IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX спадна с 3,6% през октомври

Тримесечните отчети не показаха определена тенденция, констатира Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

17:51 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX спадна с 3,6% през октомври

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 3,6% през октомври. В петъчната сесия индексът прибави 0,4%, приключвайки седмицата с повишение от 1,7% до 520,31 пункта при оборот от 248 хил. лв. От началото на годината SOFIX е нараснал с 5,9%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 е надолу с 3,7% за месеца (+0,4% днес) до 104,27 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 5,1% (+0,4% днес) до 406,85 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отстъпи с 1,6% (-1,8% днес) до 96,78 пункта.

„Водещата новина днес е решението на НС да приеме евродирективата за бързо изплащане на гарантирани влогове в КТБ, като депутатите окончателно се отказаха от предложението банката да бъде оздравявана. Така дълго протаканото, но единствено смислено решение – да се премине към отнемане на лиценза и обявяването й в несъстоятелност вече няма да може да се отлага. Днес това не доведе до спад в цените на останалите борсово търгувани банкови акции, дори напротив - Първа инвестиционна банка приключи сесията с ръст от 3,1%", коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

"Встрани от банковия сектор последната сесия за месец октомври бе белязана от спирането на търговията за повече от час по обед поради технически проблем в Xetra. Може би заради това днес не станахме свидетели на обичайното активизиране на търговията в последния работен ден на месеца. С изключение на една голяма договорена сделка с акции на Медика пазарът остана пасивен. Все пак някои от ликвидните позиции отчетоха повишения, което способства за повишение на борсовите индекси с изключение на секторния BGREIT", допълва той.

"Вчера изтече срока за публикуване на неконсолидираните отчети за деветмесечието, като повечето публични компании успяха да го спазят. Първите впечатления са за липса на някакъв тренд на повишение или понижение в продажбите и печалбите. Вследствие на това не станахме свидетели на активизиране на търговията, нито при компаниите изнесли по-добри отчети, нито при тези, при които отчетите са по-лоши", констатира Димитров.

"Същевременно днес международните пазари отчетоха значим ръст, след като Японската централна банка предприе нови стимулиращи действия. Водещият японски индекс Nikkei скочи с близо 5%, при водещите европейските индекси ръстът варира от 1,2% до 2,4%, а американските започнаха сесията с по около процент нагоре. Очевидно инвеститорите привикнаха към стимулиращите мерки и след като Фед оттегли стимулите, неговото място бе заето от ЯЦБ и ЕЦБ", отбелязва той.

"Ако българските политици успеят да сформират работещо правителство, след приключването на кризата с КТБ е възможно и БФБ да последва позитивния тренд“, посочва анализаторът.

Търговията с акции на регулиран пазар днес възлезе на 1,619 млн. лв. след сделка с 400 хил. акции (близо 4% от капитала) на Медика на стойност 1,234 млн. лв. на цена от 3,084 лв. за брой. Последната сделка бе на ниво от 3,09 лв. (-0,7%). Вчера през борсата премина пакет от 500 хил. акции на дружеството при цена от 3,08 лв. за акция.

Вчера Медика отчете 33% спад на нетната печалба през третото тримесечие на годишна база до 480 хил. лв. след понижение на приходите от продажби с 21% до 4,292 млн. лв. За деветмесечието обаче печалбата нараства с 54% на годишна база до 1,704 млн. лв. при покачване на продажбите с 1,3% годишно до 13,924 млн. лв.

По оборот следват Химимпорт (-1,3%) – 96 хил., ПИБ (+3,1%) – 72 хил. и Адванс Терафонд АДСИЦ (-1%) – 45 хил.

Акциите на Адванс Терафонд вчера се покачиха с 1%. Печалбата на АДСИЦ-а за деветмесечието се увеличава с 24% на годишна база до 12,1 млн. лв., като са сключени предварителни договори за още 1 292 дка земеделска земя.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 52 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 25/17, а при 10 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Асенова крепост (+28%) и Енергоремонт Холдинг (+13%), а с най-силен спад са книжата на Холдинг Варна (-5,9%).

Акциите на Енемона отстъпиха с 0,6%. Дружеството отчете  минимална неконсолидирана печалба за третото тримесечие

Книжата на ФНИ България са без промяна. АДСИЦ-ът отчете спад на тримесечната печалба , като по-големите разходи, свързани с имоти и по-ниските приходи от лихви допринасят за намалението.

Акциите на Спиди се понижиха с 0,8%. Куриерската компания отчет 45% спад на консолидираната нетна печалба през третото тримесечие на годишна база до 2,036 млн. лв. Приходите от продажби се повишават с 16% до 19,263 млн. лв. За деветмесечието печалбата намалява с 25% на годишна база до 6,039 млн. лв. при покачване на продажбите със 17% годишно до 54,608 млн. лв.

Намаше търговия с акциите на Топливо. Компанията излезе на печалба от 98 хил. лв. през третото тримесечие. Общо за деветмесечието обаче загубата се увеличава с 830 хил. лв. годишно до 2,78 млн. лв. 

Липсваха сделки и с Петрол. Дружеството отчете нетна неконсолидирана загуба от 3,364 млн. лв. през третото тримесечие спрямо печалба от 6,642 млн. преди година. Приходите от продажби нарастват със 70% до 288,159 млн. лв. За деветмесечието загубата е 4,140 млн. лв. при печалба от 8,045 млн. година по-рано след повишение на продажбите с 27% годишно до 559,390 млн. лв.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още