IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan планира услуга за споделено пътуване с роботаксита за застаряващата Япония

Автомобилната компания ще започне тестове на услугата в Йокохама, използвайки базирани на модела Serena превозни средства

11:09 | 28.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nissan Motor Co. планира да стартира услуга за споделено пътуване с автономни превозни средства за Япония след три години, за да се справи с недостига на таксиметрови шофьори на фона на застаряващото население на нацията, съобщава Bloomberg.

Автомобилната компания, която ще започне тестове на услугата в Йокохама, използвайки базирани на модела Serena превозни средства, планира програмата да се изпълнява в цялата страна до фискалната 2027 г., посочва Казухиро Дои, вицепрезидент на Nissan Research and Advanced Engineering.

Тестовете ще включват 20 превозни средства с монитор за безопасност на седалката на водача във футуристично изглеждащия район на Йокохама, известен като Минатомирай. Пътниците ще могат да правят резервации за услугата.

Nissan ще проведе дискусии, свързани с безопасността, с правителството и ще продължи постепенно с разширяването на услугата, посочва Дои.

Програмата на Nissan контрастира с нарастващите опасения относно автономните превозни средства от последните месеци. През декември звеното на General Motors Co. за роботаксита Cruise освободи голяма част от своето ръководство след инцидент, при който една от колите му удари пешеходец в Сан Франциско. Междувременно Honda Motor Co. постави под съмнение предварително обявения план за внедряване на самоуправляващи се автомобили в центъра на Токио до началото на 2026 г. в партньорство с GM.

Министерството на транспорта на Япония сформира комисия, която да работи с местните власти и други заинтересовани страни, за да положат основите на услуги с роботаксита.

„Япония е изправена пред голям проблем, свързан с транспорта, който ще се задълбочава в бъдеще“, изтъква Дои. Липсват крайградски таксиметрови и автобусни услуги поради намаляващото и застаряващо население. „Може да дойде време, когато няма да има повече шофьори“, предупреждава още той.

От 2018 г. насам Nissan провежда изпитания на автомобили без шофьор, използвайки своя модел Leaf в Йокохама, Намие, Фукушима и Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още