IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX започва седмицата на нов едногодишен връх

БФБ прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банковия сектор изключително положително, коментира Петко Вълков

18:10 | 22.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на УД &bdquo;Конкорд Асет Мениджмънт&ldquo; АД Петко Вълков. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Главният изпълнителен директор на УД „Конкорд Асет Мениджмънт“ АД Петко Вълков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индексът на сините чипове на Българска фондова борса (БФБ) – SOFIX, започва седмицата с нов едногодишен връх, като премина границата от 470 пункта за първи път от 14 август 2015 г.

В понеделник индексът на 15-те най-ликвидни акции затвори с ръст от 0,85% до 470,56 пункта. На 14 август миналата година индексът финишира на ниво от 471,06 пункта. В последния търговски ден от миналата седмица SOFIX, макар и с понижение, затвори на едногодишен връх от 466,60 пункта.

В първия ден от новата седмица по-широкият BGBX40 нарасна с 0,54% до 90,72 пункта, а секторният BGREIT записа повишение от 0,15% до 102,56 пункта. По-широкият и с равни тегла BGTR30 прибави 0,31% към стойността си до 386,42 пункта.

Реализираният оборот на регулиран пазар възлезе на 245,4 хил. лв., от които 120,2 хил. лв. с компании от SOFIX.

Българска фондова борса (БФБ) прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банковия сектор изключително положително. Това коментира главният изпълнителен директор на УД „Конкорд Асет Мениджмънт“ АД Петко Вълков в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 21 август.

За това свидетелстват поскъпналите акции на ТБ Централна кооперативна банка АД, ТБ Първа инвестиционна банка АД и ТБ Българо-американска кредитна банка АД в първите дни на търговия след обявените на 13 август, събота, изводи. Те изведоха и SOFIX до едногодишния връх миналата седмица, като позитивизмът се пренесе и по други позиции.

По думите му е важно да се докаже, че резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на българската банкова система са обективни и адекватни, за да не се повтарят оценките през определен период от време.

Вълков подчерта, че конкретните резултати показват показатели значително над нормативно определените. „Склонен съм да вярвам, че банковата система е изключително стабилна и дори в най-лошите прогнозируеми резултати дори да има недостиг, то той е в минимални стойности“, заяви той.

След 14 сделки днес акциите на ЦКБ поскъпнаха с 3% до 1,074 лв., докато с книжа на ПИБ имаше една сделка, донесла 0,4% ценови ръст до 2,329 лв. При БАКБ нямаше сделки.

В понеделник лидер по оборот с 80,6 хил. лв. след осем сделки е Биовет АД. Книжата на компанията затвориха с покачване в цената от 2,8% при 13,83 лв. за брой.

Втори по оборот с 37,7 хил. лв. е Албена АД, а на трето място се нарежда Химимпорт с 20,7 хил. лв. и 1,2% ръст в цената на книжата до 1,236 лв. за брой. Холдингът е пръв по брой сделки с 19 трансакции.

На четвърта позиция по изтъргуван обем е Адванс Терафонд АДСИЦ с 15,1 хил. лв. след четири сделки. Дружеството записа поскъпване от 0,6% до 2,054 лв.

В топ 5 по оборот влиза Алкомет АД с 14,3 хил. лв. Поскъпването на акциите на дружеството със 7,2% до 11,04 лв. го нареди на първо място по най-печелившите компании в началото на новата седмица. Цената е най-високата за дружеството от края на 2007 г. насам.

Най-губещото дружество за деня е Петрол АД, което отписа 18,6% от цената на книжата си до 0,341 лв. след две сделки и оборот от 102 лв.

Единственото губещо дружество сред компаниите от SOFIX се оказа Стара планина холд АД, чиито акции поевтиняха с 1,46% до 3,92 лв., а оборотът възлезе на 3,6 хил. лв. Консолидираните продажби на Стара планина холд АД за седемте месеца на 2016 г. достигат 114,4 млн. лв., като бележат повишение от 5,81% в сравнение със същия период на 2015 г.

На пода на БФБ се сключиха 173 сделки с 38 емисии акции. В първия ден за седмицата печелившите емисии бяха почти двойно повече от губещите. Цената на акциите на 23 дружества се повиши, на други 12 се понижи, а на още 2 компании остана без промяна.

Изпълнителният директор на УД „Конкорд Асет Мениджмънт“ АД Петко Вълков оцени, че БФБ все още е встрани от всеобщото поскъпване на активите по цял свят, но е оптимист, че това рано или късно ще се случи.

Според него е трудно да се даде каквато и да е прогноза за развитието на капиталовия пазар до края на годината, „защото историята от последните години показа, че почти всяка прогноза може да бъде объркана“.

„Имаме солидна база. Да, ликвидността остава ниска, но сме виждали през минали години как периоди с ниска ликвидност са били последвани от периоди с повишаване на ликвидността и борсовата активност като цяло“, коментира Вълков.

Ако не видим големи трусове в България поради наближаващите избори и в чужбина, можем да очакваме повишение, добави той.

„При нас фундаментът изглежда доста стабилен“, заключи Вълков.

Освен това първият борсово търгуван фонд (Exchange Traded Fund, или ETF) върху водещия индекс на БФБ SOFIX е вече факт.

Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за увеличението на капитала на Булленд Инвестмънтс АДСИЦ. Днес нямаше сделки с акции на компанията,

Регала Инвест АД обяви край на процедурата по обратно изкупуване на до 25 хил. броя свои акции, или до 0,14% от капитала си, поради изчерпване на количеството. И тук нямаше сделки.

Златен лев Холдинг АД отчита печалба в размер на 1,77 млн. лв. през първата половина на годината спрямо загубата от 117 хил. лв. през същия период на 2015 г. Днес акциите на Златен лев Холдинг АД поевтиняхаа с 1,05% до 0,56 лв. след една сделка.

Компанията за производство на козметични продукти Лавена АД приключи първата половина на годината с консолидирана печалба в размер на 687 хил. лв., което е увеличение с малко над 2,5% на годишна база. След една сделка книжата останаха без промяна в цената от 62 лв. за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
звездоброец
преди 7 години
гледайки оборотите и ръстовете по повечето позиции, ми се струва, че някоя чужда риба е прочела доклада на ING който излезе в петък..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
needle
преди 7 години
Отново положителни новини за българката борса, банки и инвеститори, които са следствие на сериозно свършена работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още