IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийската армия навлиза все по-дълбоко в териториите на бунтовниците в Алепо

За две седмици опозиционните сили са изгубили около две трети от териториите си в града, според Сирийска обсерватория за човешките права

08:32 | 07.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Сирийските правителствени сили се приближават до най-голямата си победа в продължаващата вече повече от пет години гражданска война. Армията на президента Башар Асад е навлязла в райони от Стария град в Алепо.

Така бунтовниците срещу режима на Асад губят около две трети от териториите си в града за последните две седмици, съобщава Ройтерс, като се позовава на оценки на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права.

Представител на бунтовниците отричат, като посочват, че правителствените сили се опитват да влязат в Стария град в Алепо и боевете продължават, допълва информационната агенция.

Министерството на външните работи на Сирия посочва, че вече няма да приеме никакво предложение за мир ако някоя от страните в конфликта се опита да преговаря. Русия и Китай пък наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се настояваше за едноседмично примирие.

Москва продължава да настоява, че бунтовниците използват тези паузи за прегрупиране на силите.

Десетки хиляди цивилни все още са блокирани в Алепо. Хуманитарни работници на ООН нямат достъп до хората в контролираните от правителствените сили райони на града.

Дамаск и Москва призовават бунтовниците да се изтеглят от града, да предадат оръжията си и да приемат отварянето на хуманитарен коридор – процедури, които вече се проведоха в други райони на Сирия.

Бунтовниците обаче твърдят, че няма да се оттеглят, както и че нямат официален контакт с Вашингтон, откъдето получават подкрепа, по темата за хуманитарния коридор от седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още