IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Михайловски: Парадоксално липсва анализ за отпуснатите от КТБ големи кредити

Много ще е трудно физическите лица да получат част от своите вложения, заяви експертът

10:42 | 19.08.15 г. 1
Хр. Михайловски: Парадоксално липсва анализ за отпуснатите от КТБ големи кредити

Имаме анализ кой какви пари има да получи от страна на вложителите на Корпоративна търговска банка (КТБ), но не и къде са отишли отпуснатите големи кредити. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски след публикуването на списъка с кредиторите на банката.

Според него много лесно няколко експерти е можело да проследят отпуснатите крупни заеми, защото средствата са прехвърлени по банков път и записите за това стоят.

За вложителите той коментира, че първо прави впечатление големият им брой – към 150 000 физически и юридически лица. От друга страна, в този списък има банки и предприятия с опит в анализа на финансовата и банковата система. Христо Михайловски попита защо тези юридически лица са си вложили средствата в банка, която отива към несъстоятелност.

Експертът допълни, че Българската агенция за кредитен рейтинг е намалила рейтинга на КТБ няколко дни преди поставянето на банката под специален надзор, но заради увеличения репутационен риск, тъй като от страна на медии и прокуратурата е имало сериозна атака срещу банката.

Той припомни, че проверката на активите, пасивите, кредитния и инвестиционния портфейл на банката започна на 25 юни 2014 г. съвместно от одиторските компании „Делойт Одит“, „Ърнст и Янг“ и „Афа“.

Докладът на одиторите е изготвен по нова методика за обезценка на активите след нареждане на БНБ. Така след промяната на методиката се оказва, че „дупката“ в КТБ е около 4 млрд. лв., след което тя се вкарва по нареждане на Централната банка във финансово-счетоводните документи на КТБ и така тя се официализира. Одиторите пък не подписват доклада, коментира Михайловски, който определи тези обстоятелства като странни, тъй като според официалните източници на информация до този момент е нямало тревожни данни за банката.

Той каза още, че Фондът за гарантиране на влоговете, като най-голям кредитор на банката с 3,6 млрд. лв., и банките, кредитирали КТБ, са преди вложителите в реда на вземанията. Михайловски заяви, че временната парламентарна комисия за КТБ не е включила в доклада си информация за кредитополучателите.

„Направен е анализ на близо 150 000 вложители, а големите кредитополучатели са не повече от 100. Десет човека за десетина дни могат да проследят парите – те са излезли по банков път и има запис за тях“, каза  Христо Михайловски.

Според него "тече много силен процес на изпразване на фирмите, получили кредити, така че да не може да бъде събрано нищо".

„Така с всеки изминал ден вероятността да се съберат отново средствата намалява. А това можеше да бъде направено веднага“, заяви той.

Много ще е трудно физическите лица да получат част от своите вложения, допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още