IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните планове на Тръмп разколебаха Wall Street

Американските борсови индекси не успяха да задържат повишенията, регистрирани по-рано през сесията

23:41 | 26.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси не успяха да задържат повишенията, регистрирани по-рано през сесията в сряда след представянето на плановете на президента на САЩ Доналд Тръмп за данъчна реформа и на фона на сезона на корпоративните отчети.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average затвори с понижение, въпреки че ръстът му по-рано днес достигна 74,78 пункта, като книжата на Procter & Gamble допринесоха най-силно за спада. Индексът остава с около 1% под абсолютния си рекорд от 21 169,11 пункта.

Широкият индекс S&P 500 също се понижи, след като преди това се приближи до най-високата си стойност в историята, а секторът на недвижимите имоти беше начело на понижението. Технологичният индекс Nasdaq composite достигна исторически максимум по време на сесията, но след това приключи търговията на червено.

"Дискусията за данъчния план е положителна за пазара", коментира пред CNBC Джон Конлън, главен инвестиционен директор в People's United Wealth Management. "Не мисля обаче, че пазарът е развълнуван, мисля, че отнема известно напрежение от пазара, но все още има редица въпроси около някои подробности."

Очакванията за понижение на корпоративния данък в САЩ са силен стимул за капиталовия пазар след избирането на Тръмп за президент през ноември. Индексът S&P се повиши с 11,6% от изборите насам и беше напът да отбележи седмичен ръст от близо 2% благодарение на подновените надежди за по-ниски данъци.

Белият дом представи по-рано днес плановете на Доналд Тръмп за данъчна реформа - предложение, което финансовият министър на страната определи като "най-голямото понижение на данъците" в историята на САЩ. Предвижда се намаление на корпоративния данък до 15% от 35%.

Тръмп представя визията си за данъчната реформа в страната на фона на възможността за "затваряне" на правителството. Финансирането на правителството приключва в петък, освен ако Конгресът не се договори поне за временно финансиране.

"Мисля, че част от колебливостта на пазара е свързана с потенциалното затваряне на правителството по-късно през седмицата", коментира Ранди Фредерик, вицепрезидент търговия в Charles Schwab.

"Няма исторически прецедент за пазарен спад при затваряне на правителството", обяснява той. "Но понеже Тръмп е различен от всеки друг президент преди него, ще има известни колебания."

Междувременно продължава сезонът на корпоративните отчети. PepsiCo, United Technologies, Procter & Gamble и Twitter отчетоха по-добри от очакванията печалби. Акциите на Twitter поскъпнаха с около 8% след публикуването на отчета.

Засега сезонът на отчетите разкрива, че корпоративна Америка се справя много добре през изминалото тримесечие. От 181 компании от състава на S&P 500, които са представили резултатите си към сряда, 77% надхвърлят очакванията за печалбата, а 67% - за приходите, сочат данните на The Earnings Scout.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
При сегашния сгрешен модел за прилагане на долара, в САЩ е невъзможно сполучливо данъчно облагане.При условия на допусканата държавна грешка, колкото по-добро данъчно облагане се прилага в САЩ, толкова по-силен потенциал за стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.В съответна държава, за устойчив обществен просперитет със сполучливо данъчно облагане е необходим правилен модел за прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още