IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Neuralink е знаела за проблема с мозъчните импланти от години

Компанията е била наясно, че нишките, с които имплантът ѝ се прикрепя към мозъка, могат да се измъкват лесно, твърдят източници на Ройтерс

16:20 | 15.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разкритието на Neuralink от миналата седмица, че малки жички в мозъка на първия ѝ пациент са се измъкнали от позицията, в която трябва да стоят, е проблем, за който компанията на Илон Мъск знае от години, твърдят петима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

По думите им компанията е знаела от тестовете върху животни, които е провела, преди да получи одобрението за тестове върху хора в САЩ, че нишките могат да се разместят, придърпвайки заедно с тях чувствителните електроди, които декодират мозъчните сигнали.

Neuralink тества своя имплант, за да даде на парализирани пациенти способността да използват дигитални устройства само чрез мисълта си – възможност, която може да помогне на хора с увреждания на гръбначния мозък.

Миналата седмица компанията заяви, че малките жички на импланта, които са по-тънки от човешки косъм, са се изтеглили от мозъка на пациента при първия експеримент с хора, което е довело до това, че по-малко електроди могат да измерват мозъчни сигнали.

Сигналите се превръщат в действия, като например преместване на курсора на мишката върху екрана на компютъра. Компанията заяви, че е успяла да възстанови способността на импланта да наблюдава мозъчните сигнали на пациента, като е направила промени, включително модифициране на алгоритъма, за да бъде по-чувствителен.

Източниците са пожелали да останат анонимни, позовавайки се на споразумения за конфиденциалност, които са подписали с компанията. Neuralink и нейните директори не са отговорили на имейлите за коментар.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) е била наясно с потенциалния проблем, тъй като компанията е споделила резултатите от тестовете върху животни като част от своето заявление за започване на изпитвания върху хора, посочва един от източниците.

FDA отказва да коментира дали е знаела за проблема и потенциалното му значение. Агенцията посочва пред Ройтерс, че ще продължи да наблюдава безопасността на пациентите, включени в проучването на Neuralink.

Ако Neuralink продължи изпитанията без промени в дизайна, тя може да се сблъска с предизвикателства, ако повече жички се окажат разкачени, а настройките на алгоритъма се окажат недостатъчни, твърди един от източниците.

Промените в устройството обаче носят своите рискове. Закрепването на нишките към мозъка например може да доведе до увреждане на мозъчната тъкан, ако жичките се разместят или ако компанията трябва да премахне чипа, коментират двама източници.

Компанията се е стремила да проектира нишките по начин, който прави отстраняването им безпроблемно, така че имплантът може да се обнови с течение на времето и с подобряване на технологията, казват настоящи и бивши служители.

През януари Neuralink имплантира устройството в мозъка на първия си пациент – Ноланд Арбо, който е парализиран от раменето надолу след инцидент при гмуркане през 2016 г.

В седмиците след операцията „няколко нишки се изтеглиха от мозъка“, написа Neuralink в публикация в блога си от миналата седмица. В текста не се споменават неблагоприятни последици за здравето на Арбо и не се разкрива колко от общо 64-те нишки на устройството са се разместили или са спрели да събират данни от мозъка.

Досега имплантът позволяваше на Арбо да играе видео игри, да сърфира в интернет и да движи курсора на компютъра си само със своята мизъл, показват публикации в блога и видеоклипове на компанията. Neuralink твърди, че скоро след операцията Арбо е надминал световния рекорд за скоростта, с която може да контролира курсор само с мисли.

Според външни изследователи и източници, които са работили в Neuralink и други компании за медицински устройства, е обичайно компаниите за медицински изделия да отстраняват проблеми в различни дизайни по време на тестовете върху животни и да възникват проблеми по време на изпитванията върху животни и клиничните тестове.

Специалисти, които изучават мозъчните импланти, казват, че проблемите с движещите се нишки могат да бъдат трудни за решаване, отчасти поради механиката на това как мозъкът се движи вътре в черепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още