IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квесторите на ТБ „Виктория“ взели 165 хил. лв. за времето на специалния надзор

За около две седмици работа на банката след покупката и преименуването ѝ от страна на КТБ депозитите на клиентите са намалели 8,5 пъти

12:01 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Квесторите на ТБ „Виктория“ взели 165 хил. лв. за времето на специалния надзор

Квесторите на Търговска банка „Виктория“ са получили общо 165 хил. лв. за работата си по време на 6-месечния специален надзор, под който Българска народна банка (БНБ) постави дъщерната кредитна институция на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) след изпитаните ликвидни проблеми през лятото на 2014 г. Това става ясно от първия годишен одитиран отчет на банката с наименованието „Виктория“, публикуван в Търговския регистър на 4 февруари 2016 г.

Завереният от одиторската компания Ърнст и Янг Одит ООД финансов отчет е подписан и подпечатан на 21 март 2015 г., но е публичен от втория месец на 2016 г. Периодът съвпада с процедурата по продажбата на ТБ „Виктория“, около която ще има повече подробности на 16 март, и вписано увеличение на капитала с 30 млн. лв.

Свиване на депозитите 8,5 пъти

От финансовия отчет на банката става ясно, че през 2014 г. клиентските депозити намаляват с 221 млн. лв. до 26 млн. лв. вследствие на ликвидните проблеми на КТБ, които се отразиха и на други банки под формата на теглене на спестявания.

КТБ финализира сделката за „Виктория“ на 12 юни 2014 г. - само 8 дни преди поставянето на банката майка под особения надзор на БНБ и 10 дни преди ликвидните проблеми на КТБ да доведат и до затварянето на дъщерния трезор.

Така на практика след закупуването си от КТБ „Виктория“ осъществяваше дейност в рамките на седем работни дни преди да бъде затворена за общо шест месеца. Първоначално мярката беше приложена за период от три месеца, но впоследствие БНБ удължи срока до 22 декември 2014 г. Преди специалния надзор „Виктория“ все още се казваше Креди Агрикол България, но наименованието й бе сменено официално на 8 август 2014 г.

През това време на 6 ноември 2014 г. БНБ отне лиценза на КТБ и даде предписания на квесторите на ТБ „Виктория“ ЕАД да стартират тръжна процедура за продажбата на обособени части от кредитния й портфейл, за да си набави ликвидност, с цел да отвори врати.

От 12 декември 2014 г. ТБ „Виктория“ възобнови изпълнението на задълженията си към своите вложители като от същата дата отпаднаха и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност.

„По този начин събраните чрез частична продажба на кредитния портфейл ликвидни средства най-напред получиха изцяло средствата си вложителите на банката, независимо дали влоговете им са гарантирани или не“, пише в годишния отчет. „Изпълнението на задълженията към други кредитори беше възстановено след 22 декември 2014 г., когато изтече максимално разрешеният срок на специалния надзор.“

Така понижението на клиентските депозити с 221 млн. лв. може да е било по-интензивно през лятото, преди поставянето на ТБ „Виктория“ под специален надзор, и да е продължило, след като е отворила врати.

В крайна сметка от продажбата на КТБ на 12 юни до 31 декември 2015 г. ТБ „Виктория“ осъществява дейност само 31 дни, от които общо 17 са работни – време, в което вложителите са потърсили спестяванията си.

Поради предсрочното прекратяване на клиентски депозити кредитната институция е намалила наполовина разходите си за лихви, които плаща по влоговете, или с 5,4 млн. лв. спрямо 2013 г. Поставянето й под специален надзор пък е довело до 25% годишен спад на приходите от лихви, или с 5,5 млн. лв., заради предсрочно върнати кредити.

Освен това след препоръките на отидорската компания АФА ООД, която оценяваше активите на банката по времето на специалния надзор, са направени допълнителни обезценки за 7,5 млн. лв. основно по кредити на големи корпоративни клиенти. Сега АФА ООД е консултантът по продажбата на ТБ „Виктория“.

Всичко това извежда банката на загуба за 16 млн. лв. през 2014 г., която в края на 2015 г. намалява до 9,3 млн. лв.

Възнаграждения за свършената работа

От отчета става ясно и какви суми са получили ръководителите на трезора. От началото на 2014 г. до отстраняването им на 22 юни 2014 г. членовете на Управителния съвет на банката са получили възнаграждения за общо 647 хил. лв.

През въпросния период членовете на Надзорния съвет не са получавали възнаграждения.

Но след поставянето на ТБ „Виктория“ под специален надзор за периода от 22 юни-22 декември 2014 г. квесторите Христина Стамова и Божидар Аршинков са получили общо 165 хил. лв.

През 2014 г. пък общата сума на възнагражденията, изплатени на членовете на Съвета на директорите, е 21 хил. лв.

Към 31 декември 2014 г. председател на СД и изпълнителен директор на банката е Красимир Жилов, квесторът Божидар Аршинков остава изпълнителен директор и заместник-председател на СД до 6 март 2015 г., когато решението му за освобождаването е вписано в Търговския регистър, като е заменен от Галя Димитрова. Бойка Василева, Евгения Стоянова и Стефка Загорова са останалите трима членове на СД.

Новото ръководство е назначено на 23 декември 2014 г., става ясно още от отчета. Банката се представлява заедно от Красимир Жилов и Галя Димитрова.

Предизвестена продажба

В заверения отчет пише още, че новото ръководство е изготвило план за действие, „чиято основна мисия е подготовка и реализация на необходимите мениджърски действия с цел подобряване на възможностите за привличане на подходящ инвеститорски интерес“.

Основните мерки, включени в плана, са: закриване на цялата офисна мрежа поради неефективност от поддържането й след продажбата на значителна част от кредитния портфейл, оптимизиране на определени звена в централното управление, на разходите за поддръжка на основната банкова система и на други административни разходи по договори на банката.

Ръководството на „Виктория“ прогнозира, че разходите за преструктуриране, свързани с неустойки за прекратяване на наемни договори, обезщетения за персонала, отписване на разходи, свързани с придобивани имоти и съоръжения в закрити локации или свързани със закрити бизнес линии, ще са в размер на 2,656 млн. лв.

Очакванията ефект за 2015 г. бе за намаление на оперативните разходи с 5,848 млн. лв.

Дори в одиторския си доклад Ърнст и Янг Одит ООД намеква за вероятността банката да не функционира като самостоятелно предприятие. Одиторската фирма обръща внимание на факта, че преценките и предположенията, използвани при изготвянето на отчета на база счетоводния принцип „действащо предприятие“, показват „съществуването на значителна несигурност, която може да породи съмнение относно възможността на банката да продължи да функционира като действащо предприятие в обозримо бъдеще без продължаващата финансова подкрепа на собственика“.

Увеличен капитал?

По партидата на банката в Търговския регистър освен публикувания на 4 февруари отчет на 8 февруари е отразена промяна в капитала. Той е увеличен с 30 млн. лв. на 122 090 621 лв. от 92 090 621 лв., колкото бе към края на 2013 г.

Може би това е довело до въпросната промяна на капиталовите съотношения на „Виктория“, за които синдиците на КТБ споменават като причина за изменение на офертното предложение за продажбата на банката, което разпращат сред потенциалните нови инвеститори.

Въпреки че е в несъстоятелност, КТБ все още притежава 100% от капитала на банката, което означава, че увеличението е със средства от банката майка. От КТБ не коментираха за Investor.bg откъде са средствата за увеличението на капитала, но подчертаха, че повече яснота ще внесе актуализираната офета за продажбата на дъщерната банка, която ще бъде публикувана другата седмица. 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още