IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна

На места се стигна до сблъсъци с органите на реда

14:44 | 17.02.13 г. 45
<p>
	Шествието във Велико Търново. <em>Снимка: БТА</em></p>

Шествието във Велико Търново. Снимка: БТА

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна. Блокирани са пътища, на места се стигна и до сблъсъци между гражданите и полицията.

Хиляди хора се събраха пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София. Шествието се отправи към Народното събрание, а по-късно беше блокиран и Орлов мост.

Хората настояват да има възможност за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с месечно предизвестие от страна на гражданите, както и реално да се описва изразходваната топлоенергия. Протестиращите поискаха и прекратяване на договорите с електроразпределителните дружества, както и прокурорски проверки.

Шествие се отправи и в посока централата на ЧЕЗ в столицата, но протестиращите се сблъскаха с полицейска блокада, поради което стигна и до сблъсъци между органите на реда и хората. По данни на организаторите в протеста в София са се включили повече от 12 хил. души. 

Хората дадоха на правителството срок от една седмица да изпълни исканията им или да подаде оставка.

В Шумен на улицата излязоха повече от 3 хил. души, предаде БТА.  Протестът започна пред сградата на Драматично - куклен театър "Васил Друмев", където с едноминутно мълчание, последни аплодисменти и полагане на цветя бе почетена паметта на големия български актьор Тодор Колев, който е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. 

Със скандирания "Мафия" и "Мафията вън" шествието премина по централната градска улица и спря пред сградата на ЕНЕРГО-ПРО. В знак на недоволство срещу високите сметки за ток към сградата на енергоразпределителното дружество бяха хвърлени жълти стотинки, яйца и пиратки. Други недоволни граждани изгориха  сметките си за ток.

В Ловеч също се събраха над 3 хил. души, а протестът приключи със счупена витрина на Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Хората настояват за национализация на енергопреносните дружества, регулиране на сметките, разкриване на договорите в енергетиката.

По време на протеста в Ловеч вървеше и подписка за преразглеждане и прекратяване на всички концесии и договори, които установяват монопол при доставката на ток, вода и при топлоподаването към българските домакинства.

В Плевен протестиращите поискаха да бъде организиран референдум, заедно с парламентарните избори, "за изгонване от България на чуждестранните електроразпределителни дружества".

Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 20
LuckyYou
преди 11 години
Между другото сега могат да се продават облигации на България, лихвите ще скочат. Но това ще е временно, разбира се. Докато ГЕРБ падне от власт, след това всичко ще се уталожи. Аз смятам да отпразнувам протестите, като си купя още акции на БФБ. Явно е, че задушаването леко по леко започва да приключва, а чужденците само това чакат! Не са забравали как са лапали в България преди да дойде Бойко Буда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Варна днес: По улиците имаше и вероятно още има, поне 20-25000. Докато от общината тръгнаха не повече от 6-7000 то само за още половин час множеството нарасна на над 10-120000. От Аспарухов мост до булевард Мария Луиза бе пълно с народ. От моста, част от множеството се раздели и докато една по-малка група бяхме пред сградата на ЕНЕРГО-ПРО на улица Девня, където бързо се скупчи полицията, то дотичаха група журналисти, които на въпроса ми откъде идват, казаха, че на булевард Владислав има около 20-22 000 които вървят нагоре и са били там, но са чули за вълненията пред офиса на улица Девня и са дошли да снимат. Информацията им е била истина, защото на въпроса ми, когато ние минахме покрай пазара на цветя до Катедралата, продавачките казаха, че огромна тълпа е минала на път към Варна Тауърс. Нашата част обсади областната управа, където започна и да се съсредоточава жандармерията докарвана с автобуси, а после тръгна също към двете кули. Току що се прибирам (не ходих до кулите) и не видях нищо по "извънредните новини" на БТВ за протестите във Варна, но в града ни има представители на западни медии, които отразяват случващото се. Никога не съм виждал своя град в това състояние! Във Варна все още цари мир, но е на ръба на бунта и само хладнокръвието на съгражданите ми и явното нежелание на полицията да ползва сила, позволява да не започнат масови безредици. Наличната полиция не би се справила с хората (в никакъв случай) Този път за разлика от предни вълнения, в основната маса има и много мъже на средна възраст, много от които са служили в армията. Това което ми хареса е, че протеста не е класов. Видях както доста състоятелни хора и познати лица, така и хора за които очевидно е трудно да свързват двата края. Знамена и символи на партии не видях. Още предните дни се чуха предупреждения към представителите на партиите, че ако се издигне друго знаме освен националното, с герба, или с герба на град Варна, то партийците ще си го отнесат. Не зная как е в София, но във Варна бунтовете няма скоро да спрат. Напротив, от ден на ден напрежението ескалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още