IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна

На места се стигна до сблъсъци с органите на реда

14:44 | 17.02.13 г. 45
<p>
	Шествието във Велико Търново. <em>Снимка: БТА</em></p>

Шествието във Велико Търново. Снимка: БТА

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна. Блокирани са пътища, на места се стигна и до сблъсъци между гражданите и полицията.

Хиляди хора се събраха пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София. Шествието се отправи към Народното събрание, а по-късно беше блокиран и Орлов мост.

Хората настояват да има възможност за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с месечно предизвестие от страна на гражданите, както и реално да се описва изразходваната топлоенергия. Протестиращите поискаха и прекратяване на договорите с електроразпределителните дружества, както и прокурорски проверки.

Шествие се отправи и в посока централата на ЧЕЗ в столицата, но протестиращите се сблъскаха с полицейска блокада, поради което стигна и до сблъсъци между органите на реда и хората. По данни на организаторите в протеста в София са се включили повече от 12 хил. души. 

Хората дадоха на правителството срок от една седмица да изпълни исканията им или да подаде оставка.

В Шумен на улицата излязоха повече от 3 хил. души, предаде БТА.  Протестът започна пред сградата на Драматично - куклен театър "Васил Друмев", където с едноминутно мълчание, последни аплодисменти и полагане на цветя бе почетена паметта на големия български актьор Тодор Колев, който е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. 

Със скандирания "Мафия" и "Мафията вън" шествието премина по централната градска улица и спря пред сградата на ЕНЕРГО-ПРО. В знак на недоволство срещу високите сметки за ток към сградата на енергоразпределителното дружество бяха хвърлени жълти стотинки, яйца и пиратки. Други недоволни граждани изгориха  сметките си за ток.

В Ловеч също се събраха над 3 хил. души, а протестът приключи със счупена витрина на Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Хората настояват за национализация на енергопреносните дружества, регулиране на сметките, разкриване на договорите в енергетиката.

По време на протеста в Ловеч вървеше и подписка за преразглеждане и прекратяване на всички концесии и договори, които установяват монопол при доставката на ток, вода и при топлоподаването към българските домакинства.

В Плевен протестиращите поискаха да бъде организиран референдум, заедно с парламентарните избори, "за изгонване от България на чуждестранните електроразпределителни дружества".

Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 9 rate down comment 7
STRAHO
преди 11 години
За пореден път пиша: Не съм партийно пристрастен Лъки Ю. Никога не съм бил. Просто така стоят . Зад всяко събитие или събития, има причинно следствена връзка. Не е сериозно да коментираш само следствието, неглижирайки причините, които логично стоят доста назад във времето! Това което пишеш е несвързано и несериозно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
От достоверен източник знам, че Бойко Борисов е пряко отговорен за метеоритния дъжд в Урал наскоро .... и за изпочупените стъкла... Дже и една жена от квартала го била видяла. Да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 7
diado mrass
преди 11 години
""Изходът е съгласие за предсрочни избори. Ако правителството и партия ГЕРБ се заинатят и превърнат в самоцел пълния управленски мандат, поемат тежка отговорност за по-нататъчна ескалация на напрежението". Така коментира в Кърджали масовите протести в България лидерът на ДПС Лютви Местан."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
KostadinovK
преди 11 години
До сега не съм видял един коментар как си представяте национализацията въпреки ,че има доста минуси на моя пост по-долу.Какво положително очаквате, безплатен ток? Какви са плюсовете и минусите?МОЙТО МНЕНИЕ Е: ДЪРЖАВНОТО В БЪЛГАРИЯ Е: КУЧЕ ВЛАЧИ, ДИРЯ НЯМА.ПОСОЧЕТЕ МИ ЕДНА ДЪРЖАВНА ФИРМА ЗА ЕТАЛОН НА УПРАВЛЕНИЕ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 12
LuckyYou
преди 11 години
ПРОТЕСТЪТ Е СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО, НО НЕ ОТ ИМЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, А ОТ ИМЕТО НА НАРОДА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 11
LuckyYou
преди 11 години
Когато разсекретят досието БУДА, ЕТО ТОГАВА ЩЕ ВИДИШ НА КОЙ СЕ КЛАНЯШ, освен ако и ти не си от мафията!!!! Не се прави, много добре знаеш кои монополи ПРИКРИВА БОРИСОВ и кои хора са свързани с него - Цв. Василев, Цв. Бориславова, Трейс, ДЮНИГЕЙТ, ЕМИЛ незнам си какъв и още знайни и незнайни мафиоти. А ПРОТЕСТЪТ Е ИМЕННО СРЕЩУ ПРАВИТЕСТВОТО, ЗАРАДИ ПРОСЕЩАТА ТОЯГА, ДО КОЯТО ДЯНКОВ И БОРИСОВ ДОКАРАХА БЪЛГАРИЯ. ЗАРАДИ МИЗЕРИЯТА. ТО ТРЯБВА ДА ИЗБИЕ!!! ПИТАЙ JAY GOULD ТОЙ Е БИЛ ТАМ - ТОЙ ЩЕ ТИ КАЖЕ ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 4
nns
преди 11 години
Щото протестите са от глад и безизходица за това са срещу правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 6
STRAHO
преди 11 години
Когато разсекретят договорите пак ще те попитам дали стоиш зад ГЛУПОСТИТЕ които написа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 7
STRAHO
преди 11 години
Бъди конкретен!!! Как и кои монополи покровителства правителството! С кои от тях е СКЛЮЧИЛО договори !? Това по твоите глупости!Що се отнася до твърдението ми, че днешния протест не е политически то хората ще ти го кажат с тояги, ако се опиташ на висок глас да го извикаш това което твърдиш тук! Уверявам те. :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 14
LuckyYou
преди 11 години
Престани да ръсиш глупости и се скрий. Какво развързване на ръцете 4 години, КОГАТО ТЕ 4 ГОДИНИ ПОКРОВИТЕЛСТВАХА МОНОПОЛИТЕ!!!! Недей да пикаеш срещу вятъра. По-добре бягай, защото народния гняв и тебе ще застигне!!! БОЙКО БОРИСОВ Е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОТЕСТИ В ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още