IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин на среща с Путин: Връзките между Китай и Русия трябва да продължат поколения

Сътрудничеството е един от основните стабилизиращи фактори на международната арена, заяви руският президент

14:36 | 16.05.24 г. 1

Китайският президент Си Дзинпин заяви на Владимир Путин, че връзките между Китай и Русия трябва да продължат поколения. По думите на Си “връзките между двете страни остават силни и страната му е готова да работи с Русия като добър съсед, приятел и партньор с взаимно доверие".

От своя страна Путин заяви, че сътрудничеството "е един от основните стабилизиращи фактори на международната арена".

"Заедно ние отстояваме принципите на справедливостта и демократичния световен ред, отразяващи многополюсните реалности, както и реда в света, основан на международното право", каза още руският президент.

Коментарите на двамата лидери подчертават близките отношения, които се развиха между техните страни през последните години. Те обявиха "приятелство без граници" само няколко седмици преди Русия да започне пълномащабната си инвазия в Украйна.

С посещетието си в Китай Путин цели да си гарантира, че икономическата и търговската подкрепа, която Китай му оказва, ще остане непокътната.

САЩ предупредиха Китай за търговията й с Русия, като заплашиха да наложат санкции на банките, които преминат червените линии. Втората по големина икономика в света се е превърнала в незаменим съюзник за Русия, която разчита на Китай като пазар за енергията си и доставчик на военните си нужди. Задвижвана от продажбите на руски нефт и газ и покупките на електроника, промишлено оборудване и автомобили, търговията на Москва с Китай достига рекордните 240 млрд. долара през 2023 г., което е над два пъти повече от 2020 г.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
RoyBatty
преди 2 седмици
Видеото е объркано! За друго събитие е! ... А относно Срещата ... Време е "западният свят" да се събуди! Има сериозен нов съюз и заплахите на членовете му само засилват връзките в него .. нещо различно трябва да се замисли .. нови хора трябват за новата стратегия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още