IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерно на Еврохолд е издало облигации за 10 млн. евро при над 13% годишна лихва

Книжата са 6 годишни и лихвата може да падне до около 9,75%, след като холдингът стане гарант по тях

09:48 | 16.02.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Дъщерно на Еврохолд е издало облигации за 10 млн. евро при над 13% годишна лихва

Евроинс иншурънс груп АД е издало облигации за 10 млн. евро при лихва от 3-месечен EURIBOR плюс 13% на 18 декември 2014 г., съобщи Еврохолд България АД чрез БФБ-София.

Информацията е от покана за общо събрание на акционерите на Еврохолд България АД, на което ще се гласува холдинга да стане гарант на дъщерното си дружество Евроинс Иншурънс груп АД по тези книжа, като така лихвата ще падне до 3-месечен EURIBOR плюс надбавка от 9,75%. Тъй като в момента EURIBOR е около нулата, лихвата в момента е 13%, а след положително решение на акционерите ще падне до 9,75%. Общото събрание е свикано за 17 март 2015 г. в София.

Книжата са 6 годишни със срок до 18 декември 2021 г. и са въведени за търговия на Ирладската фондова борса, като проспекта можете да прочетете на следния линк.

Евроинс Иншурънс Груп АД е с основен акционер Еврохолд България АД (с дял от 80,82%), а останалите 19,18% са на Basildon Holding S.A.R.L. От своя страна Евроинс Иншурънс Груп АД притежава 78,13% от ЗД Евроинс АД (България), 93,36% от Евроинс Застраховане Скопие АД, 93,28% от Евроинс Румъния – Застраховане и презастраховане, 100% от Евроинс Живот ЕАД, 100% в Евроинс здравно осигуряване АД и 90,75% в Интер Сигорта Турция.

Издаването на въпросните облигации бе предшествано от влизането в Еврохолд България АД на KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery с дял от 12% в края на ноември 2014 г.. Продавачи бяха главно дъщерни компании на Еврохолд АД и то основно застрахователни, тоест със сделката дъщерните дружества на холдинга си осигуриха ликвидност.

Възможно е именно KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery да е изкупил облигационната емисия, като това може би ще стане ясно от гласуването на 17 март 2015 г., като ако KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery е изкупил книжата, вероятно няма да има право да гласува, тъй като ще е заинтересовано лице.

Възможно е облигациите да са издадени с цел участие в увеличение на капитала на дъщерни дружества на Евроинс Иншурънс гръп АД, като такова тече при ЗД Евроинс България АД.

Акционерите на Еврохолд България АД ще гласуват също така за промени в Надзорния съвет, като за нови членове са предложени румънският гражданин Разван Лефтер и Ради Георгиев Георгиев.

Третата точка от дневния ред ще е за овластяване на управителния съвет на Еврохолд, дружеството да стане поръчител в полза на Универсална инвестиционна банка АД Скопие като обезпечение на всички вземания от дъщерното на Еврохолд – Евролийз Ауто ДООЕЛ Скопие. Кредитният лимит от банката към лизинговата компания се увеличава от 2,5 на 3,5 млн. евро при такса от 0,1% годишно върху максималния размер и краен срок за погасяване до 31 декември 2023 г. Лихвеният процент е 7,85% на годишна база.

Четвърта точка е Еврохолд България да стане поръчител по вземания на Уникредит Булбанк АД от дъщерните на Еврохолд, а именно Булвариа холдинг ЕАД, Ауто Италия ЕАД, Стар Моторос ЕООД, Булвария Варна ЕООД, Нисан София ЕАД,  Авто Юнион АД, Булвария Рент-А-Кар ЕООД, Милано Моторс ЕООД, Гранспорт Ауто ЕООД, Мотобул ЕООД. Общият лимит по кредита е 8 млн. лв., от които 5 млн. лв. за издаване на банкови гаранции и 3 млн. лв. за оборотни нужди.

По точка 5 ще се гласува Еврохолд да стане поръчител по банкови гаранции и акредитиви на Уникредит Булбанк АД в полза на Стар Моторс ЕООД до 2,5 млн. евро.

В точка шест ще се гласува за поръчителство от Еврохолд в полза на Първа инвестиционна банка за лимит в размер на 1,8 млн. евро с краен срок на погасяване 30 април 2020 г. със Астерион България (кредитополучател) и  Авто Юнион (съдлъжник).

Междувременно на 13 февруари 2014 г. ЗД Евроинс България АД публикува отчета си със забавяне от две седмици спрямо нормативните срокове. Той показа печалба от 208 хил. лв. за 2014 г., след печалба от 7,16 млн. лв. за 2013 г. Нетният премиен приход намаля с 25% на годишна база до 70 млн. лв. за 2014 г.

В понеделник (16 феврури) ще се състои аукцион за неиползваните права в увеличението на капитала на ЗД Евроинс АД, след като до момента са заявени за записване 79% от акциите.

Акциите на Еврохолд България АД поевтиняват с 14% за последните 12 месеца до 0,889 лв. за ценна книга и 113,2 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в капитала на Еврохолд България АД.

Свързани компании:

Астерион България АД -облигации(8AVA)

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
"...необезпечени" казва достатъчноако нямат висока лихва, кой ще прояви интерес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Toranaga
преди 9 години
13%!!! => default!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Май има значение че облигациите на са обикновени, а т.нар. "подчинени". По същия начин подчинения и хибриден дълг при *** беше с много по-висока от пазарната лихва. Ето цитат от обявлението:"свободно прехвърляеми, лихвоносни, необезпечени, подчинени облигации на приносител"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още