IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пет години цените в Русия растат с 50%

Експерти обясняват това с прехода към пазарна икономика и вносните стоки в потребителската кошница

13:31 | 22.08.16 г. 38
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За пет години от 2012 до 2016 г. цените в Русия растат с 50%. Така на насрочената за септември среща на G20 руската икономика ще бъде в ролята на грозното патенце, пише „Независимая газета“ като се позовава на данни от държавната статистическа служба Росстат.

Според изданието за последните пет години страната отбелязва много високи темпове на инфлация и същевременно ниски темпове на икономически растеж.

При управлението на Дмитрий Медведев руската икономика е нараснала с 1%.

Изданието отбелязва, че държавната статистика сравнява страната с големите световни икономики и според данните през юни в Русия инфлацията на годишна база е 7,5%. За същия период цените в Бразилия растат с 8,8%, в ЮАР с 6,5%, а в Индия с 6,1%. 

Въпреки това като цяло Русия е абсолютен лидер по ръст на потребителските цени. От 2012 до 2016 г. цените растат с 50%. В Бразилия за този период ръстът е 41%, в Индия – 45%, в ЮАР – 32%. Във Франция, Япония, Германия и Италия за последние 5 г. натрупаната инфлация не надвишава 5%.

Някои експерти свързват ръста на инфлацията с продължаващия преход от планова икономика към пазарна.

Други пък като преподавателя в Академията на народното стопанство Сергей Хестанов твърдят, че високата инфлация е следствие от продуктите в потребителската кошница на средния потребител, от които една трета са вносни стоки. Така при девалвацията на рублата се наблюдава значителен ръст на цените. Влияние оказват и тарифите на естествените монополисти, които макар да са ограничили увеличението в последните две години, преди това са нараствали.

Изданието отбелязва още, че в края на второто тримесечие на 2016 г. икономиката на Индия расте с 8% на годишна база. За този период руската икономика се е свила с 0,6%.

За петте години БВП на Индия расте с 39%, а на Русия – само с един процент.

По-зле от Русия по ръст на БВП се оказва Бразилия, където върви процес на импийчмънт на президента. В края на петгодишния период бразилската икономика отстъпва с 3,8%.

За петте години в Русия е отбелязан ръст на промишленото производство с 2,3%. В края на първото полугодие промишлеността расте с 0,4%. За сравнение промишлеността на Италия в края на първото полугодие се е увеличила с 0,8%, а в Бразилия е отбелязано намаление от почти 10%.

Безработни са 5,4% от икономически активните руски граждани към юни 2016 г. В същото време в Италия безработните са 11,6%, във Франция 9,9% и в Канада 6,8%.

Някои икономисти обясняват ниското ниво на безработица в Русия с продължаващата рецесия и активното разрастване на сивия сектор, пише вестникът като се позовава на експертите от британската компания Capital Economics.

Икономистите обаче очакват ръст на БВП през 2017 г. и в Русия (1–2%), и в Бразилия, отбелязва „Независимия газета“ като цитира оценки на Moody’s.

Анализаторите отбелязват, че промишленото производство е спечелило от процеса на заместване на експорта, особено отрасли като земеделие и химическа промишленост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
ей ЧЕРВЕНИ ББОКЛУЦИ!!! "Повече от две години след като Русия анексира Крим и обеща на неговите два милиона жители по-добър живот, местните се оплакват, че цените са скочили, заплатите и пенсиите са замръзнали, а туристите са избягали."Прочети още на: http://***.dnes.bg/world/2016/08/23/kyde-e-obeshtanoto-blagodenstvie-v-krim.313357
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
това ти казвам...т.е. - намеквам. Че аргументацията ти е на нивото на безмитния. С което искам да кажа-*** си като слонски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 4
copper
преди 7 години
халооу, механа арбат, "икономиката на *** е 1/3 от руската" звучи помпозно. аре да се лее водката, самагона и одеколона, бууухахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 7
kalendar
преди 7 години
хухухухуху:)Дали правилно съм те разбрал-инвестора е обвързан с руснаците? Щото аз си мислех, че е с Блумбърг обвързването...ама какво ли разбирам аз.И по твоите сметки излиза, че според световната преса икономиката на *** е грубо около 1/3 от руската. За Корея колко често пишат в световната преса, според твоята лична статистика???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
абе не се занимавай с тея тролей прочел уйя ми папи. Дрисльовци клечат с 20 акаунта и само си цъкат тука нашано. Да дое в квартала кат му изкривим една лопата в тиквата ше види 6 статии на кръст.... проклето долно лапешко племе .... Треа само дърво на тея навремето ТВУто беше добра школа за такива *** .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Тази статия предизвиква много противоречиви чувства у мен.Защото и Марио Драги и Шиндзо Абе и Джанет Йелън от доста години се мъчат с всички сили да постигнат целева инфлация от 2% и още не могат да я постигнат. Явно трябва да взимат уроци от някого. Примерно Жан Виденов би могъл да ги научи много бързо как се правят такива неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 4
copper
преди 7 години
"скромното" си мнение може да си го пуснеш в канала необуздано и шумно, защото статиите за руската и американската икономика в сериозната световна преса са 1:3. резултатите в българските сми не считам за представителни, поради сериозното им обвързване с интересите на изостаналите блатни племена, пхахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 10
0pk
преди 7 години
Ами да оперират тогава с нивото на заетост, защо постоянно цитират това стъкмено ниво на регистрирана безработица? Какви точно важни изводи могат да се направят от тая статистика за регистрирани безработни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 6
copper
преди 7 години
Пикът в стопанската мощ на Руската Федерация е през 2013 г. Тогава БВП достига 2,1 трлн. щ.д. осем пъти по-малка от икономиките на САЩ или ЕС, или четири пъти по-малка от тази на Китай и 11% под размера на икономиката на Великобритания и практически равна по големина на Бразилия и Италия. Все пак това е осмо място в света, с 2,7% дял в глобалния БВП.През 2014 г., вследствие на много фактори, но най-вече на неразумните политики на управлението на Руската Федерация в предишните десет години, БВП на Русия спада до 1,9 трлн. щ.д. В глобалната класация Бразилия и Индия изпреварват Русия, като обем на БВП страната вече е по-малка от Калифорния.През 2015 г. (при БВП от 1,2 трлн. щ.д.) Руската Федерация вече е по-малка от икономиките на Канада, Корея, Испания, Австралия и Мексико. Щатът Тексас, чиято икономика по презумпция трябва да бъде подложена на същите външни шокове като тази на Руската Федерация (спад на цените на петрола и поевтиняване на щатския долар), се оказва с по-голямо стопанство. (Същото може да се каже и за щата Ню Йорк).Сергей Шелин предвижда, че през тази година БВП на Руската Федерация ще падне под 1,1 трлн. щ.д., което е връщане назад до равнището на 2006 г., 1,5% от световния БВП, а икономиката вече е повече шестнадесет пъти по-малка от тази на САЩ или ЕС, осем пъти по-малка от Китай, три пъти по-незначителна от Германия, и 2,5 пъти по-малка от икономиките на Великобритания и Франция през 2012 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 7 години
Точно това, което ти описа е обратното на това, което ти писах - заетост.А иначе е забавно, че ти можеш и да бачкаш почасово дори и няколко часа на седмица, не те броят за безработен. Именно на запада спада на безработицата се дължи на part time *** - има и редица врътки в отчитането, така че не е нищо чудно да има спад на безработица и ръст на сив сектор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още