IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци на дървесина блокираха частично границата с Гърция

Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост не подкрепя протеста

16:00 | 24.03.15 г.
<p>
	Фирми за търговия с дървесина блокираха границата с Гърция при ГКПП &quot;Капитан Петко Войвода&quot; и частично пътния възел за ГКПП &bdquo;Капитан Андреево&ldquo;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Фирми за търговия с дървесина блокираха границата с Гърция при ГКПП "Капитан Петко Войвода" и частично пътния възел за ГКПП „Капитан Андреево“. Снимка: БТА

Износителите на дървесина се опитаха да блокират граници и пътища заради забраната за износ на необработен дървен материал за срок от три месеца.

Огромна колона от автомобили с протестиращи успя да блокира пътя към Гърция за 15 минути с искане за отпадане на забраната за износ на необработен дървен материал, съобщи „Нова телевизия“.

Акцията е по повод забраната за износ на необработен дървен материал за срок от три месеца, гласувана от парламента с цел борба с незаконната сеч.

Фирмите започнаха протеста си на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Капитан Петко войвода" около 10 часа сутринта. Блокада беше обявена и на Прохода на републиката при Гурково. По информация на протестиращите действията им ще продължат до 16:30 часа.

Износителите на дървесина и транспортни фирми отправиха заканата си за протест вчера, след като неколкократно заявяваха позицията си срещу забраната на протест пред парламента и на среща с депутатите от земеделската комисия.

Около 800 компании от дърводобивния бранш са засегнати от забраната за износ на дървесина. По техни оценки около сто фирми са изправени пред фалит, а над 8 000 души може да загубят работните си места. В същото време според тях забраната за износ е мярка, която по никакъв начин не ограничава сечта, а единствено ощетява бизнеса.

Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост обаче не подкрепя протеста на износителите на дървесина. Това каза Елица Ненчева, изпълнителен директор на камарата, цитирана от „Фокус“.

По думите на Ненчева, като цяло мебелният бранш и дървопреработвателните фирми смятат, че първо трябва да бъде задоволен вътрешният пазар, да се направи проучване какъв е излишъкът и тогава да се говори за износ на суровина. „Такова е становището на фирмите, които членуват в браншовата организация”, каза Ненчева.

„В момента много от нашите фирми изпитват недостиг на суровина и работят трудно”, добави тя. Някои от фирмите дори ще бъдат принудени да прекратят дейност поради липса на суровина. През годините на тежка икономическа, финансова и социална криза е имало фирми, които са прекратили своята дейност, но като цяло бранша стои сравнително стабилно, каза още Ненчева.

Статистиката отчита дори ръст от 13% по отношение на експорта през 2014 година в сравнение с предишната година. „Истинско предизвикателство е да се работи в Европа, тъй като интересът към българското производство от страна на чужди контрагенти е все по-осезаем”, каза още Елица Ненчева. Около 80% от българската продукция се изнася за ЕС. В последните две година има засилен интерес към нашето производство и от арабските страни, бившите руски републики, както и от САЩ.

„Протестите на износителите на дървесина не могат да бъдат насочени срещу Министерството на земеделието и храните, тъй като решението е на Народното събрание“, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, цитиран от БТА.

Костов обясни, че министерството ще изпълни ангажиментите си за предприемане на законодателни промени в едномесечен срок, считано от 10 март.

Костов припомни, че част от промените са свързани със засилване на контрола, на присъствието на лесовъдите на терен, както и да няма ненаказумеост на лица, извършващи незаконна практика в горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още