IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не Холдинг Нов Век, а Холдинг Варна ще влезе в SOFIX

Вчера акциите на Холдинг Нов Век поскъпнаха с 9%, а тези на Холдинг Варна - с 6%

09:36 | 12.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Не Холдинг Нов Век, а Холдинг Варна ще влезе в SOFIX

БФБ-София АД е направила грешка с изчисленията и не Холдинг Нов Век АД, а Холдинг Варна АД ще е новото попълнение в SOFIX от 23 март. В във вторник (10 март) БФБ-София обяви, че Холдинг Нов Век АД ще е новото попълнение в SOFIX и в сряда акциите на Холдинг Нов Век АД поскъпнаха ударно с 8,9% до 9,799 лв. за брой и 40,3 млн. лв. пазарна капитализация. Дори имаше сделки при цена от 10,2 лв. за акция. Сделките бяха общо 13 за 6 745 лв.

Късно вчера обаче, БФБ-София е съобщила на уеб сайта си, че: „Във връзка с операционен проблем, свързан с некоректен запис в базата данни на БФБ-София при отразяване на последното корпоративно събитие по емисията акции на Холдинг Нов Век АД-София (6N3), и последвалото неточно отразяване на пазарната капитализация на дружеството, на основание чл. 16, т. 4 и чл. 20 от Правилата за изчисляване на индекси на Българска фондова борса – София АД, Съветът на директорите прие коригирано предложение на Комисията по индексите за промени в базата на SOFIX, както следва: Изважда следната емисия от базата на SOFIX: T43 Зърнени Храни България АД-София и добавя следната емисия: 5V2 Холдинг Варна АД-Варна“

Това не е първият път, когато БФБ-София бърка изчисленията за влизащите в SOFIX компании. През 2011 г., разследване на Investor.bg, oткри че SOFIX е бил грешен в продължение на 6 месеца, като Зърнени храни България АД не е трябвало да влиза в него, а е трябвало да остане Холдинг Пътища.

Този път грешката е поправена изключително бързо, преди различни инвеститори, желаещи да копират състава на SOFIX да са накупили акции от Холдинг Нов Век АД. Сега подобни инвеститори би трябвало да насочат вниманието си към Холдинг Варна АД, ако искат да копират индекса.

Сега Зърнени храни България АД отново е излизащото от SOFIX, като загуби над 10% от стойността си, след като още на 27 февруари Investor.bg, публикува анализ, че може би ще напусне индекса и различни инвеститори също са направили своите изчисления. Вчера, след официалното потвържеднието, че компанията напуска водещия индекс, акациите й се понижиха с 1,3%.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Основните дъщерни дружества на Холдинг Варна АД са Варна Риълтис АД, оценено балансово за 29,3 млн. лв., Пампорово Порпърти ЕООД за 15,3 млн. лв., Голф Плюс ЕООД за 14,9 млн. лв., Св. Св. Константин и Елена АД (12 млн. лв. за дял от 50,7%), М Сат Кейбъл АД за 6,3 млн. лв., както и други по-малки.

Консолидираните продажби се увеличават с 1% на годишна база до 53 млн. лв. за 2014 г. Консолидираната загуба намалява над 3 пъти от 10,1 млн. лв. за 2013 г. до 2,93 млн. лв. за 2014 г.

Основният акционер с дял от 40,34% е Андезит ЕООД, с дял от 43,58% са други юридически лица, а със 7,49% са физически лица.

Акциите на Холдинг Варна АД поскъпват с 15,8% за последните 12 месеца до 17,946 лв. за ценна книга и 94 млн. лв. пазарна капитализация. Вчера те поскъпнаха с 6,1%.

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Холдинг Нов Век АД(HNVK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 9 години
И сега - кой ще плаща? Особено във финансовия свят с едно голо "извинете" не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още