IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan търси партньорство с Honda за намаляване на производствените разходи

Базираната в Йокохама се стреми да сподели тежестта при осигуряването на компоненти за електромобили

13:09 | 15.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. обмисля да търси бизнес партньорство с Honda Motor за намаляване на производствените разходи при ключови компоненти за електрически превозни средства, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Потенциалното партньорство с конкурента Honda може да помогне на Nissan да постигне икономии от мащаба при производството на електромобили, което е от решаващо значение за японските автомобилни производители, тъй като те са изправени пред тежка конкуренция в лицето на китайската BYD и Tesla.

Според източниците, пожелали анонимност, Nissan и Honda все още не са започнали официално дискусии, като обхватът на партньорството не е определен.

Говорители на двете компании са отказали коментар по темата.

Очаква се ръководствата на Nissan и Honda да проведат съвместна конференция в Токио по-късно в петък.

Базираният в Йокохама Nissan обмисля да си партнира с Honda за ключови електромобилни части, както и за популярните в Япония kei автомобили.

Партньорството може да обхване задгранични бизнеси, но това ще засегне съществуващото сътрудничество на Honda с General Motors, изтъкват източниците.

Стремежът на Nissan към партньорство беше обявен за първи път от TV Tokyo. Вестник Nikkei съобщи, че мерките могат да включват въвеждането на общ задвижващ механизъм, съвместни доставки и разработване на обща платформа.

Източник от Honda казва, че потенциалното партньорство с Nissan е една от многото възможности, които компанията обмисля, но има много програми, които трябва да бъдат подредени, за да се продължи с ново обвързване.

Honda се стреми да увеличи деля на електрическите превозни средства и автомобили с горивни клетки от общите си продажби до 100% през 2040 г.

Nissan вече си сътрудничи с Renault при електромобилите, главно в Европа. Следващият електрически Nissan Micra ще споделя същата архитектура като новото Renault Five и ще се произвежда в завода, където се изгражда френския модел в Северна Франция.

Nissan също така се е ангажирал да инвестира до 600 млн. евро в новото подразделение на Renault за електрически превозни средства Ampere.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още