IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпразнена ли е от съдържание функцията на акциите на приносител?

Броят на акционерните дружества, използващи такива акции, не е голям, което обаче не значи, че ги няма, обясни адв. Румен Люцканов

09:55 | 16.10.17 г.
Изпразнена ли е от съдържание функцията на акциите на приносител?

Българският търговски закон различава два вида акции – акциите на приносител и поименните акции. Те се различават по своята форма и съдържание и начина на прехвърляне на правата. Акцията на приносител е безименна, като прехвърлянето на тази акция става чрез фактическото предаване на владението на акцията.

Това обясни в студиото на Bloomberg TV Bulgaria адв. Румен Люцканов. Повод за коментара му бе предложението от страна на Министерството на правосъдието за отпадане на акциите на приносител, известни и като „анонимни акции“.

„Исторически, анонимните акции са се появили, за да облекчат оборота. Те предполагат едно по-лесно прехвърляне, не се отразяват в книгата на акционерите. Имат преимуществото, че могат да бъдат издадени, само след като бъдат изплатени изцяло“, обясни Люцканов.

„След появата на безналичните акции, Централния депозитар, борсата, електронната търговия, функцията на акциите на приносител до голяма степен е изпразнена от съдържание. Броят на акционерните дружества, използващи такива акции, не е голям, което обаче не значи, че ги няма“, каза той.

„Анонимността на акциите на приносител може да има две лица. Едното е с оглед защита на търговска тайна например. Другата посока е свързана със злоупотреби“, допълни Люцканов.

„Ако някой иска да злоупотреби обаче, той може да ги направи с почти всеки инструмент на правото“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още