IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Пазарът на труда позволява повишение на минималната работна заплата

Част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната, твърди финансовият министър

13:24 | 17.05.17 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че има възможност минималната работна заплата да се увеличи.

Кабинетът предвижда тя да нарасне от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Работодателите обаче са против и дори призоваха минимална заплата да няма.

Във връзка с напрежението между бизнес и синдикати по темата, министърът каза, че ролята на държавата е да модерира процеса, но ако не се постигне съгласие как тя да бъде променяна, правителството ще определи това.

"Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Аргументите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Става дума за постигане на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", коментира още министърът. 

Горанов напомни обаче, че ръстът на минималното възнаграждение е сред предизборните обещания на ГЕРБ.

"Според нас част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната. И бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещите хора в България", посочи той.

"Ако само с мерки за подобряване на конкурентоспособността сме постигали резултати през годините, то поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждение", категоричен е финансовият министър.

Владислав Горанов посочи, че консервативната фискална политика в средносрочната бюджетна прогноза се запазва като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Засега оценките са за растеж около 3% за тази година, но според него има предпоставки за по-висок с "няколко десети от процента". Той призова да се изчака да минат първите 6 месеца на годината, преди да се правят анализи на макрорамката за тази година. 

Балансиран бюджет, намаляване на дефицита и консервативна фискална политика са сред основните параметри на тригодишната бюджетна прогноза, заяви още Горанов, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос за парите за децата с увреждания при навършване на 18 години, министърът каза, че това е тема, която дискутира активно със социалния министър и вероятно ще има решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 7
data
преди 6 години
Е що плюете Горския не ви знам - ето днес излезе проучване че младите лекари биха останали в Бг при 1500 лв заплата . Кво да направи Горанов - да внесе предложение вноската по здравно да стане 12 % и да има заплати за лекарите ли ? Тогава кво ще пишете - Горанов ни вдига данъците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
retro_69
преди 6 години
Да,не е само по икономически,но е най-вече по икономически...И да, типчета ,като тоя на снимката в България ,с лопата да ги ринеш...А още колко българи искат да заемат местата на "типчета" и да се ползват от "благинките",-сигурно милион!Така че,имаме сериозен проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
data
преди 6 години
май всичките бизнесмени пишещи в темата не познават законодателството - не МРЗ пълни НОЙ а минималния осигурителен доход . Напротив все още част от разходите на НОЙ са обвързани с МРЗ и нейното повишаване увеличава разходите а не приходите . Увеличаването на МРЗ пълни държавния бюджет защото увеличава базата за облагане с ДДФЛ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
khao
преди 6 години
заради типчета като този на картинката и чичо му има липса на кадри ... емиграцията отдавна не е смао по икономически причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
retro_69
преди 6 години
А защо има "ужасяващ недостиг на кадри"?Замислял ли си се?Чул ли си ,че пазарът на труда от 2014 г. е отворен за целия ЕС?Гарантирам ти,че скоро и чистачите ще са ти проблем ,защото мин. часова ставка на чистач в Германия,например,е 10Е бруто и търсенето на такива кадри дори с някакви минимални езикови познания/А1/, е голямо !За ел.техници няма изобщо да коментирам заплащане и търсене,просто...,знанието на език трябва да е на малко по-високо ниво,което не е проблем с малко повече напън да се придобие за година,година и половина...А.забравих,над тия 10Е работодателят има още някое и друго евро разход....Иначе си прав,че тук минимална се вдига най-вече за "попълване" на НОЙ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
ivanrog
преди 6 години
Хахаха, нямате представа колко не сте прав. Проблема не е в машините, има ги, но тия, които могат да работят с тях не са на минимална и ги няма. А за образованието, ами погледнете къде сме по всяка класация за това и ще разберете колко "много дава държавата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 18
ivanrog
преди 6 години
На бати "комунисчето"! Ако на пазара на труда има възможност за увеличение, бизнеса и без твоята намеса ще я увеличи, просто има ужасяващ недостиг на каквито и да е що годе читави кадри. Поне си признай, че го правиш заради НОИ и да си намалиш разходите там, за да правите на добри от правителство. Водете си борбата със сивата икономика, създава условия и бизнеса сами ще увеличаваме, но с тази си стъпка, само събираш гласовете на най-ниско образованите и необразованите, но губиш на всеки среден специалист. Малък производител съм, на мен чистачите не са ми проблем, но виж, елтехниците са. Пак го казвам, искаш да си добър, ами махнете данъка на минималните доходи, а синдикатите да приемат, че всички осигуровки са за сметка на служителя. На сегашната минимална заплата, бизнеса доплаща още над 140 лв, т.е. реално тя е над 600 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 3
QUANTUM
преди 6 години
Според икономическата теория минималната заплата води до изкривяване на пазара на труда и не е желана. България обаче има нужда от едно голямо повдигане на стандарта на живот на хората, трябва да има здрави и образовани хора - това е и плюс за работодателите. Сега не знам какъв е този бизнес, които чака държавата да го субсидира - 10% е само фирмения данък, хората чрез доходите си да го субсидират, ами такъв бизнес да затваря. Какво са 300 евро заплата, сериозно? Не били производителни хората и т.н. Ами да им купят машини и ще са произвидителни. С мотика и лопата не става, работодателите да инвестират в машини и знания - и тука пак държавата им дава толкова много възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още