IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроинс Иншурънс Груп увеличи капитала си със 195,6 млн. лв.

Към момента на вписването в Търговския регистър 65 млн. лв. от сумата са използвани за увеличението на капитала на дъщерното Евроинс Румъния

12:16 | 04.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Евроинс Иншурънс Груп увеличи капитала си със 195,6 млн. лв.

Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) увеличи капитала си със 195,58 млн. лв. (100 млн. евро), съобщава застрахователният подхолдинг на Еврохолд България АД чрез Бюлетин Investor.bg.

Промяната е вписана в Търговския регистър, като след нея капиталът на застрахователната група надхвърля 483 млн. лв. (247 млн. евро).

Към момента на вписването са внесени 65 млн. лв. (33,2 млн. евро), които са използвани за увеличението на капитала на дъщерното Евроинс Румъния с оглед покриване на изискванията на европейската директива Платежоспособност II.

„Евроинс Румъния“ се развива все по-добре и очакваме да реализира положителен финансов резултат за приключилото първо тримесечие на годината. По предварителни данни за този период компанията отбелязва 14% ръст на премийния си приход при спад от над 5% на записания брой застрахователни полици“, коментира в прессъобщението изпълнителният директор на ЕИГ Кирил Бошов.

През последните няколко тримесечия на пазара в Румъния ЕИГ отбелязва „стабилен ръст на цените на основните застрахователни продукти при намалена честота на щетимост и понижен размер на предявените щети“, добавя той.

Според ръководството на ЕИГ в северната ни съседка се наблюдава значително подобрение на всички основни индикатори, характеризиращи състоянието на застрахователния сектор.

„Несъмнено това се дължи и на мерките, предприети от румънския  регулатор, една от които беше проверката на балансите на застрахователите. За съжаление, в България не наблюдаваме подобно развитие“, каза още Бошов.

Ръководството на българското дъщерно застрахователно дружество на ЕИГ – Евроинс, подкрепя проверките на балансите на застрахователите в страната, но изразява разочарованието си относно отлагането им заради недоброто планиране на процеса от страна на застрахователния регулатор в лицето на Комисията за финансов надзор.

Припомняме, че ЕИГ увеличи капитала си със 195,58 млн. лв. след решение на общото събрание на акционерите, провело се на 19 ноември 2015 г. Средствата ще послужат за експанзията на холдинга и за подкрепа на неговите дъщерни компании в региона.

От ЕИГ припомнят, че през последните две години е придобило последователно „Интерамерикан“, застрахователния бизнес на холандската Amchea в България, бизнеса на QBE в България и Румъния, както и дейността на „ХДИ Застраховане“ в България.

През февруари ЕИГ регистрира 27,7% ръст на годишна база на премийния си приход до 18,7 млн. евро. За първите два месеца на 2016 г. приходите на застрахователния холдинг се увеличиха със 7,6% до 36,5 млн. евро.

След една сделка до обяд акциите на ЗД Евроинс АД поевтиняват с 1% до 0,818 лв. за брой. Книжата на Еврохолд България АД са без промяна при 0,65 лв.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още