IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво мисли стажант и стипедиант на БФБ, ПФБК, Карол и ЕЛАНА за инвестирането

Felbuzz е от активните коментатори във форума на Investor.bg и с доходност от 100% в първата си инвестиционна година и с по около 30% в следващите

08:40 | 10.02.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Иво Калчев удря камбаната на БФБ-София. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Иво Калчев удря камбаната на БФБ-София. Снимка: личен архив

Продължаваме традицията за интервюта с активни участници във форума на Investor.bgСлед биографичните интервюта с Батяfortiss, Alonso, Jay GouldИмператорът, Иван Давидов и Black and white cat-foot ви представяме историята и опита на младият форумец с псевдоним Felbuzz.

Как се казваш и на колко си години?

- Казвам се Иво Калчев, на 23 години съм и със сигурност няма какво толкова да кажа, особено в сравнение с другите интервюирани досега, интервютата с които бяха много интересни. Пиша в Коментари с ник Felbuzz.

Откога се занимаваш с инвестиране?

- С борси започнах да се занимавам в 12-и клас, затова може да се каже, че вече имам 5 години опит на пазара. Няколко години четях списание "Имам имот", то фалира, както и книгите на Кийосаки за личните финанси (мисля, че той обяви фалит с една от компаниите си преди година-две), та се бях запалил по инвестирането и в частност - имотите.

От роднини и стипендии натрупах 5 840 лв. (много съм пестелив, а предполагам, че са ми давали джобни доста над средното за България), с които започнах постепенно – бях решил, че земеделската земя е добра инвестиция, а се оказа, че в България има няколко фонда за земя. Първите две години само се местих между Агрофинас, ЕЛАРГ и Адванс Терафонд.

Помня, че през 2011 г., когато започвах, да си купиш земя през фонд излизаше към 170-230 лв. на декар, 170 лв. в ЕЛАРГ и 230 лв. в Адванс Терафонд, съответно. Помня също, че започнах около рождения си ден – февруари, в началото с по-малка част от парите. Оказа се, че съм имал късмет – световните пазари, за които не знаех почти нищо – бяха приключили корекцията си през 2011-а и общо взето влязох на дъното. Не бях чувал почти нищо за индекси, със сигурност не знаех какво е DAX, но явно съм имал късмета на начинаещия.

Каква доходност реализираш досега в тези 5 години?

- В първата година, година и нещо успях да направя заветните 100% доходност – хванах ликвидацията на ЕЛАРГ с около 80% от парите или нещо такова. Вече се бях записал в УНСС (сега вече завърших "Финанси и счетоводство на английски), бях първи курс и с борсовата си печалба си мислех че съм “xванал Господ за шлифера“. E от тогава не съм правил повече от около 30% годишно, но пък беше страхотно начало.

Каза, че си изкарал доста стажове в посредници и БФБ, чувал съм за тези стажове, а ето и че вече интервюирам участник от тях?

- Все пак с печалбите материята ми ставаше все по-интересна. бях на стаж в Карол, на БФБ в отдел "Търговия", в ЕЛАНА и ПФБК, а тази година успях да взема и CFA стипендията от БФБ.

Какви загуби си имал в тези 5 години инвестиционен стаж?

- Загуби съм имал единствено от CFD-та, общо загубих към 2 555 лв. и приключих с краткосрочния трейдинг. Засега съм на мнение, че колкото по-краткосрочно се гледа, толкова по-хаотичен е пазарът. Към момента съм доста напред откъм печалби, но пък след като не съм кеширал май-май не трябва да броя хартиените пари.

„Докато картоиграчът и картите са на масата, печалби не се броят”. Надявам се да не отчета някоя голяма загуба и от дългосрочните позиции, та съвсем да се откажа от хобито си.

За жалост, мисля, че колкото повече научавам за пазара чисто от академична гледна точка, все пак почти прочетох 3 000-те страници CFA учебници, доходността ми ще пада. От една страна, за да печелиш, трябва да правиш нещо различно от другите, а пък всички като са учили едно и също, гледат едни и същи индикатори и не се получават нещата. Ще ми е интересно как се справя дългосрочно някой като доходност, който никога не е учил финанси или иконимика, камо ли пък да е карал CFA, не е работил по посредници, управляващи дружества, Лондон или Ню Йорк. Например, какво ще гледа един доктор, когато инвестира?

Сега също си давам сметка, че сме се хванали малко да се борим с вятърни мелници – много по-лесно е човек сам да направи бизнес, отколкото да намери добър бизнес за инвестиране, четейки някакви отчети и правейки анализи. Но определено е интересно предизвикателство.

Как можеш да опишеш инвестиционния си подбор?

