IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансисти очакват обжалване на решението на БНБ за лиценза на КТБ

Дори и при обжалване обаче гарантираните депозити в банката ще бъдат изплатени, категорични са Кольо Парамов и Валери Димитров

08:29 | 07.11.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансисти очакват обжалване на решението на БНБ за лиценза на КТБ

Възможно е да има обжалване на решението на БНБ за отнемането на лиценза на КТБ, коментираха експертите Кольо Парамов и Валери Димитров в ефира на „Нова телевизия”. Парамов посочи, че международните одитни компании не са извършили одит, а проверка за обезценка на активите на базата на предоставените от квесторите документи.

Докладът на квесторите е бил внесен в БНБ на 4 ноември, но той не е подписан от одитираща компания, посочи още Парамов. Основание за отнемането на лиценза на банката е именно този доклад, допълни още той.

Дори ако бъде обжалвано отнемането на лиценза на КТБ обаче, гарантираните депозити ще бъдат изплатени и това ще започне след 20 дни, категорични са експертите.

За да бъдат получени средствата – независимо дали в брой или прехвърлени в друга сметка, ще бъде нужен личен подпис на вложителя, обясниха икономистите. 

Вчера от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) поеха ангажимент, че изплащането на гарантираните депозити ще започне на 4 декември. Това ще става от няколко банки, за да се избегне струпването само пред една финансова институцията. От Фонда са категорични, че за изплащене на гарантираните депозити е нужно титулярите по сметки в КТБ да представят на определените банки единствено личната си карта.

Двамата експерти са категорични, че е мит, че кредитите в КТБ стават предсрочно изискуеми. Плановете по кредитите могат да бъдат запазени или предоговорени със синдика на банката, който реално ще управлява институцията.

Парите от кредити и други вземания се трупат в масата по несъстоятелност и от нея ще бъдат покривани задълженията на КТБ.

Валери Димитров обясни, че не очаква активите на банката да бъдат продадени на безценица. Според него най-добрият вариант е КТБ да бъде продадена като фалирало предприятие.

Той препоръча също ТБ „Виктория” да не бъде фалирана, а запазена и продадена, като по този начин ще влязат пари в масата по несъстоятелността и ще бъде намален размерът на задълженията на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете.

Както е известно, към момента във Фонда има 2,1 млрд. лева и ще се наложи да бъде взет заем от 1,65 млрд. лева, който трябва да бъде гарантиран от държавата.

Припомняме, че вчера (6-и ноември) БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор на 20 юни Корпоративна търговска банка (КТБ). Тогава управлението ѝ бе прехвърлено на квестори, а трезорът бе подложен на одит. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.

По-рано от БНБ обясниха, че през март подуправителят на банката Цветан Гунев е дал разрешение за увеличаване на капитала на банката с 35 млн. евро чрез схема от дружества, като на практика банката е финансирала сама себе си.

Също в четвъртък в отделно съобщение БНБ обяви, че възлага на своя представител в Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да предложи сключване на договор с международно фирма, която да проследи извършените операции с активи на КТБ. Решението трябва да дойде именно от Фонда, тъй като работата на централната банка по казуса с КТБ приключва с отнемането на лиценза ѝ, припомнят от банковия надзор.

Припомняме, че през миналата седмица депутатите от временната бюджетна комисия решиха да препоръчат на БНБ "във връзка с необходимостта от проследяване на извършените от акционерите и администраторите на КТБ, както и на свързаните с тях лица, операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери, да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в тази сфера".

Точно това е заложено и сред приоритетите на публикуваната също в четвъртък програмна декларация на бъдещото правителство, където в главата за публичните финанси е записано и следното изречение: „Нормативно регламентирана публичност на кредитната история на КТБ и нейните клиенти в рамките на българското и европейско банково законодателство и без специални закони само за този конкретен казус".

