IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фазерлес: Забраната за износ на необработена дървесина всъщност увеличи износа

Дружеството се оплаква от тотален недостиг на технологична дървесина и спад на продажбите си

11:12 | 04.11.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Фазерлес: Забраната за износ на необработена дървесина всъщност увеличи износа

Забраната за износ на необработена дървесина не само не ограничи изтичането на дървесина от страната, а напротив - увеличи износа във вид на раздробена дървесина, пише в междинния доклад на Фазерлес АД-гр. Силистра за деветмесечието на 2015 г. Документът е публикуван чрез БФБ-София.

Цената на дървесината на пазара не само не се намали, както се тиражираше в медиите, но отчитаме увеличение с около 7-8% за първото полугодие и с още 10-15% в края на отчетния период, пише в доклада на компанията.

Проблемите с доставка на технологична дървесина бяха много през третото тримесечие на 2015 г. и в началото на четвъртото тримесечие Фазерлес АД не е обезпечен със суровина, се оплакват от дружеството. Основният проблем е трудната комуникация и незаинтересоваността на държавата, притежател на 80% от ресурса, от дървопреработващия бранш, защото недостигът е тотален за целия бранш, пише още в междинния доклад.

Фазерлес се оплаква и от влиянието на руското ембарго върху експорта на европейски хранителни продукти, въпреки че няма преки търговски отношения с Русия, но това е станало по линия на клиентите му.

Резултатите на производителя на фазер (плочи от дървесни влакна (ПДВ или фазер)) реализира 9,7% спад на продажбите на годишна база до 12,6 млн. лв. за деветмесечието на 2015 г. Само за третото тримесечие има ръст от 2,3% на годишна база до 4,73 млн. лв.

Печалбата намалява с 48% на годишна база до 661 хил. лв. за деветмесечието на 2015 г., а само за третото тримесечие има понижение от 18,6% до 430 хил. лв.  Проблемно беше второто тримесечие на тази година, когато Фазерлес АД отчете загуба от 113 хил. лв. спрямо печалба от 578 хил. лв. за същия период на миналата година.

Акциите на Фазерлес АД поевтиняват с 10,05% за последните 12 месеца до 45,2 лв. за акция и 23,3 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 8 години
Абре, тия ***, вълната им пречи, липсвала им дървесина. Секат се на поразия всички гори - на тях им липсвала дървесина. Карпатите в Румъния(огромни планински масиви) са на 130 км от Силистра. Русия е близо, на тях им липсвала дървесината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alhimik
преди 8 години
Вместо да преразказвате това, което пише в доклада, защо не се свържете с ДВИ на Дружеството и не потърсите по-разширен коментар на това, което са написали в отчета ??? Мисля, че ще бъдете доста по-полезни по този начин !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още