IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия продаде дял за 1,4 млрд. евро в Eni в стремежа да намали дълга си

Очаква се държавният дълг на страната, който е на второ място сред най-високите в ЕС, да нарасне до близо 140% от БВП през 2026 г.

14:19 | 16.05.24 г.
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианското министерство на финансите е продало дял от 2,8% в енергийната компания Eni в сряда, като е получило около 1,4 млрд. евро при сделката в стремежа си да набере средства, за да подкрепи проскърцващите публични финанси на страната, предават Ройтерс и Bloomberg.

Властите в Рим са осъществили сделката чрез ускорена процедура по метода букбилдинг (ABB) и са пласирали акциите на цена от 14,855 евро всяка, предлагайки отстъпка от 1,7% спрямо цената в края на търговията в сряда, съобщи финансовото министерство в изявление.

Приложената отстъпка е много ограничена в сравнение с други сходни сделки, съобщава запознат с въпроса източник. След като бъде завършена, сделката ще намали дела на финансовото министерство до 2% спрямо 4,8%.

Правителството ще запази строг контрол върху Eni, тъй като общият му дял все още е над 30%, а държавният кредитор Cassa Depositi e Prestiti (CDP) притежава 28,5% от енергийната компания.

Goldman Sachs International, Jefferies и UBS Europe са били съвместни глобални координароти по пласирането.

В рамките на сделката Рим е поел ангажимент да продаде още книжа на Eni на пазара за 90 дни без съгласието на глобалните координатори, съобщи финансовото министерство.

Министърът на икономиката Джанкарло Джорджети намекна за продажбата на акциите през ноември, като потвърди по-ранно съобщение на Ройтерс.

Очаква се държавният дълг на Италия, който е на второ място сред най-високите в еврозоната като дял от брутния вътрешен продукт и е под строго наблюдение от рейтинговите агенции, да нарасне до 139,8% от БВП през 2026 г. спрямо 137,3% през 2023 г. преди да намалее леко до 139,6% през 2027 г., сочат новите данни на министерството на финансите, публикувани през април.

Прогнозите отчитат приходите от продажби на активи с кумулативна стойност близо 1% от БВП до 2027 г.

Продажбите на дялове набират нова популярност в Италия, тъй като периодът на експанзионистична фискална политика, предизвикана от пандемията, трябва да приключи догодина, когато ЕС ще приеме по-строги бюджетни правила съгласно реформата на Пакта за стабилност и растеж.

Рим вече продаде 37,5% от спасения кредитор Monte dei Paschi di Siena, като набра около 1,6 млрд. евро. Министерството на финансите смята също да продаде целия или част от прекия си дял от 29,3% в пощенската служба Poste Italiane, като в същото време запази контрол над други 35%, държани чрез CDP.

Eni, която има пазарна стойност от около 49 млрд. евро, разшири обхвата си в поризводството на природен газ и възобновяеми енергийни източници в последните години, отбелязва Bloomberg.

Компанията се реорганизира чрез стратегически план за разделяне на биохимическия ѝ бизнес Novamont и създаване на подразделение за дейности по улавяне на въглерод. Тя също така планира да продаде дял или да листне звеното си за рафиниране и горива Enilive.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още