IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите потребителски кредити в Русия достигнаха рекордно ниво

Нивото на просрочия по потребителски заеми все пак се е стабилизирало сред ръст в продължение на седем години

18:05 | 23.08.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руските банки са в капана на „новото нормално“ с лоши потребителски кредити на рекордни висоти, коментира Bloomberg.

Макар че нивото на просрочия по потребителски заеми се е стабилизирало сред ръст в продължение на седем години, той може да остане на равнището от 16%, на което се запазва вече 12 месеца, сочи американският кредитен оценител FICO.

“Това „ново нормално“ отразява еволюцията на руския кредитен пазар, тъй като кредиторите се придвижват от обезпечени кредити към кредитни карти и други продукти, които носят по-висок риск“, казва Евгени Щеманетян, който управлява дейността на FICO в Русия, в изявление по електронната поща от вторник.

Потребителите носят бремето от най-дългата рецесия в Русия от две десетилетия насам, след като заплащането се срина на фона на валутна криза, а способността им за генериране на собствени приходи бе допълнително накърнена от високите лихвени проценти и двуцифрената инфлация през 2015 г. Макар че икономиката вероятно ще се завърне към растеж до края на годината, спадът на реалните доходи ще продължи да натежава върху способността на хората да изплащат дълговете си, сочи националното бюро по кредитна история на Русия.

Индексът за кредитно здраве (Credit Health Index) на FICO, който измерва кредитното здраве, базирайки се на броя потребителски заеми, неизплащани от над 60 дни, е 90 пункта този месец. Той остава без промяна от юли 2015 г. насам и е най-високият, откакто се събират данни от 2007 г.

Руските банки са натрупали резерви за около 90% от необслужваните заеми, твърди Александър Данилов, анализатор във Fitch Ratings в Москва. Кредиторите обаче не са заделили пари за заеми, които са преструктурирани и остават проблематични, представлявайки по-голям риск, казва той.

Миналата седмица VTB Group, втората най-голяма банка на Русия, съобщи в резултатите си за второто тримесечие, че съотношението на необслужвани заеми към потребителски кредити е спаднало до 7,1% към края на периода спрямо пика от 7,2% в края на март. Потребителските заеми са се увеличили с 4,2% през първото полугодие.

Докато икономиката се завръща към растеж след рецесията, темпът на просрочия ще започне да спада, посочва Сергей Вороненко, анализатор в S&P Global Ratings в Москва.

Повечето от рисковете в потребителските заеми за 2015 и 2016 г. бяха свързани с намаляването или загубата на доходите, не се издаваха масово нови заеми, а банките трябваше да емитират резерви с появата на проблеми“, казва Вороненко. „Сега виждаме, че портфейлите с потребителски заеми се стабилизират, като е възможен растеж и последващо разреждане на съотношението на просрочените кредити до края на годината“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
BoliMaFara
преди 7 години
Ще чакаш дъълго Русия да умре, пич. Щом не умря след 90-те, няма да умре и сега, времето е друго. А това, че мишки като нас цвърчат, руснаците не ги е еня. И друго ще ти кажа - Русия има икономика, ресурси, нефт, газ, селското им стопанство е в небивал подем след като им бяха наложени санкции. А ние, българите? Какво направихме за тези години, освен да рушим и да се молим за пари на ЕС? Една ограда по границата не можем да направим, камо ли нещо друго. Прочее, рано се радваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 20
Hermes73
преди 7 години
Май са сбъркали покойника,доста по на запад е той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
copper
преди 7 години
така се прави на погребение. вниманието към покойника трябва да е завишено, като за последноняхняхнях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 23
copper
преди 7 години
спокойно, без паника паника паникамы на коньках и вот поехали пхахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още