IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda влага 65 млрд. долара в електрификация въпреки забавянето на пазара

Японската компания планира да намали производствените разходи с над 30% и да редуцира разходите за закупуване на батерии с 20% в Северна Америка

14:13 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Honda Motor Co. ще инвестира 10 трлн. йени (64,8 млрд. долара) до 2030 г. в електрификация на своята продуктова гама, заяви главният изпълнителен директор Тошихиро Мибе, цитиран от Bloomberg.

Японският автомобилен концерн също така цели да намали разходите за производство на електромобили с над 30% и планира да редуцира разходите за закупуване на батерии с 20% в Северна Америка, посочва Мибе пред журналисти в актуализация на бизнес плановете на компанията.

Honda ще пусне седем нови електрически модела в световен мащаб до 2030 г. и планира този тип задвижване и превозните средства с горивни клетки да представляват 40% от глобалните ѝ продажби до същото време, изтъква Мибе. "Стремим се да създаваме електромобили с по-добър софтуер от колите, които в момента са на пазара“, добавя той.

Honda и другите японски автомобилни концерни се стремят да си върнат пазарния дял в Китай, където губят позиции от местните производители, които привличат взискателните китайски потребители с технологични предложения и джаджи. Това засилва натиска върху традиционните японски компании, като Honda планира съкращения на персонала на пълен работен ден в Китай на фона на намаляващите продажби.

Honda планира да пусне в продажба два електрически модела в Китай към своята наскоро обявена серия Ye по-късно тази година. Освен това концернът иска да стане изцяло електрически до 2040 г. 

Honda и други автомобилни производители, фокусирани върху хибридните модели, се възползват от широкото забавяне на глобалното търсене на електромобили, което се движи от по-високите лихвени проценти и намаляващите субсидии. Компанията се стреми продажбите на хибриди да достигнат около 1 милион броя тази година и полага основите за изграждане на капацитет за производство на до 2 млн. хибридни превозни средства годишно. Тези компании също залагат, че дългосрочното преминаване към по-чиста енергия ще се задържи.

В края на април Honda обяви, че ще вложи 11 млрд. долара в изграждането на верига на доставки за електромобили в Канада с финансовата помощ на правителството. Числото включва инвестиции от партньори в съвместни предприятия, а целта е Honda да започне производството на електромобили през 2028 г. Компанията ще произвежда 240 000 автомобила годишно в завода в Алистън, Онтарио, където в момента се изграждат бензинови модели Honda CR-V и Civic. Там ще бъде обособена и фабрика за батерии, която ще има капацитет от 36 гигаватчаса (ГВтч).

За Honda това е част от дългосрочен залог върху потребителското търсене на електрически превозни средства в Северна Америка. Компанията вече произвежда хибридни автомобили в САЩ и планира да започне производството на първите си изцяло електрически превозни средства в страната, които ще се изграждат в Мерисвил, Охайо, от следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още