IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна

На места се стигна до сблъсъци с органите на реда

14:44 | 17.02.13 г. 45
<p>
	Шествието във Велико Търново. <em>Снимка: БТА</em></p>

Шествието във Велико Търново. Снимка: БТА

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна. Блокирани са пътища, на места се стигна и до сблъсъци между гражданите и полицията.

Хиляди хора се събраха пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София. Шествието се отправи към Народното събрание, а по-късно беше блокиран и Орлов мост.

Хората настояват да има възможност за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с месечно предизвестие от страна на гражданите, както и реално да се описва изразходваната топлоенергия. Протестиращите поискаха и прекратяване на договорите с електроразпределителните дружества, както и прокурорски проверки.

Шествие се отправи и в посока централата на ЧЕЗ в столицата, но протестиращите се сблъскаха с полицейска блокада, поради което стигна и до сблъсъци между органите на реда и хората. По данни на организаторите в протеста в София са се включили повече от 12 хил. души. 

Хората дадоха на правителството срок от една седмица да изпълни исканията им или да подаде оставка.

В Шумен на улицата излязоха повече от 3 хил. души, предаде БТА.  Протестът започна пред сградата на Драматично - куклен театър "Васил Друмев", където с едноминутно мълчание, последни аплодисменти и полагане на цветя бе почетена паметта на големия български актьор Тодор Колев, който е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. 

Със скандирания "Мафия" и "Мафията вън" шествието премина по централната градска улица и спря пред сградата на ЕНЕРГО-ПРО. В знак на недоволство срещу високите сметки за ток към сградата на енергоразпределителното дружество бяха хвърлени жълти стотинки, яйца и пиратки. Други недоволни граждани изгориха  сметките си за ток.

В Ловеч също се събраха над 3 хил. души, а протестът приключи със счупена витрина на Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Хората настояват за национализация на енергопреносните дружества, регулиране на сметките, разкриване на договорите в енергетиката.

По време на протеста в Ловеч вървеше и подписка за преразглеждане и прекратяване на всички концесии и договори, които установяват монопол при доставката на ток, вода и при топлоподаването към българските домакинства.

В Плевен протестиращите поискаха да бъде организиран референдум, заедно с парламентарните избори, "за изгонване от България на чуждестранните електроразпределителни дружества".

Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ЗА ЧОВЕЩИНА!- ДА НЕ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ И СМЕТКИТЕ НА МОНОПОЛИТЕ, ДОКАТО ВЛАСТИМАЩИТЕ НЕ НАПРАВЯТ: 1. МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ и максимална социална помощ РАВНИ НА "ПРАГА НА БЕДНОСТ" (312 ЛВ.)2. МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА (за работник без образование, но с квалификация) - РАВНА НА "СОЦИАЛНИЯ МИН." (581 ЛВ.)3. МАКСИМАЛНА ЗАПЛАТА за държавна длъжност да е 10 ПЪТИ МИНИМАЛНАТА без таван за осигуровките!4. ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ на граждани и фирми, С НЕОБЛАГАЕМ МИН.!ВСИЧКО ДРУГО Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 1
haqan
преди 11 години
избори да но за велико народно събрание и промяна първа отпадане на великото народно събрание като единствена промяна на конституциятаизбори за обикновено няма смисъл да сменим единия със другия лъжец няма смисъл велико народно събрание ние срещу тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 2
comet
преди 11 години
Няма материал бе любимото оправдание на ББ още преди да го изберат, но не го виня, защото това е мислене на пожарникар-бодигард-мутра.Това правителство, подобно на Иван Костовото бе силно про-американско, в смисъл отстояваше интересите на Международните банкови-картелни монополи. То бе от нашенски мутри и наши еничари. Политиката заеми за инфраструктура, вместо за създаване на производство, е политиката на МВФ, банки и картели.Нещо не се връзва как средния и дребен бизнес (доколкото ги има оцелели) следва да имат икономически интерес да го подкрепят.А относно обикновенните хора, аз такива вълнения по улиците от последните години, заради простотиите на това правителство, не помня скоро, спомни си шистовия газ, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Трябва да погледнеш в дълбочина процесите, за да разбереш за какво пиша друже! Никой не иска МУТРИТЕ и точно в този дух са постовете ми! Точно МУТРИТЕ предстои да приветстваме на власт, падне ли това правителство! Точно тия за които пишеш, забогатели през 90-ях години и обрали ни през банковата система а и не само! Тях предстои да приветстваме. Ако малкия и среден бизнес бяха поне малко икономически грамотни щяха да стоят зат това правителство дори ако мин. председателя беше не Бойко а ДОМАТ! Защото просто няма кой да го замести. Колкото и да е тъжно НЯМА МАТЕРИАЛ! А и виж...малкото образовани Българи като Дянков просто не ги искат местните аборигени! Лошо много лошо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
@ Комет прав си и наистина има външни влияния. Но това е понеже света стана едно малко село. Такива са времената. Алтернативата е Северна Корея.@Лъкию - "експертите" са коне с капаци именно защото са експерти. Нужни са смели хора, истински политици. Лошото обаче е, че промяната ще трябва да дойде отвън и то когато и дойде времето. България може само да катализира тези процеси, но не и да осъществи прехода към "нещото" което все още никой не знае как ще изглежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 2
comet
преди 11 години
Политиците, медиите и бизнесмените ни (станали такива с банкови заеми, приватизация или заграбване) са всичките на хранилката на международните банки и корпорации.Не знам какво още трябва да се случи МУТРИТЕ (дето международните банкови мафиоти ги направиха бизнесмени в последните 20 години) да се събудят колко много са мразени от народа. Учудва ме че дори в този форум има мнения като тези на STRAHO, явно настъпват трайни промени в ценностната система и отклонения от какво е ЗДРАВ БИЗНЕС който да ни запази като нация. Не коментирам да се национализира или не (защото подозирам да има игра, за кой ли път).Напълно подкрепям недоволството на народа ни от каквото се случва у нас в последните 20 години.Мутренският бизнес (чийто типичен представител е ББ) бе умишлено създаден и култиворан за да унищожи като плевел здравият поникващ отново български бизнес (унищожен преди 70 години). Мутренският бизнес (заграбване и разпродаване, наркотици, проституция, далавери) не е конкурентен, но е удобен защото съзнава че съществува благодарение благословията на международния банково-картелен монополен бизнес. Симбиозата между международния банково-картелен и местният дребен мутренски е в името на да не пониква конкурентен дребен или среден български бизнес, за да може народа ни максимално да бъде доограбен, оскотен и дозаробен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 11 години
Мафията приватизира незаконно и неморално ЕРП-тата.Съд и/или Н А Ц И О Н А Л И З А Ц И Я !!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 5
SA
преди 11 години
Още през 2009 г. стана ясно, че в договорите с ЕРП-ата и закона има пробойни. Защо тогава нямаше протести? Защо тогава не се направиха промените?Всичко е дирижирано, а овцете само пригласят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 5
STRAHO
преди 11 години
Защото няма причина да го прави. А и изборите са близо. Сега трябва да се възползва от подкрепата, която протестите му дадоха и да реализира заявеното от партията му като политика! А дали ще бъде оценено от избирателя е божа работа. Глас народен глас божи! :) Децата не винаги разбират действията на родителите си и ги винят, но рано или късно разбират мотивите. :)... Важен е РЕЗУЛТАТА за държавата, не човека който го е постигнал! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 5
dobri
преди 11 години
ББ преди все казваше, че оставката му е в джоба. Що не я вади?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още