IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ събраха още 121 хил. лв. от длъжници

Росен Ангелчев и Лазар Илиев са създали организация относно работата, свързана със списъка на приетите вземания на кредиторите на банката

10:12 | 31.08.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

121 185,67 лв. са постъпили по сметките на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка АД (КТБ) през миналата седмица. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 24-28 август, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

23 027,60 лв. от тях са били погасени на каса, 69 204,50 лв. - по банковата сметка в левове в обслужващата банка, а други 2 063,85 евро и 14 526 долара – по сметките в чуждите валути. Общата сума е близка до събраните 128 941,17 лв. през предходната седмица.

От отчета става ясно още, че е създадена организация за предоставяне на информация на клиентите на банката относно въпроси, касаещи списъка на приетите вземания на кредиторите на КТБ, достъпът до който от 21 август вече е свободен, и във връзка с искания на кредитополучатели и други клиенти на банката за срещи със синдиците.

Освен това Илиев и Ангелчев са създали организация за подпомагане на оценителските екипи, които са наети да изготвят оценка на активите и имуществените права от масата на несъстоятелността на КТБ. Синдиците са изпратили 9 писма до акционерни дружества, в които КТБ има дялове, да предоставят финансова информация, свързана с извършваната оценка.

Те са изпратили и отговор на подадена молба от едно акционерно дружество за разсрочване и намаляване на размера на задълженията по два договора за банков кредит. Но наименованието на фирмата и размера на заема не са известни.

Ангелчев и Илиев продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници на КТБ. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании синдиците са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение и за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители.

В своя седмичен отчет пред Илиев и Ангелчев международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, посочва, че продължава работата си по проследяване на вътрешнобанковите и междубанковите трансакции на КТБ, свързани с кредитната и цялостната дейност на банката.

Аlix Partners не спира и със събирането на доказателства, свързани с разследването и с разработване на конкретни предложения за възстановяване на дължими на банката средства. В двата последни отчет не се споменава нищо за това дали е започната работа по нови кредитни досиета.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Пак да напомня, че това са онзи нищожен процент коректни платци. Повод за гордост ще е, ако приберат милионите от необезпечените кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
ИзСвинявай обаче употребата на PIGS е доста неуместна в този контекст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
КОГА ще има ОДИТОРСКА заверка на годишния счетоводен отчет за 2014г.? КТБ все още е публично дружество, листвано на БФБ и горното е задължително. При това отчетът и одиторският доклад трябва да са публично достъпни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
А колко стотици милиони изнесоха PIGS? За това "медиите" мълчат, защото PIGS лошо бият през устата, май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Наистина, нужно ли е да е новина всеки път, когато синдиците на КТБ са си избърсали г*з*?Събрали някакви жълти стотинки от някакви честни хорица, дето са имали кредит към КТБ (сигурно за някое саниране) и сега е лесно да им извием ръцете. Доколкото си спомням, от "онези" кредити нямаше за под милион
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ert
преди 8 години
Браво, по 100к лв. на седмица, това прави по 1м лв. на 2 месеца и половина, и такз 5000 пъти докато съберем налетите 5 млрд.лв. Колко му е, има няма 10 века и работата ще е готова :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още