Турция в четвъртък вечер. И по-натам: „Срещу предателите и терористите на движението на Гюлен трябва да въстанем. Собственици на площадите не са танковете. Собственикът е народът!“

Отново и отново такива съобщения се озовават на телефоните на турците, откакто в петък имаше несполучлив опит за военен преврат срещу президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. Веднага след първите съобщения за въстанието той призова масите да защитят властта срещу армията. Мнозина разбраха този призив като зов за насилие, пише в свой анализ германското списание Der Spiegel.

Който иска да разбере защо Ердоган сега отговаря толкова твърдо, а според мнозина и прекомерно, на неуспешния преврат, трябва да погледне към неговата биография. Въпреки че изглежда трудно да си го представим сега, турският президент някога бе считан за носител на надежда. Като министър-председател през 2003 г. той пое страната в разгара на най-тежката икономическа криза от основаването на републиката през 1923 г. Под ръководството на Ердоган през следващите няколко години Турция отчиташе възход. Страната започна преговори за членство в ЕС, а икономическият бум се погрижи за нарастващ просперитет. 



Ердоган беше първият турски лидер, който назова публично кюрдския конфликт с името му. И той ограничи, също по искане на Европейския съюз, политическото влияние на мощните отбранителни сили. Той стана през 2004 г. първият турчин, който бе отличен в Берлин като "Европеец на годината". След третото му преизбиране през 2011 г. като премиер британското списание Time го провъзгласи за „Личност на годината” - въпреки че от победа на победа Ердоган ставаше все по-радикален.

Отговор на всичко това може да се намери в миналото на Ердоган. Роден през 1954 г. в Кашимпа, работнически квартал на Истанбул до пристанището, като дете на беден моряк е трябвало да продава симид, за да може да си купи учебници. За своята младост той казва веднъж, че „само който бе по-пъргав и бързо реагираше, можеше да оцелее на грубия чакъл“.

Благочестивите сунитски родители го изпращат на така нареченото религиозно училище “Имам Хатип“. Там младият мъж се откроява, защото е толкова дълбоко религиозен, че е  наречен "Славей на Корана".

За начало на политическата биография на Ердоган може да се приеме датата 17 септември 1960 г., когато турският премиер Аднан Мендерес е обесен от Хунтата след военен преврат. “По това време аз не разбирах много. Но видях, че баща ми и майка ми са много разстроени от това, че виждат как един човек тръгва към смъртта си", заяви Ердоган по-късно.

Страхът самият той да не стане жертва на изпълнен с насилие преврат е залегнал дълбоко в него. Осъзнаването, че слабостта го прави уязвим - също. Този страх ще оформи решително политическата му кариера. Това биографично жигосване може да обясни донякъде суровата му реакция на опита за преврат.

Още през седемдесетте години той става политически активен, присъединява се кум ислямистката Национална партия на реда, радикален съюз на интелектуалните мюсюлмани, който проповядва завръщането към религиозните ценности. И през 1994 г. като кандидат на партията, която наследява това движение, той става кмет на Истанбул.

По време на предизборната кампания Ердоган залага напълно на ролята на бедния социално слаб представител на народа. Старата му основа - кемалистите – никога не се е ангажирала с това мнозинство, докато Ердоган дава гласност на тази част от народа.

Данните от проучванията на общественото мнение показват стабилно нарастване на популярността му, защото той разчиства града. Администрацията става по-ефективна, построено е първото метро в Истанбул. За мнозина този период е свързан с факта, че Ердоган издава забрана за ползване на алкохол за всички градски заведения и планира да пусне отделни училищни автобуси за момичета и момчета.

Тези промени не се посрещат добре от всички, дори напротив. Светските кемалисти работят над план да бутнат Ердоган от кметския стол. След като той цитира стихове от известния турски поет Зия Гьокалп (откъс: “джамиите са нашите казарми, минаретата са нашите щикове ..."), през 1999 г. това му носи арест за противодържавна дейност и доживотна забрана да се занимава с политика.

Ердоган разбира, че не може да се изправи срещу военните с Корана в ръка. Успех ще може да постигне само с реални политически факти. В ролята си на изтъкан от фундаментализъм прагматик след освобождаването си той изгражда Партията на справедливостта и развитието. А скорошна конституционна поправка му позволява отново да е политически активен.

Но от избори до следващите избори прагматичният реформаторски процес ерозира все повече. Все повече Ердоган се насочва към изграждане на репресивна система. Той счита себе си за създател на нов политически и социален ред и иска да намери място в учебниците по история. Воден от спомена за бившето величие на Османската империя, Ердоган призовава дори в турските училища да се преподава отново османски език. Но преди всичко го амбицира желанието да отмъсти за изминали реални или въображаеми обиди.

Ердоган се стреми да изгради послушно общество, което се моли по пет пъти на ден и предпочита патриархална система на стойностите. Ако в началото на мандата си той бе считан за прозападно ориентиран, постепенно се стилизира все повече като "спасител на всички мюсюлмани”. Така например Ердоган винаги избира джамията Еюп Султан в Истанбул, за да се моли. Тази символична църква навремето е посещавана от всеки нов султан, който се изкачва на трона, за да препаше там меча на Осман, основателя на Османската династия.

Когато през 2014 г. Турция за последно избра директно своя президент, Ердоган спечели на първия тур. С диви теории на конспирацията новият президент засилва оттогава представите за външни и вътрешни врагове. И си измисля нови, за да прикрие злоупотребите, като например нарастващата корупция.

