IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пет години цените в Русия растат с 50%

Експерти обясняват това с прехода към пазарна икономика и вносните стоки в потребителската кошница

13:31 | 22.08.16 г. 38
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За пет години от 2012 до 2016 г. цените в Русия растат с 50%. Така на насрочената за септември среща на G20 руската икономика ще бъде в ролята на грозното патенце, пише „Независимая газета“ като се позовава на данни от държавната статистическа служба Росстат.

Според изданието за последните пет години страната отбелязва много високи темпове на инфлация и същевременно ниски темпове на икономически растеж.

При управлението на Дмитрий Медведев руската икономика е нараснала с 1%.

Изданието отбелязва, че държавната статистика сравнява страната с големите световни икономики и според данните през юни в Русия инфлацията на годишна база е 7,5%. За същия период цените в Бразилия растат с 8,8%, в ЮАР с 6,5%, а в Индия с 6,1%. 

Въпреки това като цяло Русия е абсолютен лидер по ръст на потребителските цени. От 2012 до 2016 г. цените растат с 50%. В Бразилия за този период ръстът е 41%, в Индия – 45%, в ЮАР – 32%. Във Франция, Япония, Германия и Италия за последние 5 г. натрупаната инфлация не надвишава 5%.

Някои експерти свързват ръста на инфлацията с продължаващия преход от планова икономика към пазарна.

Други пък като преподавателя в Академията на народното стопанство Сергей Хестанов твърдят, че високата инфлация е следствие от продуктите в потребителската кошница на средния потребител, от които една трета са вносни стоки. Така при девалвацията на рублата се наблюдава значителен ръст на цените. Влияние оказват и тарифите на естествените монополисти, които макар да са ограничили увеличението в последните две години, преди това са нараствали.

Изданието отбелязва още, че в края на второто тримесечие на 2016 г. икономиката на Индия расте с 8% на годишна база. За този период руската икономика се е свила с 0,6%.

За петте години БВП на Индия расте с 39%, а на Русия – само с един процент.

По-зле от Русия по ръст на БВП се оказва Бразилия, където върви процес на импийчмънт на президента. В края на петгодишния период бразилската икономика отстъпва с 3,8%.

За петте години в Русия е отбелязан ръст на промишленото производство с 2,3%. В края на първото полугодие промишлеността расте с 0,4%. За сравнение промишлеността на Италия в края на първото полугодие се е увеличила с 0,8%, а в Бразилия е отбелязано намаление от почти 10%.

Безработни са 5,4% от икономически активните руски граждани към юни 2016 г. В същото време в Италия безработните са 11,6%, във Франция 9,9% и в Канада 6,8%.

Някои икономисти обясняват ниското ниво на безработица в Русия с продължаващата рецесия и активното разрастване на сивия сектор, пише вестникът като се позовава на експертите от британската компания Capital Economics.

Икономистите обаче очакват ръст на БВП през 2017 г. и в Русия (1–2%), и в Бразилия, отбелязва „Независимия газета“ като цитира оценки на Moody’s.

Анализаторите отбелязват, че промишленото производство е спечелило от процеса на заместване на експорта, особено отрасли като земеделие и химическа промишленост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 7
OMG
преди 7 години
излиза че крепостното право е отменено през 1974, а не през 1861г от Царя освободител?....През 1974 г се оказало, че близо 1/3 от руското население е без документи и съответно с нарушено право на свободно придвижване. Досущ като крепостни. Второстепенен детайл е размера на заплащането им, макар и да се знае, че са продължавали да работят за няколко гроша. http://kommersant.ru/doc/1147485
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 13
0pk
преди 7 години
Ама ти си развит вече бе! И мисловно и духовно! Само физическото ти развитие е под въпрос, конкретно образуването на гънки в мозъка - те там е спорна работата, *** съм сигурен, че с другото наваксваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 13
ing5rov
преди 7 години
Тоя дето в съюза едно време е ял само картофи , трябва да е бил наистина по зле и от тебе бе, Стовене ! Баси пъпеша си ! Ти бил ли си там по това време ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 13
0pk
преди 7 години
Те тоя въпрос само в Русия ли е актуален? :DКакто виждат нас тоя въпрос не ни е срутил, що се надяваш да срути руснаците? :]Хората космически науки развиват, ние си затваряме единствената обсерватория, щото вожда не разбира за к`во ни е и се радваме на новия айфон взет на кредит искрено вярвайки че именно това осмисля съществуването ни изобщо. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
няма как всички сме равни при тоя строй, само послушните се издигат, нищо че са без образование, прости селяни от село!!!! Нищо, ето го и сега РЕЗУЛТАТА!!!??? КАК МОЖЕ НЯКОИ ДА СИ ПОМИСЛИ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ГЕНОЦИД... НЯМА КАК ЕДИН ЦЯЛ НАРОД ДА МЕ РАВНИ, АЗ ЩЕ СЕ РАЗВИЯ И МИСЛОВНО И ДУХОВНО КОЛКОТО 100 КАТО ТОЯ МИШЕ И ИНЖИНЕРА!!! ТОЕСТ ТРЯБВА ДА ИМА ПРОСЛОЙКИ В ОБЩЕСТВОТО, НО КАК ОТ РАБОТНИЦИ ЩЕ ИСКАТ ДА СТАВАТ СЛОЙ В ОБЩЕСТВОТО, СЛЕД КАТО ВСИЧКО Е ВЕЧЕ МОНОПОЛИЗИРАНО И ПЪЛНО С МУТРИ!!! НЯМА КАК ОТ РАБОТНИЦИ ДА СТАВАТЕ СЛОЙ В ОБЩЕСТВОТО !!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
През социализма един нашенец се върна от Съюза и каза, че са яли само картофи-пържени, варени, печени задушени и каквито още си помислиш. Та оттогава знам че руснака с глад и мизерия не ще го уплашиш. Това което ще ги срути е въпросът, защо някои имат а други не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Не съм се интересувал от въпроса, но по твоите думи излиза че крепостното право е отменено през 1974, а не през 1861г от Царя освободител?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
"Урок по история ""Точно преди 40 години в СССР беше отменено крепостното право и селските жители получиха право да имат паспорти и пътуват свободно по СССР.Постановлението е от 1974 година , но влиза в сила след 2 години ."https://ru.m.wikisource.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%A1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2_%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0_%D0%BE%D1%82_28.08.1974_%E2%84%96_677
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още