IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималните осигурителни доходи стават още по-безсмислени

Те не само не трябва да се увеличават от министъра, а трябва да се отменят, коментират от ИПИ

16:00 | 30.09.17 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След като работодателските организации бойкотираха преговорите за определяне на минималните осигурителни доходи по сектори, министърът на труда е решил да ги вдигне административно с 3,9% за 2018 година.

Причината за това е, че още от миналата година работодателите не искаха да седнат от масата за преговори и за 2017 г. нямаше споразумения за промяната на МОД. Според министъра, ако това се случи за втора поредна година, праговете биха се обезсмислили.

Да, но те и сега са безсмислени, пише в свой анализ Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Първо, не се знае дали работят. Още от въвеждането си като европейски прецедент за борба със сивата икономика, никой не си е направил труда да оцени дали наистина работят и дали водят до намаляване на сивата икономика.

Второ, отразяват се негативно на икономиката. През години имаше случаи, когато МОД се оказват по-високи от заплатата, водят до фалиране на фирми и уволнение на хора (особено когато се договори огромното им увеличение с близо 30% в годината преди започването на кризата), повишават изкуствено разходите за труд и намаляват нетните доходи на работещите, пълнейки бездънните каци на пенсионната и здравна системи (писали сме за това редица пъти – тук, тук и тук). Европейската комисия (ЕК) също неведнъж препоръча преосмислянето им, защото спъват заетостта на нискоквалифицираните работници и младежите.  

Трето, обезсмислят се от минималната работна заплата. В Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. пише, че въпреки замразяването на МОД, минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 2,6 на сто за 2017 г. в сравнение с 2016 г. заради новия размер на минималната работна заплата. В доклада на ЕК за България за 2017 г. също се казва, че дори и при замразяването на МОД през 2017 г., те на практика се повишават  поради увеличението на минималната работна заплата през 2017 г., която действа като долна граница за МОД. В доклада за макроикономическите дисбаланси на комисията от 2015 г. пък ясно се посочва, че при нискоквалифицираните работници МОД се заменят от изпреварващо увеличаващата се минимална работна заплата, което обезсилва процеса на преговорите между социалните партньори и то точно за най-уязвимата група на пазара на труда.

Четвърто, преговорите така или иначе са фиктивни. Споразуменията по сектори често са симулация на диалог между социалните партньори (писали сме за това тук и тук) и се постигат само за някои сектори. МОД засягат 85 икономически сектора с около 2 млн. заети и обикновено средното им увеличение се разпростира административно от министъра и върху секторите без договорена промяна от социалните партньори. Единствено през 2013 и 2014 г. тази порочна практика с „разпростирането” бе временно замразена.

Всичко това показва, че минималните осигурителни прагове отдавна са доказали не само безсмислеността си, но и вредата си върху икономика и работещите. В този ред на мисли те не само не трябва да се увеличават от министъра, а трябва да се отменят.  Особено при положение, че вече не може да става дума и за преговори и споразумения между работодателите и работниците.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
Chernomorski
преди 6 години
Приемам позицията на автора за реалистична и навременна. Мой познат с малка фирма твърди, че е принуден да вдига заплатите на работниците си, но за самият ставало по-зле. И е решил да закрива дейността, понеже няма и мераклии да закупят фирмата. Фалити и закривания по тази причина тепърва ще престоят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
xapoznai
преди 6 години
Момента е добър, безработица почти няма! Дано маса други които им пречи минималния осигурителен праг последват примера ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 6 години
Ако минималната заплата продължава да расте с такива темпове, преминавам и аз в лагера на пролетариите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
И колко платиха Карфур завлякъл държавата с над 180 млн лева и Пикадили с над 80 млн лева . Мисля че доста работници пиха по една студена вода от тези цивилизовани вериги , разбира се и доставчици . Как съществува Т Маркет с декларирана счетоводна загуба от основаването си в България около 150 млн лева . Какви данъци плащат те в България случайно да ми кажеш . Ясно че защитаваш чужденците , но не всички хора са слепи . Мога и да продължа как някой вериги купиха парцели от държавата , ама айде . Дадат 1 вземат 2 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
25
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Модерацията, откога думата"пари" стано лоша, та автоматичният ви цензор я затиска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Безпредметни са ежбите по минималните осигурителни прагове, докато изжбщо съществува максимален такъв. Отменим ли него, *** за пенсиш и здравни грижи ще има за всички. Това разбирам аз под "солидарно осигуряване".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
А и като дойде пак някой като оня с постните пици, и отмъкне 2 милиарда от здравната каца, стимулът хептен го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
Искам да кажа, че по сега действащите закони работил или не, ще имаш гарантирани 200 лв пенсия на месец. Ние с нашите вноски плащаме пенсиите на родителите си. Поколението на нашите деца трябва да плаща нашите пенсии. НО - вече се раждат все по-малко деца (освен в някои етноси) и голяма част от тях внасят пенсионни осигуровки в чужбина. Това не стимулира внасянето на осигуровки. Имаш гарантирани 200 лв (обещани 300 лв) на месец, защо да внасяш пари на държавата, а не на влог за старини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
one_1980
преди 6 години
Томата е за осигуровки и плащането им.как била преди 20 години- това е минало преди 20 години всеки дребен търговец ще ти каже колко било добре- прекопуват и препродават на високи надценси, осигуровки никакви и прочие, да не говорим за касови бележки. знам го от личен опит.Да си цивилизован означава и данъц осигуровки застраховки да плащаш.който иска има добрев био и прочие- с по-добро качество на храната.в Илла винаги са плащалиосигуровки на реалните пари, друга верига Фантастико преди поне минаваха на метър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още