Публично обявената му цел е и през 2023 г. да е президент – годината, в която турската република ще чества своя 100-годишен юбилей. Ако тогава наистина е още начело на държавата, Ердоган може да излезе от сянката на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. „Ако си тръгна, тази страна, този град и тази нация ще колабират“, каза той наскоро.

Можем да се обзаложим, че го мисли сериозно...   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Ти дете ли си !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Защо цар Путин се помирява със султан ЕрдоганСлед опита за преврат Русия и Турция заглаждат отношенията сиhttp://clubz.bg/42500-zashto_car_putin_se_pomirqva_sys_sultan_erdogan
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Между многото арестувани през последните дни в Турция са и двама пилоти. Вменяват им във вина свалянето на руския бомбардировач през ноември 2015 г. в турско-сирийския граничен район. Есествено, официално Анкара ги обвинява в участие в проваления опит за преврат. При вълната турски чистки фактите са малко.Докато президентът Реджеп Тайип Ердоган премахва предполагаеми противници, същевременно той се надява, че окончателно ще се преодолее руско-турският разкол. В Москва това се приема за сведение със съответното задоволство. Сега Ердоган се нуждае от съюзници, които не задават прекалено много въпроси. По време на кризата между Москва и Анкара жестовете бяха от голямо значение.ПУТИН И ЕРДОГАН СЕ СРЕЩАТ ПРЕЗ АВГУСТ В РУСИЯРядко в отношенията между две страни е имало толкова много проблеми и такива куриозни поврати, както между Русия и Турция през последните месеци. Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, най-силните мъже на двете държави с исторически конфликти, се превърнаха от приятели във врагове. Като следствие от опита за преврат отново се очертават заченки на приятелство, дори и да не е ясно докога.Предимно за руското общество внезапното сближаване изглежда куриозно. Та нали руските медии месеци наред облъчваха населението с шокиращи новини по адрес на Ердоган, който беше обрисуван като непредвидим османски султан, който напълно ислямизирал страната, брутално подтискал кюрдите и подкрепял Даеш (Ислямска държава - б. р.). Телевизията предоставяше на гражданите необходимите аргументи защо Москва безусловно трябва да е войнстващо настроена спрямо Анкара, включително чрез забрана за почивки в Турция и налагане на ембарго за внос на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ти май не разбра , защо предпочитам тая карта , дето ми я размахваш да бъде от по мека хартия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 0
абитуриент
преди 7 години
не му обръщай ВНИМАНИЕ.......!!!!!!......луд умора НЕМА- ПОТИ СЕ САМО........!!!!!?????...... ПОЗДРАВИ......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
а БЕ ТИ ОТ КАКТО СИ ТУК В ФОРУМА ДА СИ ДАЛ НЕЩО КАТО КОМЕНТАР, ФАКТИ, ИЛИ ДОВОДИ РЕАЛНИ НЕ ИЗМИСЛЕНИ СКАЛЪПЕНИ ЛЪЖИ И ТО ОТ МЕДИИТЕ НАЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ ТУК ТЕ СА 90% РУСКИ, ЧЕРВЕНИ .... СЪЩО КАТО МИСЛЕНЕТО ТИ, ТАКА ЛИ Е ??? СМЕШНО Е КОЛКО СТЕ ГЛУПАВИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Прав си ! Лудия обратно в кошарата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Ами ти ФАКТИ НЕ ДАВАЙ, А САМО КВАЛИФИЦИРАЙ И СИ МИСЛИ, ЧЕ ТУКА НЯКОИ ТЕ ЧЕТЕ.. ТЪПАН .. МАЗНО ВКЛЮЧВАНЕ ПАК.. НЕ ВИЖДАШ ЛИ КОЛЕГИТЕ СИ НАДОЛУ САМО ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ !!??? ТИ ОТ ТЯХ ЛИ СИ,ДАЙ НЕЩО КОМЕНТИРАЙ .,. СТАТИЯТА НЕ Е НА ИНВЕСТОРА Е ПРЕВОД ОТ ЧЕРВЕНИЯ ИМ ПЕЧАТ.. ХАХАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 1
абитуриент
преди 7 години
Боичо СТАТИЯТА ти е СТРАХОТНА........!!!!!!......обаче откачалка като ДЮТИ ФРИ -*** ПЕЙЗАЖА......спирай те ги ТАКИВА ***........р.с.АЗ ЛИЧНО НЕ ГИ ЧЕТА.....то бива ПРОСТОТИЯ............!!!!!?????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Да нали, какъв ти е манталитета, смешен и селски, НЯМА КАК ДА ИМАТЕ ОПРАВИЯ, КОГАТО ИДА БИЛО!!! В ГУГЪЛ ВЕЧЕ ОТ КОЛКО ГОДИНИ НЕ ПОЛЗВАТ ХАРТИЯ ВЕ!!! защо ли ?????ЗНАЕШ ЛИ ????ТО ДА НЕ Е КАТО ЕДНО ВРЕМЕ ВСИЧКО ЗАПИСАНО НА ТЕТРАДКАТА, ДАЖЕ КОЙ КОГА И КЪДЕ ХОДИ НА ЦЪРКВА !!????? М.АМ.И.ЦА.ТА ВИ ПОВРЕДЕНА И БОЛНА И НЕКАДЪРНА И ЧЕРВЕНА НЕ БЪЛГАРСКА !!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още