IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пет години цените в Русия растат с 50%

Експерти обясняват това с прехода към пазарна икономика и вносните стоки в потребителската кошница

13:31 | 22.08.16 г. 38
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За пет години от 2012 до 2016 г. цените в Русия растат с 50%. Така на насрочената за септември среща на G20 руската икономика ще бъде в ролята на грозното патенце, пише „Независимая газета“ като се позовава на данни от държавната статистическа служба Росстат.

Според изданието за последните пет години страната отбелязва много високи темпове на инфлация и същевременно ниски темпове на икономически растеж.

При управлението на Дмитрий Медведев руската икономика е нараснала с 1%.

Изданието отбелязва, че държавната статистика сравнява страната с големите световни икономики и според данните през юни в Русия инфлацията на годишна база е 7,5%. За същия период цените в Бразилия растат с 8,8%, в ЮАР с 6,5%, а в Индия с 6,1%. 

Въпреки това като цяло Русия е абсолютен лидер по ръст на потребителските цени. От 2012 до 2016 г. цените растат с 50%. В Бразилия за този период ръстът е 41%, в Индия – 45%, в ЮАР – 32%. Във Франция, Япония, Германия и Италия за последние 5 г. натрупаната инфлация не надвишава 5%.

Някои експерти свързват ръста на инфлацията с продължаващия преход от планова икономика към пазарна.

Други пък като преподавателя в Академията на народното стопанство Сергей Хестанов твърдят, че високата инфлация е следствие от продуктите в потребителската кошница на средния потребител, от които една трета са вносни стоки. Така при девалвацията на рублата се наблюдава значителен ръст на цените. Влияние оказват и тарифите на естествените монополисти, които макар да са ограничили увеличението в последните две години, преди това са нараствали.

Изданието отбелязва още, че в края на второто тримесечие на 2016 г. икономиката на Индия расте с 8% на годишна база. За този период руската икономика се е свила с 0,6%.

За петте години БВП на Индия расте с 39%, а на Русия – само с един процент.

По-зле от Русия по ръст на БВП се оказва Бразилия, където върви процес на импийчмънт на президента. В края на петгодишния период бразилската икономика отстъпва с 3,8%.

За петте години в Русия е отбелязан ръст на промишленото производство с 2,3%. В края на първото полугодие промишлеността расте с 0,4%. За сравнение промишлеността на Италия в края на първото полугодие се е увеличила с 0,8%, а в Бразилия е отбелязано намаление от почти 10%.

Безработни са 5,4% от икономически активните руски граждани към юни 2016 г. В същото време в Италия безработните са 11,6%, във Франция 9,9% и в Канада 6,8%.

Някои икономисти обясняват ниското ниво на безработица в Русия с продължаващата рецесия и активното разрастване на сивия сектор, пише вестникът като се позовава на експертите от британската компания Capital Economics.

Икономистите обаче очакват ръст на БВП през 2017 г. и в Русия (1–2%), и в Бразилия, отбелязва „Независимия газета“ като цитира оценки на Moody’s.

Анализаторите отбелязват, че промишленото производство е спечелило от процеса на заместване на експорта, особено отрасли като земеделие и химическа промишленост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 23
markoci
преди 7 години
Тоя ръст за последните пет години от 1 процент е лъжа.Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се е свил с 3,7 процента през 2015 година, което е най-лошият спад след разгара на световната финансова криза, отчете руската статистическа служба (Росстат),Руската икономика се е разширила с 0,6 на сто през 2014 г., през 2013 г. руската икономика добави 1,3%. През 2012 г. ръстът на БВП бе 3,4%, а през 2011 г. 4,3%.Както и да го смятате ръста за последните 5 години е поне 6 %http://***.investor.bg/***/130/a/rusiia-otchete-06-ryst-na-bvp-prez-2014-g-188379/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 13
0pk
преди 7 години
Е то ако е така, значи тая статистика нищо не отразява. Според мен, безработицата трябва да се мери, като от общия брой на пребиваващото в страната трудоспособно население, се извади водещото се такова на работа.От друга страна, как тия експерти разбират, че незаетите работят в сивата икономика, може изобщо да не работят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 7 години
Личи си, че имаш да учиш доста по линия икономическите индикатори (не го казвам да те дразня). Безработицата като цяло е *** индикатор, но е любим на стъкмистиката - броят те безработен до един момент, всяка страна има различни периоди до които не си намериш работа спираш да си в тази статистика - просто става обезкуражен и си загубил всякакъв стимул да търсиш работа е в този момент изпадат от статистиката за безработица. Същото става и ако не подновиш, че си безработен - пак не те броят за безработен. Затова е *** индикатор - добре, че има нещо наречено - ЗАЕТОСТ и там отчита всички реално заети(разбира се в легалната бяла икономика).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 13
0pk
преди 7 години
Ако ти работиш в сивия сектор, не би ли трябвало за официалната статистика да си безработен? Или излиза, че сивия сектор си декларира работните места? Макар че, от как едни си мерят БВП-то с приноса на проституцията и наркотърговията, не би трябвало нищо да ни учудва :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 7 години
То пък голяма философия - обяснява се спада на безработицата с ръст в заетостта в сивият сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 11
0pk
преди 7 години
Не те знам ти кое с какво си обясняваш, но аз все още се опитвам да проумея логиката на експертите от британската компания Capital Economics, че разрастването на сивия сектор и рецесията влияят положително на статистката при определянето на нивото на безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 7 години
Абе нали с наложените санкции на Путин върху РФ се целеше евтин внос и качествено от Юж. Америка и Китай ... това е някаква соросоийдкса партенка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
Ние пък си ги обясняваме с ***, начинът по който наложи емнарго на самите *** и липсата на пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 18
0pk
преди 7 години
Толко си развит, че даже не можеш да подбереш различни обиди във всеки пост :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още