IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken отклони предложение за придобиване от SABMiller

Опитът за поглъщане се случва в момент на нарастващи спекулации за по-нататъшна консолидация в бранша

10:38 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Освен едноименната марка Heineken произвежда и Amstel, Foster&#39;s, Dos Equis и Sagres. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Освен едноименната марка Heineken произвежда и Amstel, Foster's, Dos Equis и Sagres. Снимка: архив Ройтерс

Холандската пивоварна компания Heineken съобщи в неделя, че ще отклони офертата за придобиване на британския си конкурент SABMiller. Семейството на собствениците, което държи мажоритарния дял в Heineken, заяви, че възнамерява да запази независимостта на компанията, съобщиха от производителя на бирената марка, предава Wall Street Journal.

"Heineken се посъветва с мажоритарния си акционер и стигна до извода, че офертата на SABMiller не е допустима", заяви Heineken в писмено изявление.

Базираната в Амстердам компания, която наскоро увеличи акционерния си дял в българската компания "Загорка" до 98,86%, е третият по големина пивовар в света по обем на производството. Тя заяви още, че семейството на собствениците е "информирало SABMiller за своето намерение да запази наследството и идентичността на Heineken като независима компания".

Говорителка на SABMiller в Лондон отказва да коментира решението на Heineken. 

В неделя сутрин Bloomberg съобщи, че SABMiller, втората по големина пивоварна в света, напразно е преговаряла с Heineken през последните две седмици за възможно поглъщане. Според агенцията подходът на SABMiller е част от стратегия за предпазване от евентуална оферта от страна на по-големия си съперник и пивовар номер 1 в света Anheuser-Busch InBev

Семейство Хайнекен контролира малко над 50 на сто от акциите на групата с право на глас и миноритарен дял в публично листвания концерн Heineken.

Приходите от продажби на Heineken, в чието портфолио освен едноименната марка влизат и Amstel, Foster's, Dos Equis и Sagres, възлизат през 2013 г. на 19,2 млрд. евро (25 млрд. долара). Печалбата е в размер на 1,36 млрд. евро.

SAB с марки като Pilsner Urquell и Radegast е имала през миналата година приходи от 27 млрд. долара в 80 страни, в които е представена, и отчита печалба преди данъци в размер на 6,45 млрд. долара. По пътя си от малък производител от Южна Африка към втория по големина пивовар в света компанията извърши редица придобивания. Сред тях са покупката през 2005 г. на колумбийската компания Bavaria, придобиването през 2007 г. на Grolsch, сливането през 2008 г. на Miller Brewing Co с американския бизнес на Molson Coors и сделката от 2011 г. за Foster's Group.

Опитът за поглъщане се случва в момент на нарастващи спекулации за по-нататъшна консолидация в световната пивоварна индустрия.

Вижте кои са ТОП 5 на пивоварите в света според германския икономически всекидневник Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още