- Не знам защо, но с времето възприех подхода да инвестирам в инструменти, които с относителна висока вероятност може да се каже, че ще ми донесат доход догодина под формата на дивидент или лихва, та на БФБ играя само с АДСИЦ-и, облигации и привилегировани акции. Предполагам просто е нормално след финансова криза хората да гледат по-консервативно, човек се изгражда от нещата, които му се случват, и няма как да се избяга от житието. Може би ще дойде пак период, в който дивидентите ще са пратени в ъгъла и ще се гледат разни счетоводни коефициенти. Друго, което търся, е доход от продължителната експлоатация на актива, а не препродажба с цел прехвърляне на горещия картоф на някой друг.

За мен добрата инвестиция е да може да хванеш някой от улицата, да му кажеш – купи си X, след година ще получиш лихва, например, 10% и ще може да си вземеш парите обратно. Ако тръгнете да му обяснявате, че X расте по-бързо от Y или пък, че е подценено по еди кой си коефициент, мисля, че ще загубите човека като инвеститор.

Как оценяваш форума (Коментари) на Investor.bg?

- Благодаря на всички, които пишат във форума. Определено това е нещо, което преглеждам почти всеки ден, виждам много интересни идеи, а пък и като цяло е ясно, че с обемите, с които играем, няма как да спечелим свръхмного, но поне да поддържаме инвестиционния огън жив. Живее се един път и човек определено трябва да се занимава с това, което му е интересно и му доставая някакво вътрешно удовлетворение.

Какви са изводите ти след 5 години инвестиционен опит?

- На първо място гледайте какъв дивиент или лихва ще получите догодина. Моментът бие фундамента. Определено след толкова години ръстове на пазарите новини с малко фундаментално значение могат да предизвикат голямо движение, за което в началото на бичия пазар са били необходими сериозни доводи. Например, преди години трябваше една акция да изплати по-голям дивидент, за да бъде забелязана. Сега самите перспективи за по-висок дивидент след години веднага се отразяват донякъде в цената.

Най-интересен феномен за мен си остава multiples expansion/contraction. Чувството да печелиш или губиш не защото печалбата расте или спада, а защото пазарът определя по-висок или по-нисък множител за твоя актив е изключително енигматично за мен. Да се предвиди в даден момент какъв множител или изискуема норма на възвръщаемост има един актив си е изкуство.

Важно ли е качеството на мениджмънта и основния собственик или трябва да гледаме само показателите?

- Определено добронамереният мениджмънт е ключов за добрата инвестиция. Дори и най-подцененото преприятие не е добра инвестиция, ако се управлява недобронамерено и с цел лична облага на управляващите го.

Кои акции са част от портфейла ти в момента?

- Софарма имоти АДСИЦ и облигации на София Комерс - Заложни къщи АД

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
ОнзиТам
преди 6 години
Делко, какво правиш в инвестиционна статия, като не знаеш основи на финансите?! r_wacc ако си я мериш в монетарна стойност или ROA си много спрял значи. Върви копай нивата на лозе, че ми се ядат домашни картофи, а не вносни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Благодаря ти за споделената информация. Пожелавам да не губиш повече от колкото печелиш, което е истинско изкуство в днешните балони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
SOFIX
преди 8 години
Може и да е така, ама може и да не е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 10
delcoSmoka
преди 8 години
Ха ха ха най-ме кефи ВСИТЕ ПЕЧАЛБИ все в ПРОЦЕНТИ ха ха хаАми що не кажете че тези 100% са на няколко хилядарки бе мили ?Мъкаааааа и пропаганда от драскача Мариянчо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
tony1975
преди 8 години
Браво и успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Започвам да получавам комплекси с тези доходности, да не сме на различни борси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Felbuzz
преди 8 години
е да да ама още преди 2 години някъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Etihad
преди 8 години
Т.е. продал си привилегированите и си купил облигации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
И още малко от мен"Например, какво ще гледа един доктор, когато инвестира?"Гледа какво ще му обещаеш. Колкото по-сладка лъжа му кажеш, толкова по-лесно ще се върже. Алчността замъглява всичко останало"Ако тръгнете да му обяснявате, че X расте по-бързо от Y или пък, че е подценено по еди кой си коефициент, мисля, че ще загубите човека като инвеститор."НЕВЯРНО! Ако му покажеш подходяща статистика, или графика ( разбирай за подходящ период от време), с голям ръст, веднага ще скочи с двата крака (алчността отново) Такива са полуистините на всички посредници и фондове.А това, да му кажеш, че след година ще вземе 10% и парите си обратно, просто няма как да стане. Ако вземеш държавни облигации, има да сънуваш 10%. Ако вземеш корпоративни облигации или привилегировани, не можеш да му гарантираш никак че ще си вземе парите (справки - Енемона)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
sa60o0
преди 8 години
Много готино интервю, поздравления. Супер реален и обективен поглед над нещата, а не като някой които летят в облаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още