IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна

На места се стигна до сблъсъци с органите на реда

14:44 | 17.02.13 г. 45
<p>
	Шествието във Велико Търново. <em>Снимка: БТА</em></p>

Шествието във Велико Търново. Снимка: БТА

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна. Блокирани са пътища, на места се стигна и до сблъсъци между гражданите и полицията.

Хиляди хора се събраха пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София. Шествието се отправи към Народното събрание, а по-късно беше блокиран и Орлов мост.

Хората настояват да има възможност за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с месечно предизвестие от страна на гражданите, както и реално да се описва изразходваната топлоенергия. Протестиращите поискаха и прекратяване на договорите с електроразпределителните дружества, както и прокурорски проверки.

Шествие се отправи и в посока централата на ЧЕЗ в столицата, но протестиращите се сблъскаха с полицейска блокада, поради което стигна и до сблъсъци между органите на реда и хората. По данни на организаторите в протеста в София са се включили повече от 12 хил. души. 

Хората дадоха на правителството срок от една седмица да изпълни исканията им или да подаде оставка.

В Шумен на улицата излязоха повече от 3 хил. души, предаде БТА.  Протестът започна пред сградата на Драматично - куклен театър "Васил Друмев", където с едноминутно мълчание, последни аплодисменти и полагане на цветя бе почетена паметта на големия български актьор Тодор Колев, който е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. 

Със скандирания "Мафия" и "Мафията вън" шествието премина по централната градска улица и спря пред сградата на ЕНЕРГО-ПРО. В знак на недоволство срещу високите сметки за ток към сградата на енергоразпределителното дружество бяха хвърлени жълти стотинки, яйца и пиратки. Други недоволни граждани изгориха  сметките си за ток.

В Ловеч също се събраха над 3 хил. души, а протестът приключи със счупена витрина на Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Хората настояват за национализация на енергопреносните дружества, регулиране на сметките, разкриване на договорите в енергетиката.

По време на протеста в Ловеч вървеше и подписка за преразглеждане и прекратяване на всички концесии и договори, които установяват монопол при доставката на ток, вода и при топлоподаването към българските домакинства.

В Плевен протестиращите поискаха да бъде организиран референдум, заедно с парламентарните избори, "за изгонване от България на чуждестранните електроразпределителни дружества".

Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 13 rate down comment 7
STRAHO
преди 11 години
"Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна"Протеста НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ! Защо в заглавието присъства думата "ПРАВИТЕЛСТВО "!? Това положение ни е завещано от други и редакторите със сигурност са наясно ! НАПРОТИВ !!!! Дори би могло да се приеме като протест в подкрепа на правителството който им РАЗВЪРЗВА ръцете да поправят нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 11 години
Не знам какво е национализацията, обаче разпасания капитализъм виждаме до какво води. Сто пъти писах тук, че от много дясно идва един момент, когато трупалите кинти се ръгат по границите да спасяват кожата. Случвало се е много пъти на много места, ама все не ви се верва! :LOL:Още малко и децата дето се правят тука на инвеститори и капиталисти ще разберат как стават революциите и как се е появил комунизма - не от хубаво!Jay Gould, респект за варненци! Винаги съм се чудел защо още в казармата се сприятелих първо с варненците, та и до сега най-много приятели връзвам от там... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 8
KostadinovK
преди 11 години
Национализацията е най-голямата глупост която съм чувал, но по време на криза всичко ляво е актуално.Позната е работила в ЕРП докато е било държавно и такива неща ми е разправяла - куче влачи -диря няма.В БЪЛГАРИЯ -ДЪРЖАВНОТО Е НИЧИЕ. КОЛЕКТИВНА БЕЗОТГОВОРНОСТ.ТОПЛОФИКАЦИЯ КАТО Е ДЪРЖАВНА, ЧЕ Е ЦЪФНАЛА???РОЛЯТА НА ДЪРЖАВАТА Е ДА СЪЗДАВА ПРАВИЛА И ДА РЕГУЛИРА ПАЗАРА.ПРОБЛЕМА НЕ Е ЧАСТАНТА СОБСТВЕННОСТ, А МОНОПОЛА, ЛИПСАТА НА ЯСНИ ПРАВИЛА, ЛИПСАТА НА КОНТРОЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 7
Jay Gould
преди 11 години
За да изкара някой от релсите склонните към летаргия, лек живот, печалба, самоинициатива, мързел, нежелание да се смесват с тълпата, саможиви, егоистични, аполитични, мижащи за слабостите и странностите на околните (че к'во ни вълнува), но пък злопаметни варненци, трябва да е голям *** и много-много да е прекалил. Гордея се със съгражданите си които показаха за пореден път, на един надул се като пуяк *** - не първия, че Варна бе и все още е единствения град в които дори мутрите са любезни, а правителствените коли трябва да не спират движението и гасят бурканите, освен ако не искат да ги псуват по целия път. Може да не сме от най-милите и на въпроса "Как се казваш?" да отговаряме "Що, проблем ли има?!", но пък никому не целуваме ***, бил той цар, ***, поредния ш*бан премиер, президент или министър. Защото те са преходни, а Варна е вечна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Jay, сега и аз гледам снимките - много хора много чудо наистина!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 4
Jay Gould
преди 11 години
По канал 3, обявиха 30 000 човека във Варна. Според един приятел в момента вече се води бой по магистралата, където жандармерията е нападнала част от протестиращите, явно някоя по-малка и слаба колона. Чудя се дали вълненията ще спрат вечерта, но утре със сигурност ще има нови протести в града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 7
LuckyYou
преди 11 години
Американското посолство сега подготвя грами към Вашингтон, в които ще пише, че Буда вече става абсолютно ненужен и посланикът на САЩ ще изрази огромното си безпокойство от протестите из цялата страна :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
2013.02.17 Варненци срещу високите цени на тока 8 http://***.facebook.com/media/set/?set=a.442847625784724.99421.382640891805398&type=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
Това са снимките и видео от Варна http://petel.bg/PARVI-SNIMKI-OT-PROTESTA--NAD-30-000-BLOKIRAHA-ASPARUHOV-MOST--HORATA-SE-UVELICHAVAT__32164
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
Вярно е и аз бях там. Варна се надигна, но нито една медия не го отразява. Към 30 000 човека бяха по улиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още