IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна

На места се стигна до сблъсъци с органите на реда

14:44 | 17.02.13 г. 45
<p>
	Шествието във Велико Търново. <em>Снимка: БТА</em></p>

Шествието във Велико Търново. Снимка: БТА

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна. Блокирани са пътища, на места се стигна и до сблъсъци между гражданите и полицията.

Хиляди хора се събраха пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София. Шествието се отправи към Народното събрание, а по-късно беше блокиран и Орлов мост.

Хората настояват да има възможност за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с месечно предизвестие от страна на гражданите, както и реално да се описва изразходваната топлоенергия. Протестиращите поискаха и прекратяване на договорите с електроразпределителните дружества, както и прокурорски проверки.

Шествие се отправи и в посока централата на ЧЕЗ в столицата, но протестиращите се сблъскаха с полицейска блокада, поради което стигна и до сблъсъци между органите на реда и хората. По данни на организаторите в протеста в София са се включили повече от 12 хил. души. 

Хората дадоха на правителството срок от една седмица да изпълни исканията им или да подаде оставка.

В Шумен на улицата излязоха повече от 3 хил. души, предаде БТА.  Протестът започна пред сградата на Драматично - куклен театър "Васил Друмев", където с едноминутно мълчание, последни аплодисменти и полагане на цветя бе почетена паметта на големия български актьор Тодор Колев, който е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. 

Със скандирания "Мафия" и "Мафията вън" шествието премина по централната градска улица и спря пред сградата на ЕНЕРГО-ПРО. В знак на недоволство срещу високите сметки за ток към сградата на енергоразпределителното дружество бяха хвърлени жълти стотинки, яйца и пиратки. Други недоволни граждани изгориха  сметките си за ток.

В Ловеч също се събраха над 3 хил. души, а протестът приключи със счупена витрина на Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Хората настояват за национализация на енергопреносните дружества, регулиране на сметките, разкриване на договорите в енергетиката.

По време на протеста в Ловеч вървеше и подписка за преразглеждане и прекратяване на всички концесии и договори, които установяват монопол при доставката на ток, вода и при топлоподаването към българските домакинства.

В Плевен протестиращите поискаха да бъде организиран референдум, заедно с парламентарните избори, "за изгонване от България на чуждестранните електроразпределителни дружества".

Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
посочи три имена на т.н. ЕКСПЕРТИ за да ни увериш че знаеш какво избираш! От друга страна нали знаеш общата отговорност е ничия такава! Какво говореха Станишев, царя и Доган ...помниш ли? Всеки казваше че не е виновен защото другия му пречел да реализира политиките си в пълна степен!? Е...питам имаш ли аргумент да обориш твърдения като техните!? Аз нямам а ти? В крайна сметка както те казваха " Народа реши така ние просто изпълнихме волята му"! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Сега....питам ако ги санкционира или отнеме лиценза това няма ли да е злоупотреба с власт !?.....или по лошо - закононарушение! Как ще иска от хората спазване на закона, ако самото правителство не ги спазва!? Народа трябва да реши, ще си спазва ли законите си или не и по това ще го съдят другите нации! В този смисъл протестите ще изиграят точно тази роля и ще развържат ръцете на правителството за промяна. Затова се учудих на констатациите, че протеста бил против правителството.." Това ще бъде и другата спешна промяна, която ще мине в Народното събрание тази седмица да се премахне възможността да бъдат сключвани такива договори не само от ЕРП, но и от който и да е в България" Питам: Кой ще инициира промяната!? Защо социалистите 4 години не инициираха подобна промяна!? Следете и кой как ще гласува и "ще ги познаете по делата"! :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
Споменаваш в поста си по повод Борисов: цитирам ..."ИМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ!!! " От друга страна твърдиш че ББ покровителствал монополите, нали?Сега ...не усещаш ли че си противоречиш !? " От доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, публикуван в интернет, става ясно, че има много нарушения. Съществуват SLA договори между свързани лица в групите на електроразпределителните дружества. 83 процента от външните услуги плюс 92 процента от доставките са сключвани по този начин, без да бъдат провеждани конкурсни процедури по реда на ЗОП. Това НЕ Е НАРУШЕНИЕ на Закона за обществените поръчки, защото там има ТЕКСТ, който им позволява да правят точно това. Това ще бъде и другата спешна промяна, която ще мине в Народното събрание тази седмица да се премахне възможността да бъдат сключвани такива договори не само от ЕРП, но и от който и да е в България" Сега....питам ако ги санкционира или отнеме лиценза това няма ли да е злоупотреба с власт !?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 9
LuckyYou
преди 11 години
Алтернатива е експертно правителство - всички, които влезнат в Парламента да направят правителство от експерти, без ГЕРБ разбира се. Аз за разлика от теб наистина нямам партия - аз съм АНТИ ГЕРБ и АНТИ МУТРИТЕ!!!! Искам колкото се може повече различни партии да направят кабинет за да не се краде, а ББ да бъде съден и осъден за престъпления срещу България - това е изхода!!!! По-лошо от това няма, 100 000 души днес доказаха че им дойде до гуша!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 11 години
.....Кого би упълномощил да те представлява!?Наистина ми е интересно. КОГО!?Какво ти предлага този на когото си се спрял като алтернатива !? Изброй поне няколко точки които считаш за негово предимство пред ББ! Хайде, приемаме че си прав. Посочи някакво макар хипотетично решение на проблема. Сложи някой на негово място и посочи предимства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 7
STRAHO
преди 11 години
Лъки, определено си тенденциозен в случая. Какъвто и да е Борисов неговия подпис ли стои зад договорите с тия ЕРП-та или с някой друг монопол!? Какво значение има самата личност !? Договорите с който и да е от тези които ограбват държавата са подписани от наше име, чрез лицата които сме упълномощили да ни представляват. Какъвто и да е или бил ББ, в качеството си на наш представител не е подписал още заробващ ни договор. Също като наш представител той не може да избегне негативите завещани му от предишните наши представители ! Тези неща са ги правили други и сега удобно от диваните наблюдават резултатите от "висшия си пилотаж" ! ПРАВИ РАЗЛИКА между гражданина ББ и министър-председателя ББ. Питам те тогава, освен констатациите / каквито и да са те/ какво е решението ти!? Кого би упълномощил да те представлява!?Наистина ми е интересно. КОГО!? По повод "растящата" подкрепа за социалистите /поне в медиите/ бих повторил:Овцете си искат и овчаря! Нищо, че свършват на трапезата му остригани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 4
SEBULBA
преди 11 години
БУДАлите ***, мутрите под ножа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 12
LuckyYou
преди 11 години
Това означава, че той вече е напълно дискредитиран и ненужен за техните интереси. Това означава, че подкрепата от тяхна страна отпада и те ще се постараят да разрушат всяка връзка с него. А отпадне ли подкрепата на американците БУДА отива в канавката. Така че поредната еднодневка в политиката скоро ще изчезне. Само че тоя какви бели направи на България, преди да се махне много време ще ни трябва за да се възстановим. Важно е че БУДА скоро няма да го има!!!! Което ми напомня да призова - бягайте от ГЕРБ. Борисов ще бъде съден и осъден - той ще е 1вия, защото ИМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ!!! Тези, които го подкрепят трябва да внимават, защото така подкрепят мутрата и могат да бъдат съдени за съучастничество! Бягайте от него докато е време - не го подкрепяйте, не го спонсорирайте, а напускайте кораба преди да е потънал, защото ще повлече и вас. Буда вече потъва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 6
LuckyYou
преди 11 години
Времето на ББ - Буда започва да изтича. Това излезе преди няколко дни, но започнах да навръзвам нещата - Форбс писа за Буда. В статията един от журналистите, които пишат в Болканлийкс казва, че е оставил ключ към сайта в който има документ "застраховка" ако нещо стане с него или с някой от екипа на сайта! Пише за 86 мегабайта информация, в която има PDF и аудио файлове - явно документи, снимки и СРС-та на ББ, които напълно го уличават като мафиота, който в действителност е!!!!И сега най-интересното - американците държаха Борисов на каишка, защото притежаваха същите тези документи. Те знаеха миналото му (защото посолството им и тайните служби го разследват още от 90-те и това се знае от предни грами в Уикилиийкс) и за това му нареждаха какво да прави с големите проекти на България, така че да работи само в американски интерес!!!! Сега обаче, когато тези неща ги има и друг, дори и да не са разкрити все още, американците рискуват да бъдат свързани с Борисов - БУДА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 7
LuckyYou
преди 11 години
сега колкото и коментарчета да извадите хората от улиците няма да върнете!!!!! И БУДА повече няма да ни притеснява! Ако искате напишете 10000 коментара в негова полза, вече стана ясно на всички какъв е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още