IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерно на Спарки Елтос с нови договори с BOSCH и TRUMPF

Размерът на договорите не се съобщава, като сделката е с дъщерно на дъщерната Спарки Трейдинг ЕООД

10:07 | 28.07.15 г.
Дъщерно на Спарки Елтос с нови договори с BOSCH и TRUMPF

SPARKY Power Tools GmbH е сключило нови договори за дългосрочно сътрудничество и доставка с германските TRUMPF и Robert Bosch GmbH (BOSCH), съобщи Спарки Елтос АД на съответно 20 и 27 юли 2015 г. чрез infostock.bg.

Размер на договорите не се споменава, като отражението им ще се види в отчетите на дружеството в следващите години. Това, че са сключени нови договори с германските фирми говори, че е имало и стари, които са действали досега.

Спарки Елтос АД ще произвежда и доставя ръчни електроинструменти, електродвигатели и компоненти за двете германски компании.

Във връзка с новините за новите договори с TRUMPF и BOSCH Investor.bg изпрати няколко въпроса до Спарки Елтос АД:

Какъв е делът на Спарки Елтос АД в SPARKY Power Tools GmbH?

СПАРКИ ТРЕЙДИНГ ЕООД, 100% дъщерно на СПАРКИ ЕЛТОС АД, е едноличен собственик на капитала на SPARKY Power Tools GmbH.

Кои са другите собственици в SPARKY Power Tools GmbH, ако има такива?

Съгласно изяснената в отговора на предходния въпрос структура на капитала, други собственици на SPARKY Power Tools GmbH не съществуват.

Какъв е уставът на SPARKY Power Tools GmbH? Предвижда ли той специални клаузи в полза на малките акционери?

При описаната по-горе структура на собствеността на SPARKY Power Tools GmbH, цитираните особености са неприложими.

Защо Спарки Елтос АД не сключи договорите директно с Бош и Трумпф, а ползва дъщерно дружество?

Поради предпочитанията на партньорите ни официална страна по договора да е германското юридическо лице.

Къде ще остава печалбата от продажбите, в Спарки Елтос АД или в SPARKY Power Tools GmbH, или ако се разделя, как ще се разделя?

В съответствие с описаната по-горе структура на собствеността на SPARKY Power Tools GmbH, печалбата се консолидира в СПАРКИ ЕЛТОС АД в пълния си размер.

Защо SPARKY Power Tools GmbH не беше регистрирано в България, какво наложи да се създава в Германия?

Дружеството е създадено още през 2001 г. предвид изискванията и особеностите на германския и западноевропейския пазари. Дистрибуцията на СПАРКИ ЕЛТОС АД в Европа през последните 25 г. се извършва от дружества на СПАРКИ в Германия.

Одобряват ли банките кредиторки създаването на въпросното дъщерно дружество?

Финансовите институции, кредитиращи СПАРКИ ЕЛТОС АД, не са имали възражения по използването на създадената и добре функционираща система на дистрибуция на дружеството.

Планирате ли да питате миноритарните акционери дали са съгласни договорите да не са със Спарки Елтос АД, а с негово дъщерно дружество?

При описаната по-горе структура на собствеността на SPARKY Power Tools GmbH, печалбата се консолидира в СПАРКИ ЕЛТОС АД и интересите на миноритарните акционери са напълно защитени. В случай, че възникне задължение за одобряване на една или друга сделка на СПАРКИ ЕЛТОС АД, съответно на дружество от групата, ръководствата на дружествата ще предприемат всички необходими правни и фактически действия по изпълнение на подобни задължения.

Има ли договор Спарки Елтос АД да продаде дяловете си в SPARKY Power Tools GmbH на някого (пут опция)?

SPARKY Power Tools GmbH е дружество за търговия и дистрибуция, както е при всички големи производители. Няма опция за продажба и не се предвижда такава.

На коя дата е създадено SPARKY Power Tools GmbH?

На 21 декември 2001 г.

Спарки Елтос АД отчете неконсолидирана загуба от 2,45 млн. лв. за първото тримесечие на 2015 г., спрямо 1,9 млн. лв. за същия период на миналата година. Неконсолидираните продажби намаляха с 18% на годишна база до 7,05 млн. лв.

Консолидираната загуба за първата четвърт на 2015 г. е 3,15 млн. лв. спрямо 2,74 млн. лв. година по-рано. 

Акциите на Спарки Елтос АД поевтиняват с 18,1% за последните 12 месеца до 0,86 лв. за акция и 14,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още