IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд моли КФН да отмени забраната за гласуване на обезпечение към ПИБ

Регулаторът е задължил акционерите на дружеството да не гласуват 4 от точките на свиканото за 30 юни 2015 г. общо събрание на акционерите

09:15 | 26.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Еврохолд моли КФН да отмени забраната за гласуване на обезпечение към ПИБ

Ръководството на Еврохолд България АД моли Комисията за финансов надзор (КФН) да отмени принудителната си административна мярка спрямо общото събрание на акционерите (ОСА), която ги задължава да не гласуват анекс по кредит между Първа инвестиционна банка АД (ПИБ), Авто Юнион АД и Астерион България АД с обезпечение акциите на Евро-финанс АД, собственост на Еврохолд България АД. Предложението е точка 13 в дневния ред на събранието на акционерите, свикано за 30 юни 2015 г.

Максималният размер на кредита е 1,8 млн. евро, а акциите на Евро-Финанс АД, представляващи обезпечението са 14 099 999, всяка с номинал 1 лв.

Еврохолд България АД е съгласен с наложената принудителна административна мярка по отношение на други 3 точки от дневния ред (а именно точки 4, 5 и 6), за които акционерите са задължени да не гласуват. Въпросните три точки касаят, съответно - приемане на консолидирания финансов отчет на дружеството за 2014 г., приемане на доклада на специализираното одиторско предпритиятие за одитиране на консолидирания отчет за 2014 г. и приемане на консолидирания годишен доклад на управителния съвет за дейността на дружеството през 2014 г.

Не е уточнено какво точно е объркано при тези три точки, за да наложи КФН забраната, но видно от поканата за общото събрание на акционерите, към нея не са били приложени въпросните документи и акционерите не са могли да се информират в законовите 30 дни преди общото събрание.

Принудителната административна мярка е получена в Еврохолд България АД на 25 юни 2015 г., четвъртък, и в същия ден ръководството на холдинга излиза с обяснение.

Обяснението за точката с кредита от Първа инвестиционна банка е, че по техническа причина, изготвената оценка е подписана само от управителя на ОГИС ЕООД Огнян Илиев Стефанов, действащ като законен представител на ОГИС ЕООД. В текста на оценката не е отразен фактът, че оценката фактически е извършена от служителя на дружеството Олег Йорданов Димов, който притежава сертификат за оценителска правоспособност рег. номер 600100024/14.12.2009 за оценка на финансови активи и финансови институции.

Еврохолд България е приложил до КФН изготвената оценка с нужната техническа корекция, а именно - положени подписи на Олег Димов, извършил оценката, както и на управителя на ОГИС ЕООД Огнян Стефанов. Приложен е и сертификатът на Олег Димов за оценителска правоспособност за оценка на финансови активи.

„Молим Ви да приемете нашите изисквания за техническа грешка. Считаме, че акционерите са надлежно уведомени с необходимата референтна оценка, която е изготвена от правоспособно лице“, пише в писмото на Еврохолд България АД до КФН.

Кредитът от Първа инвестиционна банка е сключен на 30 юни 2010 г. и на 3 февруари 2015 г. е сключен анекс номер 6 към него.

В материалите към общото събрание на акционерите е обявено, че този кредит осигурява възможност на Авто Юнион АД да ползва банкови гаранции за обезпечаване на задълженията на дъщерните дружества на Авто Юнион АД в тяхната ежедневна търговска дейност при внос на автомобили и резервни части.

Авто Юнион АД е автомобилният подхолдинг в рамките на икономическата група на Еврохолд България АД, като обединява операциите по търговската дейност на официални вносители и дилъри на леки и лекотоварни автомобили, мотопеди и скутери, както и на официални сервизни центрове на посочените в доклада марки леки и лекотоварни автомобили, мотопеди и скутери.

Кредитът е с максимален лимит от 1,8 млн. евро, с годишен лихвен процент от базовия лихвен процент (БЛП) на ПИБ за задължения в евро, плюс надбавка от 2,5%. Комисионите са 0,625% на тримесечие върху размера на всички издадени банкови гаранции и 0,125% на тримесечие върху целия лимит по кредита. Крайният срок на погасяване е удължен до 30 април 2020 г.

