IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност е насрочено за 24 ноември

Заседанието ще се проведе при закрити врати, съобщава Софийският градски съд

18:07 | 17.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност е насрочено за 24 ноември

Делото за обявяване в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) е насрочено за 24 ноември, понеделник, от 10:30 часа, уведомяват от Софийския градски съд (СГС). 

Заседанието ще се проведе при закрити врати, каквато е законовата процедура. На съдебното заседание са призовани КТБ, Българска народна банка, Софийска градска прокуратура и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

Тогава ще стане ясно дали исканията на двамата най-големи акционери са удовлетворени, уточнява Българско национално радио (БНР).

По принцип Законът за банковата несъстоятелност дава възможност на акционерите, които притежават дял над 5%, да встъпят като страни по делото за фалита. Чрез „Бромак“ Цветан Василев владее 57% от капитала на КТБ, а компанията, контролирана от Оманския фонд - Bulgarian Acquisition Company, държи 30%.

В момента съдия докладчик по делото е ръководителят на търговското отделение на СГС Иво Дачев, след като Калина Илиева, избрана чрез системата за случайно разпределение, се оттегли. 

Припомняме, на 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същият ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

 На 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври. 

По-рано от БНБ обясниха, че през март подуправителят на банката Цветан Гунев е дал разрешение за увеличаване на капитала на банката с 35 млн. евро чрез схема от дружества, като на практика банката е финансирала сама себе си. 

Всичко за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Mammita
преди 9 години
Според мен е може би и по желание на Цветан Василев, който нали не се прибирал уж, защото го било страх за живота му. Така, че може би и там да е истината. Не виждам обаче какви са тези заплахи, че някой ще ни съди и т.н. Явно е, че в КТБ е имало чудовищни злоупотреби, не виждам, кой и как точно ще ни осъди за това, че е отнет лиценза на банката.Между другото си спомням, че 2009 г. като се разбра, че парите на държавните дружаства си държат масово парите в КТБ, пак имаше заплахи, че някой щял да ни осъди за това и ще плащаме милиони левове глоби и неустойки. Сега го няма КТБ и пак със същото ни плашат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Защо при зикрити врати? Нали към КТБ имаше огромен обществен интерес и за щяло и нещяло прокурорите дрънкаха каквото им дойде наум. Да не би да е заради незаверените от одитор банкови отчети на КТБ, които квесторите вкараха в БНБ? Цялата работа е доста съмнителна, като се има предвид "случайното" разпределение на делата, довел до скандал и отвод на командированата съдийка, която трябваше да свърши работата. След време ще разберем какво са се наговаряли при закрити врати, когато държавата бъде осъдена за извършените дивотии в полза на определени частни лица. За което ще плащаме всички ние, напълно заслужено, защото търпим издевателствата над нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още