Ситуацията около КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
sapuna
преди 9 години
Алди, айде спирай да се излагаш, тръбейки едно и също навсякъде. 100 % съм изгорял в повече пари от теб, ама не мрънкам. Съд до дупка и това е. БНБ не е дала никаква подкрепа на ***, даде го правителството. Друг е въпросът защо БНБ имаха съмнения за портфейла на КТБ, не коментирам основателни или не за, но не и за ***. За да се въртят подобни далавери, всички са вземали пари - УС на БНБ, одитори, МФ и Мустака. При тая методика почти всички български банки ще се окажат с отрицателен капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Стига спекулирали с таЯ кТб !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
В следващите редове ще ви припомним как започна кризата с КТБ след разрива между Делян Пеевски и Цветан Василев. Както се вижда и от това бегло припомняне на фактите, БНБ и голяма част от медиите на Делян Пеевски играят основна роля в атаката срещу банката, подпомагани от други държавни институции и медии. Въпреки че банката изплаща близо милиард и половина лева на вложители, които се втурват да теглят парите си в рамките на няколко дни, БНБ отказва да окаже помощ в размер на половин милион лева. Малко по-късно БНБ подпомага с милиард и половина Първа инвестиционна банка, която изплати на вложителите си 800 млн. лева. И досега не е доказана дупката от над четири милиарда в КТБ, а в началото на кризата от БНБ официално съобщиха, че банката няма никакви сериозни проблеми. Дупката се появи доста по-късно, за да внуши на публиката, че банката не подлежи на оздравяване.Цялата публикация по ХРОНИКАТА:http://glasove.com/ikonomika/43870-hronika-na-predizvestenoto-ubijstvo-na-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ти що реши че се радвам? Просто констатирам.Нахлуване в частна банка викаш. Частна частна.. колко да е частна, като почна с държавни пари и до последно на тях разчиташе? Както собствеността беше частна, но подкрепата - държавна, така като дойде време, собствеността беше отнета от този, който я даде. И едното не е добре, и другото. Цецко си поверва че може и сам и му беше дадено да разбере, че не се е създал сам както твърдеше и че който го създаде, може и да го съсипе. Даде му се да разбере че е назначен а не е собственик, даде му се да разбере, че банката му е дадена на отговорно пазене а не а си я ползва за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
......Парамов посочи, че международните одитни компании не са извършили одит, а проверка за обезценка на активите на базата на предоставените от квесторите документи.Докладът на квесторите е бил внесен в БНБ на 4 ноември, но той не е подписан от одитираща компания, посочи още Парамов. Основание за отнемането на лиценза на банката е именно този доклад, допълни още той........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
=== а и вчера му внесоха в прокуратурата едно закононарушение за 35 милиона което е напълно доказуемо за разлика от досегашните смешки ===Тъй, тъй, напълно доказуемо. Това е специален "поздрав" за Цветан Гунев, когото се чудят как да изпъдят от БНБ, след като съдът го върна на работа. Докато обикаля по съдилищата, в КТБ папер няма да остане от "правилните" документи. Не знам защо толкова се радваш, че Прасяците УСПЯХА. С помощта на държавни институции. И тук не става дума за вина или невинност на Цецо Мустака, а за организирано нападение срещу една частна банка, с цел реприватизация и обогатяване на десетина човека. Доказателство за това е нахлуването първо на джандари и прокурори и едва след това идва БНБ, вместо обратното. Та ако някой се чуди как изглегда една държава на мафията, да отвори широко очи и да гледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
VicKing
преди 9 години
Банките за Нея, държавата - за Него. Картината е идентична и в двата случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Продавайте я като фалирало предприятие, аз знам една банка, дето финансира покупка на фалирали предприятия (да не казвам имена ) :DА това, че лиценза ще се обжалва.. я се обжалва я не. Може да го жали белградския блогър, ама той е минал в дълбока нелегалност, а и вчера му внесоха в прокуратурата едно закононарушение за 35 милиона което е напълно доказуемо за разлика от досегашните смешки, така че то може да се обжалва и даже съдът ще присъди в полза на тъжителя, обаче тъжител няма да има ( ако не го жалят негарантираните или облигационерите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още