В материалите към акционерите, публикувани в края на май тази година, е записано, че въпросните 14 099 999 акции в Евро-Финанс АД са оценени на 17 994 910 лв. към 11 май 2015 г., като независим оценител е маг. инж. икн. Огнян Стефанов – лицензиран и сертифициран оценител.

Записано е, че той е лицензиран и сертифициран оценител за търговски предприятия и вземания, машини и съоръжения, недвижими имоти и земеделски земи, като има съответните 4 сертификата. Той обаче няма сертификат за оценител на финансови активи и институции, което е попаднало в полезрението на Комисията за финансов надзор.

Ако принудителната административна мярка на КФН остане в сила, Еврохолд България АД ще трябва да свика ново общо събрание на акционерите за гласуване на обезпечението с акции на Евро-Финанс АД по описания по-горе кредит, както и за приемането на пакета консолидирани отчети и доклади.

В публикуваната оценка на Огнян Стефанов пише, че основните активи на Евро-Финанс АД в края на 2014 г. са пари в каса, по разплащателни сметки и в краткосрочни депозити за 1,25 млн. лв., капиталови ценни книжа за 5 млн. лв., вземания по репо-сделки за 7,71 млн. лв. и дългови ценни книжа за 2,7 млн. лв., от които 2,08 млн. лв. не са издадени от правителства или финансови институции.

Към 31 декември 2014 г. Евро-Финанс АД има експозиция към дружества от групата на Еврохолд България АД за 2,8 млн. лв., включително 1,98 млн. лв. към Евролийз Ауто АД и 499 977 лв. към Делта кредит АДСИЦ, както и 53 722 лв. към Старком холдинг АД и между 10 и 20 хил. лв. към ЗД Евроинс АД, Еврохолд България АД и Авто Юнион АД.

Основната част от притежаваните акции за 3,72 млн. лв. към края на 2014 г. са от Булленд инвестмънтс АДСИЦ за 1,53 млн. лв. от ЕФ Рапид за 1,12 млн. лв. и от Делта кредит АДСИЦ за 500 хил. лв.

Към 31 декември 2014 г. има вземане по репо-сделки, където фигурира името Старком холдинг АД и сумата от 2,85 млн. лв., като не е ясно дали това са акциите, представляващи обезпечение или Старком холдинг АД е длъжникът.

На събранието ще се гласува и първият паричен дивидент в най-новата история на холдинга в размер на 0,0046 лв. брутно на акция.

Акциите на Еврохолд България АД поевтиняват с 8,32% за последните 12 месеца до 0,848 лв. за акция и 108 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция от капитала на Еврохолд България АД.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Еврохолд България АД(EUBG)

Делта кредит АДСИЦ(DLC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
StraightForward
преди 8 години
ХАХАХАХ ОЦЕНИТЕЛ ЛИ ХАХАХ, ЧЕ ТЕ ИЗЛЯЗОХА НАЙ ВЕЛИКИТЕ В ТАЗИ ПРОФЕСИЯ.. ПОРЕДНИЯ ГОЛЯМ БАТАК ОТ АЛЧНИ И БОЛНИ МАЖОРИТАРИ ... АЙДЕ ДА ФАЛИРАТЕ ВЕЧЕ ВСИЧКИТЕ, ЧЕ ДА ТРЪГНЕМ ОТ НЯКЪДЕ... ЗАБАТАЧВАНЕТО Е ГОЛЯМО НЕ САМО С ТОЯ ОЦЕНИТЕЛ, ПТИ СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ АКО ВИДИТЕ КАКВО Е ЩЕ АХНЕТЕ... СМЯХ ПРЕЗ СЪЛЗИ, ТУКА НЯМА ОПРАВИЯ В ТАЗИ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА, САТЕЛИТ НА РУСИЯ ... УЖАСНО Е ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още