IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фермери загубиха руския пазар, но износът за трети държави нарасна

Субсидиите за българските фермери водят до минимални резултати, заяви икономистът Николай Вълканов

09:30 | 09.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Европейските фермери загубиха руския пазар, но износът им за трети държави нарасна. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът Николай Вълканов от „ИнтелиАгро“, по повод продължилото две години руско ембарго за селскостопанските стоки от ЕС.

Анализаторът припомни, че прекият ефект за българския пазар от ембаргото е сравнително слаб. Прибалтийските държави, Полша и Финландия, чийто износ на селскостопански стоки значително бе ориентиран към Русия, са по-силно засегнати.

„Големият проблем не е, че полските ябълки пристигат у нас на много ниска цена, а защо ние не можем да я постигнем. На това трябва да се акцентира, а не върху косвените загуби от ембаргото. Няма какво да се лъжем, ние не сме толкова голям или интересен пазар нито като население, нито като покупателна способност, за да се говори, че европейските пазари са си насочили към нас продукцията“, смята Николай Вълканов. 

Той изчисли, че за една година износът на европейски храни за Русия е намалял с около 6 млрд. евро, но експортът за трети държави е нараснал с 12 млрд. евро.

„Европейските фермери, включително и българските, са успели са да намерят алтернативни пазари за птичето месо, телешкото и различни плодове и зеленчуци. На този фон не можем да говорим за свръхконкуренция на европейските пазари“, каза Вълканов. По думите му пазарите, които бележат значителен ръст в последните години, са САЩ, Китай и страните от Източна Азия.

Според икономиста субсидиите, които получават българските фермери, водят до минимални резултати.

От 2014 г. България подпомага по обвързаната подкрепа ябълки, череши, праскови, нектарини и сливи. От същата подкрепа може да се възползва и Полша, но тя субсидира само малини и ягоди. Не можем да кажем, че ябълките са с по-високи субсидии в Полша, даде пример той.

Също така посочи, че въпреки високите ставки на глава животни крайният резултат като получено мляко е незадоволителен.

След 2020 г. субсидиите за фермерите ще са по-малко и посоката е разликите между европейските страни да се минимизират. С темповете, с които се учим, докато го направим, тази политика ще е останала в миналото, а ние ще сме си объркали селското стопанство, предупреди икономистът.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgariа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още