IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителствените сирийски сили напредват в Алепо

За няколко дни бунтовниците са изгубили една трета от контролираната от тях територия в източните райони на града

13:03 | 28.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сирийската армия е на път да постигне стратегическа победа срещу бунтовническите сили в Алепо. От базирания в Лондон Център за наблюдение на човешките права (ЦНЧП) оповестиха, че северната част от контролирания от бунтовниците град е отново в ръцете на проправителствените сили.

Сирийската армия и нейните съюзници са си върнали под контрол кварталите Сахур и Хайдария. В рамките само на няколко дни бунтовниците са изгубили една трета от контролираната от тях територия в източните райони на Алепо.

Ръководителят на Центъра Рами Абдел Рахман смята, че това е „най-голямото поражение“ на бунтовниците в Алепо от 2012 г. насам. Правителствените сили са успелида разкъсат на две контролираните от бунтовниците квартали след успешното превземане на квартал Сахур.

Проправителствената новинарска агенция Сана също информира за победите на сирийската армия в Алепо. В момента бунтовническите сили в някогашния най-голям сирийски град са пред разгром, посочва агенцията. Това може да се окаже повратната точка в гражданската война в Сирия, която се води от 2011 г. насам.

По данни на Центъра около 10 хил. души от контролираните от бунтовниците райони в града търсят ново убежище. Около 6 хил. от тях са се отправили към кюрдския квартал на града. В момента в източните райони на Алепо живеят около 250 хил. души.

Откакто тази част на града беше напълно обсадена, има голям недостиг на хранителни продукти, чиста вода, лекарства и други продукти от първа необходимост, припомнят от Deutsche Welle. В петък от Червения кръст предупредиха, че положението с продоволствието в града е катастрофално.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Аз не мога да си представя, как в един полуразрушен град, без ток и вода години наред живеят 250+ хил. души? Те такива болести ще тръгнат, че нищо няма да ги спаси. Кой им доставя храна и вода? Какво работят там? С какво се разплащат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още